SHARE

Днес е толкова оскъден откъм новини ден, че мислехме да започнем с новината, че Рич Форестър ще бъде убит в епизод 76 769 на “Дързост и красота”, защото актьорът искал да напусне сериала. Оказа се обаче, че и това е “алтернативен факт” и всъщност актьорът вече от около 3524 епизода не играе и е заменен с друг.

В родната версия на сериала Корнелия Нинова гостува днес в студиото на Нова телевизия, където възропта от това, че “българските краставички” не можели да достигнат до Москва заради руските санкции, от които България е губела много. 

И това като смъртта на Рич е алтернативен факт, целящ да заблуди горе-долу една и съща аудитория. Абсолютната стойност на намалението на износа към Русия от общия износ е пренебрежимо малките 0,6% – повече за това може да прочете в статията на Давид Джамбазов “Колко губим  от руските санкции”.

Лидерката на БСП също така заяви, че БСП ще опита да направи правителство, дори и да не е първа политическа сила при предсрочните избори. След изборите всички членове на БСП ще гласуват с кои партии искат да се коалират и на база на това Нинова ще се опита да сформира коалиция.

Брутният вътрешен продукт на страната през 2016 г. е нараснал с 3.4%, което е малко под постигнатите 3,6% през 2015 г., и това е втората най-успешна за икономиката година след началото на световната финансова криза, отчете Националният статистически институт.

Секторът на услугите създава 67,6% от добавената стойност на икономиката. Индустриалният сектор създава 28,0%, а аграрният сектор – 4,4% от добавената стойност.

Служителите в галерията „Квадрат 500”, разкрили мащаба на климатичната авария, която увреди десетки от най-ценните ѝ произведения, са били внезапно пенсионирани заради „нелоялност“. Искра Захариева и Мария Димитрова, които показали щетите на художника Недко Солаков, са получили известията си миналата седмица.

На 24 февруари стана ясно, че над десет творби в новия музей, ремонтиран за 27 млн. лв., са били увредени заради авария на климатиците. Най-тежко е положението на около 10 произведения от фонда за чуждестранно изкуство от XV-XVI век в зала 6, най-старите в колекцията, но щетите не се ограничават до тях, нито до по-старата сграда на Галерията за чуждестранно изкуство, предава “Дневник”.

Турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу заяви подкрепата на Турция за ДОСТ на настоящите  парламентарни избори. В отговор служебният министър на външните работи Ради Найденов заяви, че ще връчи протестна нота на посланика на Турция Сюлейман Гьокче.

Също така съветът за електронни медии подготвя писмо до Министерството на външните работи заради предизборния клип на ДОСТ, в който попада в кадър и посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, съобщи председателят на съвета Мария Стоянова пред “Дневник“, след като решението е било взето на заседание днес.

Стоянова смята, че участието в предизборната кампания на официални представители на други държави, дори и партньорски, не могат да бъдат оставени без последствие.

Американската търговска камара в България настоява съдебната реформа да се доведе докрай. „През последните 7-8 години чуждестранните инвестиции бяха на изключително ниско ниво. Това до голяма степен беше компенсирано от еврофондовете, но те ще спрат в един момент“, коментира Сергей Койнов, вицепрезидент на „АмЧам“ и управител на „Ей Джи Кепитъл”.

„Това, което възпира както чуждестранните, така и българските инвеститори, е високото ниво на корупция, обяви изпълнителният директор на „АмЧам“ Алекс Нестор.

Американските компании настояват да се запази 10%-ната единна ставка на данъка върху доходите на физическите и юридическите лица, да се спре тенденцията за редовно увеличение на максималния осигурителен праг, да се увеличи събираемостта на данъците и всяко следващо правителство да си поставя за цел развитие поне на базови ИТ умения сред младите. Сред младите българи има 42% функционална неграмотност, а едва 31% от българските граждани имат базови цифрови умения, припомни Ива Тодорова, член на борда на директорите на “АмЧам”.

Висшият съдебен съвет отказа във вторник да защити съдия Мариана Георгиева от нападки в медии, спрягани за близки до Делян Пеевски. Предложението бе направено от Калин Калпакчиев, но мнозинството в съдийската колегия на ВСС блокира неговата инициатива.

Калпакчиев цитира публикация във вестник „Труд“, озаглавена „За вътрешното съдийско (пред)убеждение“ от 22 февруари. Преди това подобна статия излиза в „Блиц“ – „СГС при Калоян Топалов – частен съд на повикване“ с подзаглавие „Има ли твърда тарифа, г-н Топалов, или се работи на парче – кой колкото даде?”. Двете публикации бяха насочени пряко срещу съдия Георгиева от Софийския градски съд, която отказа да впише новата управа на “Виваком”.

Бургаският районен съд оправда ловеца на мигранти Петър Низамов, известен с прякора Перата. Низамов бе обвинен за незаконно задържане на трима афганистанци и отрядът му беше заснел два клипа, на които Низамов крещи в лицата на завързаните мигранти, но магистратите не намират категорични доказателства за участието му в техния “арест”.

От WikiLeaks публикуваха документи, за които се твърди, че са изтеглени от хакери от Центъра за киберразузнаване към ЦРУ.

Според Асошиейтед прес става дума за „драматичен“ обем информация, разкриващ скрити подробности за това какви средства за кибершпионаж използва ЦРУ.

Сред тях са описание на програми, с които се преодолява защитата на смартфони с „Андроид“, компютри и телевизори, свързани с интернет. Някои документи показват, че американските служби са успели да преодолеят криптирането на популярни услуги за съобщения като Signal, WhatsApp and Telegram. От „Уикилийкс“ обявяват, че това е само първата „порция“ от документи.

Според американското разузнаване WikiLeaks e обвързана с руската намеса в изборите през 2016 г. в САЩ и  в опитите на Русия да бъде помогнато на Доналд Тръмп да стане президент. От началото на управлението на Тръмп между службите и Белия дом има напрежение, тъй като от тях изтече информация за връзките на множество служители  в администрацията на Тръмп с Русия.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от  „Медиапул“, „Дневник“ и Associated Press.

Снимка: Канал 3

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.