SHARE

Свободата е основната тема днес. Тази на медиите, на словото, на протестирането и на облеклото. Свободата е и една от основните теми в творчеството на родилия се днес преди 150 години Пенчо Славейков; свободата на отделния индивид, неговите избори и стремежът му към самоусъвършенстване. Днес държавата ни „почете“ тази свобода…

В Пазарджик е забранено носенето на бурки на обществени места

Общинските съветници от Пазарджик приеха забрана за носене на бурки на обществени места. Единствено представителите на „Евророма“ гласуваха против. В Общинския съвет присъстват депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Атака, АБВ и БСП.

Носенето на бурки е забранено в обществени сгради и на публични места. При първо нарушение глобата ще е 300 лв, а повторно или всяко следващо – 1000 лв.

Арести след протестите срещу промените в Изборния кодекс.

След провелия се вчера протест срещу измененията в Изборния кодекс пред сградата на Народното събрание в гр. София, полицията арестува Филип Николов. Причината, съобщават от МВР, е удар над полицай. Свидетели на задържането отхвърлят обвиненията на полицията.

По време на протестните действия са установени и други лица, хвърлили предмети по сградата на парламента. Предстои да бъде установена самоличността им и спрямо тях да бъдат предприети предвидените по закон мерки, уточниха от МВР.

Сметната палата сезира прокуратурата за ПП „Атака“

Сметната палата публикува днес одитния доклад за финансовата дейност и предоставеното имущество на политическите партии за 2014 г.  За партия „Атака“ в разделите за „членски внос“ и „издателска дейност“ липсват данни, за което е серизарано държавното обвинение.

„Фрийдъм хаус“: България слиза надолу по свобода на медиите

Медиите в България са “частично свободни“, гласи тазгодишния доклад на „Фрийдъм хаус“ Freedom of the Press. България се нарежда на 78-о място в света, което е с три места надолу от миналата година. През 2015 Румъния бе по-назад от нас, но тази година резултът вече е обратен не в наша полза. Това е пореден доклад, в който вървим назад и който определя свободата на словото и медиите в страната като застрашена и частична.

Навършват се 150 години от рождението на Пенчо Славейков

Поетът е един от най-ярките представители на индивидуализма в българската литература. Предложен е за носител на Нобелова награда за литература от шведския академик Алфред Йенсен за поемата си „Кървава песен“, но предложението не е разгледано от Нобеловия комитет, заради преждевременната смърт на поета през 1912 г. Днес Google почете годишнината от рождението на Пенчо Славейков за потребителите в България на началната си страница.

Изборите в САЩ: Сблъсъкът между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп е вече почти неизбежен.

След провелите се вчера първични избори за републиканците и демократите в пет щата – Кънектикът, Делауеър, Мериланд, Пенсилвания и Роуд айлънд – Хилари Клинтън е сигурната номинация на Демократите, тъй като шансовете на опонента ѝ Бърни Сандърс са сведени почти до нулата. При Републиканците, бизнесменът Доналд Тръмп спечели изборите и в петте щата, но все още съществува слабо вероятна хипотеза той да не успее да събере нужния брой делегати, за да бъде номиниран от Републиканската партия.

SHARE