SHARE

Равносметката след вчерашните събития в Македония според македонското вътрешно министерство е 22 ранени полицаи, най-малко 84 цивилни и трима пострадали депутати. Напрежението възникна, след като протестиращи нахлуха в парламента на Македония, ядосани от избора на албанец за председател. Талат Джафери стана първият етнически албанец начело на парламента на Македония след три седмици, в които опитите за избор на председател не постигаха успех.

Страната е в остра политическа криза заради невъзможността на социалдемократите да съставят кабинет, тъй като президента Иванов блокира техния мандат за правителство.

ЕС осъди насилието в парламента, Федерика Могерини и Йоханес Хан разпространиха съвместно изявление, в което се казва, че: „Актовете на насилие в парламента са абсолютно неприемливи и призовавам към спокойствие и сдържаност. За нас е положителен сигнал избирането на Талат Джафери за председател на парламента. Европейският съюз е убеден, че политическият диалог в рамките на институциите е единственият път напред и настояваме всички политически фигури да спазват конституцията на страната и да действат в духа на демократичните принципи, честност и разум”.

У нас служебният министър на външните работи разпространи изявление, в което изразява загриженост за ситуацията и казва, че насилието не е начин за решаване на проблемите. Лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов обяви, че е разговарял с президента на Македония Георги Иванов, с премиера Никола Груевски и с лидера на опозицията, социалиста Зоран Заев, с когото бил в най-близки отношения. Борисов ги бил убеждавал да намерят политически изход от кризата и заяви, че е разтревожен от това, което се случва. Той подчерта, че опитът му сочи, че, когато има напрежение, се подава оставка“. Президентът Румен Радев призова българските граждани за спокойствие и подчерта, че няма непосредствени рискове за България. Народното събрание също единодушно осъди насилието в парламента в Скопие в декларация предложена от Корнелия Нинова.

От БСП поискаха да се създаде парламентарна комисия, която да разследва строежите на магистралите в страната. Според бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова това е опит тя да бъде дискредитирана. Павлова, която се очаква отново да заеме поста в следващия кабинет, заяви, че няма от какво да се притеснява, а постигнатото от нея и двата кабинета на Борисов било много, самата тя можела да носи отговорност и разчита на компетентните органи да разследват съмненията за нарушения.

Съюзът на издателите в България разпространи позиция до медиите, в която определя като „откровен цинизъм“ натиска върху издателя на вестник „Сега“ Сашо Дончев.

В позицията се казва: „Запасът от аналози на порочните практики за медийно влияние е голям, но този случай считаме за особено тежък, защото илюстрира обхвата на политическите и институционалните механизми за натиск и тормоз върху собствениците на медии с независима редакционна политика. Единадесета година поред България систематично се срива все по-надолу в индекса за свобода на словото. От доста време страната ни стабилно заема местата в дъното на всички европейски държави, съществено изоставайки от Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Косово. Далеч напред са и Нигер, Танзания, Бутан, Никарагуа, Либерия, Тунизия и т.н. От 36-и през 2006 г. днес сме на 109-о място с все по-сриващ се индивидуален индекс. Компетентните институции и политическите партии в Република България трета седмица запазват зловещо мълчание по същността на най-големия скандал, свързан с натиск върху независима медия – задушаване на свободата на словото…“

Асоциацията на прокурорите също разпространи изявление. Според тях срещата между Сотир Цацаров, Сашо Дончев и Георги Гергов се използва за натиск върху прокуратурата, а отношението към прокурорите е „нечестно и несправедливо“.

Външните министри на ЕС се срещат с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в Малта. Очакванията са да бъде овладяно напрежението между Турция и ЕС. На срещата се обсъдиха възможните последици от референдума в Турция. Страните в ЕС са разделени в позициите си спрямо Турция. Австрия настоява преговорите с Турция за членство в ЕС да бъдат преустановени незабавно, но Германия все още се противопоставя на подобна крайна стъпка.

Американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ще предоговори или отмени споразумението за сътрудничество между САЩ и Южна Корея и настоява Южна Корея да плати един милиард долара за щит срещу ракети, изстреляни от Северна Корея. В интервю за Ройтерс Тръмп се чуди защо САЩ трябва да плащат за противоракетния щит ТААД. „Информирах Южна Корея, че би било подходящо те да плащат.“ От министерството на отбраната на Южна Корея обясниха, че според договореностите между двете страни Сеул предоставя земята, на която да бъде разположен комплексът, а Вашингтон покрива разходите за изграждане на системата.

Френски прокурори разследват решението на ФИФА следващите две световни първенства по футбол да се проведат в Русия през 2018 г. и в Катар през 2022 г. Разследващите имат подозрения за икономически престъпления, корупция и търговия с влияние. Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер е бил разпитан на 20 април в Швейцария от местни прокурори, като са присъствали и двама френски магистрати.