SHARE

Може би се задава ново правителство. За това още вчера намекна Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

„Този парламент има достатъчно време да промени избирателния закон спрямо референдума, в противен случай изборите няма да са легитимни. Ще настоявам за приемането на тази система. Ако народът иска да ни няма, няма да ни има“, заяви Борисов.

От своя страна Цветан Цветанов, който вчера каза, че шансовете за ново правителство са 20%, сега ги повиши до над 20%. По информация на Полина Паунова от “Медиапул” третият евентуален участник в този кабинет ще бъде Патриотичният фронт, който ще привлече и парламентарната група на „Атака“, с което да се утвърди коалицията „Обединени патриоти”. От СДС също са обнадеждени за нов кабинет в рамките на настоящия парламент.

„Ние очакваме най-голямата парламентарна група да излъчи кандидата за министър-председател. И министър-председателят е този, който носи отговорността да предложи структура и състав на Министерския съвет. Никакви имена не са обсъждани и никакви условия не са поставяни от РБ”, заявява Румен Христов от СДС.

Една от основните цели на този евентуален кабинет ще бъде да приемат гласуваните на референдума промени в Изборния кодекс. Вчера Борисов се обяви за въвеждането на изцяло мажоритарна система в два тура, но Константин Марков от СДС обяви, че от РБ са против подобна система.

Междувременно Борисов днес е провел разговор и със следващия американски президент Доналд Тръмп. В разговора Борисов е представил позицията си, че “нормализиране на обстановката в света и в частност в Европа след връхлетялата я мигрантска криза може да бъде постигнато само с прекратяване на военните конфликти. От своя страна Доналд Тръмп е изразил желание двамата с Борисов да се срещнат в най-скоро време.

Софийският районен съд отсъди в полза на журналиста и активист Николай Стайков по делото за клеветнически твърдения по негов адрес в 29 статии сайта ПИК. Съдът призна иска на Стайков за 12 500 лв., а ПИК трябва да плати разноски по делото за 3 хил. лв. Решението не е окончателно.

Днес протестиращите съдии от Софийския районен съд поканиха на среща членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Само трима от 14-те откликнали на поканата – Соня Найденова, Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев. Срещата е по повод протеста на съдиите заради малкия брой служители в съда, които имат свръхнатовареност.

„Това е стената на честта и страната на срама“, коментира председателят в оставка Методи Лалов факта, че само трима членове са се отзовали на поканата.

Председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов също присъства на днешната среща и заяви, че подкрепя действията на колегите му от районния съд.

По сигнал на бившия външен министър Кристиан Вигенин прокуратурата започна разследване срещу служители на МВнР за престъпление по служба за това, че български посолства са закупили на завишени цени телефонни интернет централи.

От МВнР отхвърлиха обвиненията. „Твърденията на Вигенин са от горе до долу доноси, в последните седмици БСП се опитва да вземе много голяма хапка – МВнР, защото не може ду му прости прозападната ориентация на държавата“, коментира зам. външният министър Христо Ангеличин, предава “Медиапул”, който е допълнил, че поръчките са спрени заради разследването, но ще бъдат възобновени, след като прокуратура установи, че всичко е законно.

Евакуацията на жителите и бунтовниците срещу режима на Асад в Алепо, която започна вчера бе прекратена от правителствените войски. Режимът на Асад обвинява бунтовниците, че не спазват условията за евакуация. От ООН смятат, че поне 50 000 души са в капана на източните части на Алепо, предава BBC. По информация на британската медия бунтовниците, които напускат опустошените части на квартала, се насочват към гр. Идлиб.

Може ли изборът на Доналд Тръмп за президент да бъде обърнат? За това пледират холивудските звезди Мартин Шийн и Дебра Месинг, както и музикантът Моби. Целта на артистите е да убедят 37 републиканци от електоралния колеж, който избира американския президент – да променят вота си и да гласуват за друга личност за президент.

Ако 37 републикански електори от 306-те републиканци не гласуват за Тръмп, то долната камара на американския Конгрес ще гласува по щати кой да е следващият президент на САЩ. Системата с електоралния колеж е специално създадена така, че избраници от всеки щат – електори – реално да избират следващия президент, за да бъде предотвратен изборът на популист. Американските електори ще гласуват за следващ президент на САЩ на 19 декември тази година.

SHARE