SHARE

Промените в изборния кодекс продължават да бъдат водеща тема и днес. По стар обичай, от времето на Орешарски, когато има обществено недоволство никой не е виновен и всеки сочи с пръст коалиционните си партньори, опозицията или световната конспирация.

Борисов застава зад исканията на българите в чужбина. Виновни били Радан Кънев и Валери Симеонов

Днес се проведе среща между премиера, представители на организации на българи в чужбина, външния министър Даниел Митов и депутати от правната комисия. Поводът бяха промените в изборния кодекс и един от участниците в срещата бе Никола Пенев, автор в Терминал 3.

Премиерът показа разбиране на проблема и заяви подкрепа за изборните права на всички български граждани. Предложи ни и подробен анализ на вътрешнополитическата обстановка, изтъкна важността на стабилността с посланието, че вината за кошмарния Изборен кодекс не е на ГЕРБ.“, разказа той.

За мен беше интересно да науча за политическата динамика в мнозинството и затова, че тя по трагичен начин понякога може да победи здравия разум. Беше изтъкната вината на Радан Кънев, който е оставил ГЕРБ сам с т.нар. „Патриоти“ и сега управляващата партия трябва да се съобразява със законодателните приоритети на националистите. Не стана дума защо нещата не стояха по същия начин когато гореспоменатият Радан Кънев настояваше за съдебна реформа и тя беше отхвърлена с огромно мнозинство от почти всички партии.“. Пълния разказ от срещата може да прочете във неговия facebook профил.

По-късно през деня Общественият съвет към ЦИК определи промените като „крачка назад“ спрямо настоящата уредба. “Стряска непоследователността и отклонението от добрите практики и стандарти за участие на обществото в изработването на рамката, гарантираща политическите и гражданските права на гражданите“, се казва в позицията на Обществения съвет.

Валери Симеонов от своя страна обвини Протестна мрежа, кръга „Капитал“ и президента

Преди два дни лидерът на НФСБ Валери Симеонов нападна българите в чужбина с призива „не ни се мотайте в краката“ и ги нарече „безродници“. От своя страна, вчера българите в чужбина определиха поведението му като „опасно и неетично“, а Протестна мрежа поиска оставка му.

Днес, за да се защити „борецът срещу бурки и гласуване в чужбина“ заяви в интервю за Нова телевизия, че думите му не били насочени към българите в чужбина като цяло, а ги отправил към заговорниците от в-к „Капитал“, „Протестна мрежа“ и президента.

С това кръгът на кризисния PR се затвори. Не стана ясно дали исканията на българите в чужбина ще бъдат удовлетворени, но се разбра, че никой от управляващата коалиция не е виновен. Едните били притиснати в ъгъла, а срещу другите имало световен заговор. По всичко личи, че сагата ще продължи и в идните дни.

ДСБ разкритикува лошото управление на летище „София“ от страна на правителството.

Бившият председател на вътрешната комисия в НС Атанас Атанасов от „Демократи за силна България“ (ДСБ) изнесе данни, че Министерството на транспорта управлява зле държавните дружества, чийто принципал е Ивайло Московски, в качеството си на министър на транспорта.

За основен пример депутатът даде „Летище София“ ЕАД от 2014 г. Изнесените данни за финансовото състояние на летището за 2014.г показват, че въпреки многото пътници, приходите на „Летище София“ са шест пъти по-малки от тези на другите две големи летища в страната (5 млн. лв за столичното летище и 31 млн. лв за летищата във Варна и Бургас.)

Борисов призова страните от Източна Европа за повече солидарност и застана зад квотния принцип на разпределние на бежанците.

„България е щастлива, когато се дават пари за развитието на най-бедните страни в ЕС, но в замяна, когато най-богатите страни имат проблем, защото миграционният поток се насочва към тях, ние също трябва да проявим солидарност и взаимопомощ“, посочва министър-председателят в интервю за агенция „Франс прес“, в което застава зад плана на Европейската комисия за квотно разпределение на бежанците и против опозицията на Вишеградската четворка за приема на бежанци.

Премиерът на Турция ще подаде оставка

На 22 май турският министър-председател Ахмед Давутоглу ще подаде оставка, обяви той след като вчера проведе среща президента Ердоган. Като най-вероятна причина за оставката се сочи желанието на Ердоган да промени конституцията и Турция да стане президентска република. Смята се, че наследник на настоящия премиер ще по-послушно лице, което ще засили захвата на Ердоган върху властта. Давутоглу заяви, че ще остане верен на турския президент и Партията на справедливостта и развитието. Не се очаква оставката да доведе до предсрочни избори в страната, ако фракцията около Давутоглу подкрепи новия премиер.

Днес също така България подписа с Турция двустранен протокол за прилагане на Споразумението за връщане на нелегалните мигранти на територията на Турция, което бе сключено между ЕС и Анкара. Със подписването на протокола ще може да започне процедурата по връщането на бежанците, влезли нелегално в България, обратно на турска територия, а също и да прекратяването на пътищата на нелегалната миграция трафик на хора към страната.