SHARE

Страните от ЕС удължават с още 6 месеца санкциите срещу 149 физически лица и 38 фирми и организации от Русия вследствие на ролята им в насилията в Източна Украйна. Черният списък, на базата на който се блокират активи, ще действа до март 2018 г., четири години след анексирането на Крим. Кремъл заявява, че никога няма да върне полуострова, но анексирането му не е признато от почти никоя държава и е обявено за незаконно. Броят на жертвите от последвалото кръвопролитие надхвърля 10 000 души.

„Абсурд“, „трагикомедия“ и „фарс“ са само част от определенията за изслушването, на което днес бяха представени 18-те кандидати за Висш съдебен съвет. Това е един от най-важните за съдебната система избори, като той бе вместен в рамките на 4 часа. 11 от изслушаните членове ще управляват съдебната система на Република България следващите 5 години – за това бяха отделени 2-3 минути на представяне на кандидатите, а самите те представиха концепциите си за около 10-ина минути. От „Дневник“ резюмират днешното изслушване за ВСС като „четири въпроса и оглушителна тишина заради липсата на питания от страна на депутатите“. Без въпроси по изнесени в медиите случаи, кратки отговори, шаблонни въпроси – вижте хронологията на изслушването тук. 

Междувременно страната ни се нарежда сред петте проблемни държави – членки на Съвета на Европа, в които върховенството на правото е много сериозно застрашено. Страната ни е поставена редом с Полша, Молдова, Румъния и Турция. Докладът на немския парламентарист Бернд Фабрициус за Съвета на Европа се фокусира именно върху Висшия съдебен съвет, определяйки го като политизиран и без желание и капацитет за реформи. Прокуратурата и главният прокурор са наречени безотчетни, а парламентът извършва законодателни репресии върху организациите на магистратите, без да може да постигне съгласие за антикорупционен орган.

Българските власти изчакват с уволнението на Калин Митрев относно скандала с т.нар. „Азербайджанска пералня“, в която е намесен съпругът на Ирина Бокова. По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов след заседание на Министерския съвет обяви, че не вижда да има нарушения в българското законодателство по повод плащанията, извършени към Митрев. Напомняме, че разследване на множество международни медии, координирано чрез OCCRP, сред които лондонският Guardian, изнесе информация за мащабна схема, с която властите на Азербайджан са плащали на политици и журналисти за лобиране в полза на президента Илхам Алиев. Въпреки че не вижда нарушения, Горанов все пак е разпоредил проверка, а също и главният прокурор Сотир Цацаров.

Офертата на Португалия и САЩ за изтребителите Ф-16 е декласирана. По този повод депутатите искат да изслушат представители на Военновъздушните сили, отковорни за промяната на критериите, довели до отпадането на офертата, научаваме от „Медиапул“. В хода на процедурата по избор на самолетите критериите са били променяни и така се е стигнало до декласирането на самолетите. Не е ясно какво е наложило промяната. Повече за избора на изтребители за ВВС, който остава неразрешима енигма за управляващите, четете тук. 

Ще я бъде ли или не магистрала „Хемус“ край Севлиево? По този въпрос изглежда съществува разминаване между премиера Бойко Борисов, който днес обеща пред Нова телевизия, че магистралата ще подмине Севлиево през 2018 г., и транспортния министър Ивайло Московски, който едва часове по-късно предложи друго тълкувание на думите на премиера. Според него Борисов имал предвид, че всъщност дотогава ще приключат тръжните процедури, тоест че документите ще бъдат готови до 2018 г. Той добави, че е сложно да се изгради магистрала, така че е нормално изграждането й да се забавя.

Обществената поръчка за нов сайт на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 е прекратена от Лиляна Павлова. Причината е, че нито един от кандидатите няма необходимия опит. Поръчката е с прогнозна стойност 70 000 лв., които трябва да покрият изработване, дизайн и техническа поддръжка на интернет сайт и мобилно приложение, както и стрийминг на видео в реално време. Повече може да научите от „Дневник“.

Електронното управление, обявено за приоритет от няколко кабинета насам, официално отново започва от нулата. Разработените за последните десет години системи и техните функционалности не могат да бъдат използвани като обща платформа за електронно управление. Повече може да прочетете отново в „Дневник“. 

Върховният административен съд отмени забраната за къмпингуване на Карадере с окончателно решение. С това решение се подкрепя решението на варненския административен съд от 2015 година, когато бе уважена жалбата на представители на граждански групи и бе отменена забраната за палатки и къмпингуване.

Британският премиер Тереза Мей отказа да адресира Европейския парламент публично. Мей е отказала покана за дискусия в парламента, настоявайки да говори с европейските лидери само при затворени врати. Източник от Брюксел разказва пред Guardian, че решението е предизвикало вълна от разочарование по високите етажи на властта в Европа във време, в което Великобритания трябва да извоюва максимално добри условия за напускане на ЕС.

Около 164 000 са бежанците в Бангладеш, избягали от насилието, избухнало в Мианмар преди две седмици. По данни на предимно мюсюлманското рохинджа население будисти разрушават селата им редом с армията. Правителството на Мианмар отхвърля твърденията, казвайки, че жителите сами са изгорили домовете им. Мианмар беше обект на критики относно репресиите към малцинството рохинджа, към което местните, подкрепяни от държавата, се отнасят като към имигранти от Бангладеш, които имат различна култура и език. Конфликтът продължава да ескалира, като се очаква броят на бегълците да се увеличи, предава BBC. 

Снимка: Balkan Insight