SHARE

Европейският съюз върви към обща отбрана. Това заяви днес Върховният представител на ЕС по външна политика и политика за сигурност Федерика Могерини. За създаването на обща политика на отбрана се говори от години в ЕС, но досега държавите членки не искаха да предприемат действия заради евроскептичните настроения във Великобритания. След резултатите от референдума в Обединеното кралство външните министри на Германия и Франция излезнаха с общо писмо, в което  заявиха, че съюзът трябва да създаде обща отбранителна политика. Това бе и част от предварителните разговори на Ангела Меркел с останалите лидери на Европа преди срещата в Братислава на 16 септември.

Днес темата беше засегната и от ръководителя на европейската дипломация Могерини. “В основата си Европа се е строила на последователни тематични вълни. Първо – единният пазар. После – валутата, еврото. Междувременно – свободата на движение с Шенген. Сега е е дошъл моментът да поставим основите на за обща отбрана”, заяви тя, като подчерта, че общата отбрана не означава „европейска армия”. Според нея началото на общата отбрана трябва да бъде поставено в рамките на сегашния договор на ЕС, което може да бъде постигнато с единодушие в на всички държави членки.

Междувременно днес за пореден път се разбра цената на Brexit. Британското правителство е наело правни експерти, които да подготвят страната за излизане от ЕС. Всяка седмица тяхната консултация струва по 33 000 паунда, предава в. Independent, и до момента са похарчени 268 711 британски паунда.

Друг начин, по който можем да оценим последниците от референдума, е цената на продуктите. Заради сриналия се паунд Apple решиха да вдигнат цената на току-що обявеният iPhone 7 във Великобритания със 100 паунда, въпреки че за останалата част от света цената е същата с каквато до момента се закупуваше предишният модел iPhone 6s.

Израелски учени обвиниха палестинския президент Махмуд Абас, че е бил агент на КГБ през 80-те години на миналия век. Документът, на който се позовават учените, се помещава в университета в Кеймбридж, Великобритания, и от учебното заведение потвърждават неговата автентичност. Доказателството представлява списък на агенти от 1983 г., според който Махмуд Абас е носел псевдонима “Кротов”. Палестинските власти отричат достоверността на историята и твърдят, че това е част от израелската пропаганда.

Друга новина идва от започналите късно снощи параолимпийски игри в Рио. На беларуски служител е наложена забрана да посещава игрите, след като на октриващата церемония се е появил с руски флаг. Международният параоплимпийски комитет наложи пълна забрана за участие на Русия в игрите, след като се разбра, че руската държава осъществява директен натиск и намеса в манипулирането на допинговите резултати на руските спортисти.

Пренасяйки се в България, днес окончателно станаха ясни две президентски двойки.

Трайчо Трайко и ген. Съби Събев ще са кандидатите на Реформаторския блок, при това около тях се обединиха всички партии в блока. В първата си реч като кандидат на реформаторите Трайчо Трайков обеща да даде “шанс на всички, които се чувстват демократи, патриоти и евроатлантици, да имат своя кандидат-президент”.

Днес стана ясна и друга двойка – Татяна Дончева от “Движение 21”, която ще се яви на изборите заедно кандидата за вицепрезидент Минчо Спасов от НДСВ. Да, и за нас е новина, че НДСВ още съществува. Дончева обяви своята кандидатура с думите, че “България има нужда от проверени водачи, а не от нови поредни импровизации”.

Проблемите около Фонда за лечение на деца в чужбина продължават. От Mediapool предават, че фондът бави одобрена вече терапия на онкоболно дете. Детето трябва да започне лечение в немска клиника и два пъти е одобрявано от фонда, но администрацията не изпълнява решенията на Обществения съвет. Причината е, че съществува спор между експерти дали детето не може да бъде лекувано в България. Директорът на фонда Владимир Пилософ е заявил, че ще има среща в здравното министерство и случаят ще се реши там.

В отговор зам. здравният министър Ваньо Шарков е заявил, че Пилософ е казал пред него, че детето няма одобрение от Обществения съвет на фонда. Истината остава да се изясни, а поредното решение на Обществения съвет по случая ще бъде взето на 14 септември.

Друга новина от страната е, че бившият председател на УС на КТБ Янко Иванов е купул на безценица историческата сграда на царските конюшни за 658 870 лева преди два месеца, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Имотите са продадени от областния управител на София Веселин Пенев.

Говорейки си за КТБ, утре в ktbfiles.com, а по-късно и във в. “Капитал“ ще излезе първото интервю на Цветан Василев, дадено за вестника и проекта “КТБ – какво се случи”. Журналистите обещават бившият #КОЙ да говори за “за БТК, обществените поръчки, „Булгартабак“, Борисов, Пеевски и другите”.

Междувременно другият #КОЙ Делян Пеевски  навярно стои зад покупката на един от най-ценните държавни имоти в столицата – Дипломатическия клуб “Бояна“, сочат източници на “Клуб Z”. Официално сделката е осъществена от старозагорската фирма „Ексклузив уеб дизайн“ с 3 лв. регистриран капитал – собственост на трима младежи на възраст между 20 и 24 г. Дружеството има 1000 лв. активи, но е закупило на търг имота за 8.5 млн. лв. Очевидно бизнесът им върви изключително успешно.

Завършваме с новината, че военното министерство обяви поръчка за 10 млн. лв. за ремонта на три съветски хеликоптера Ми-17. Министерството на отбраната също така посочва, че скоро ще стартира и най-скъпият проект от модернизацията на авиацията – закупуването на нов тип боен самолет.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Медиапул”, “Капитал”, ”Клуб Z”, Би Би Си и в. “Индипендънт”