SHARE

Парламентът не прие предложението на депутатите от Патриотичния фронт минималната пенсия да стане 300 лева от 1 юли. Това се случи, след като в продължение на три часа депутатите дебатираха по Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване. За предложението гласуваха 44 депутати, против 31, а 78 се въздържаха. Така минималната пенсия ще бъде 161.38 лв. от 1 януари до 30 юни и 165.25 лева от 1 юли до края на годината, както бе предложено от правителството на Бойко Борисов. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обяви, че парите за увеличението ги има, но сега те са предвидени за други дейности, като например за закупуване на две фрегати за над 800 милиона лева и 600 млн. Неговият партньор и съпредседател на ПФ пък предложи да се преразгледат и намалят инвалидните пенсии, защото 70-80% от имащите право на ТЕЛК получавали пари незаслужено. Методи Андреев от ГЕРБ  предложи допълнителните пари да дойдат, като всички офицери от ДС и висши функционери от БКП вместо максимални пенсии, както е сега, започнат да получават минимални. „Така ще се освободят няколкостотин милона лева и предложението ми е напълно сериозно“, обяви Андреев. Депутатите гласуваха и приеха на второ четене и законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 година. Предвиждат се 248 млн. лева повече приходи и повече пари за всички основни дейности. Искането на АБВ в бюджета да бъдат заложени повече приходи от здравноосигурителни вноски беше отхвърлено.

След заседание на парламентарната група на ГЕРБ председателят на групата Цветан Цветанов обяви, че няма да подкрепят ново правителство в рамките на този парламент. Това се случва, въпреки че вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи изказване, от което стана ясно, че ГЕРБ би подкрепил правителство на Реформаторския блок или Патриотичния фронт, ако някой от тях се наеме за това. Като причина за новата категорична позиция Цветан Цветанов изтъкна днешното гласуване на бюджета, където макар предложението на ПФ за минимална пенсия от 300 лв. да не бе прието, то бе подкрепено от част от депутатите на БСП. „Това не са политики, а популистки предложения с цел извличане на дивиденти в една предизборна кампания“, заяви Менда Стоянова, а Цветан Цветанов обобщи, че досега ГЕРБ имали намерението да „подходят добронамерено“ и да дадат шанс на друго правителство, като не излъчат министри, но след случилото се в парламента при гласуването на бюджета  това вече не било възможно.  Междувременно след  днешно изявление на Валери Симеонов стана ясно, че ПФ са готови да преговарят и с БСП „Ако ни дадат мандата, ще поискаме среща с БСП и с новоизбрания президент Румен Радев“, заяви Симеонов и добави, че би поканил експерти и от БСП, и от Реформаторския блок. Явно е, че без „партньорства“ кабинет на патриотите е утопия, след като дори Волен Сидеров обяви днес, че не иска да е министър, за да не бъдел мишена.  Съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски изрази мнение, че сегашното мнозинство, формирано от блока, Патриотичния фронт и ГЕРБ, трябва да се запази, с което дава да се разбере, че и РБ са готови да работят в кабинет със сегашният парламент. На обратното мнение са от ДПС. „Това Народно събрание е изчерпано, предстоят предсрочни парламентарни избори и нова изпълнителна власт с нужното обществено доверие“, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той упрекна Росен Плевнелиев в „употреба на президентската институция за лични цели, като разчита да бъде номиниран за еврокомисар“. ДПС призоваха „отговорните партии на честен и открит диалог и с консенсус да определим датата на предсрочните парламентарни избори“. Лидерът на ДОСТ Лютви Местан изпрати отворено писмо до медиите, в което нарече евентуално правителство на ПФ „провокация не само за етническия мир, но и за стратегическата ориентация на България“. Местан заявява, че националистите не могат да съставят кабинет и президентът Росен Плевнелиев го знае и не бива да се поддава на „фашистки сценарии“.

Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова обяви, че програмата за саниране на жилища няма да спре през 2017, тъй като Министерският съвет гласува отпускането на 1 млрд. лева за програмата. Тя добави, че ако бюджетът за следващата година бъде приет във вида, в който ГЕРБ го е внесъл, ще предложи да се отдели още един милиард за саниране за 2018 г.

Бойко Борисов е на посещение в Унгария по покана на Виктор Орбан. Той ще бъде награден с „Великия кръст на унгарския орден“ на официална церемония в парламента на Унгария. Очаква се Орбан и Борисов да обсъдят въпроси, свързани с проблемите пред Европейския съюз.

Европейската комисия представя днес най-големия си план за отбранителни разработки и изследвания за повече от 10 години. С него Брюксел се опитва да спре тенденцията за съкращения на разходите за отбрана и след решението на британците да напуснат съюза и на американците да изберат Доналд Тръмп за президент да демонстрира, че Европа е готова да плаща повече за собствената си защита, пише „Дневник“. Франция и Германия лобират за това част от бюджета на Европейския съюз, достигащ 150 млрд. евро годишно, да се използва и за отбранителни разработки. През последните 15 години разходите за въоръжение и отбрана в ЕС непрекъснато намаляват. Очаква се част от евентуалното европейско сътрудничество да унифицира и въоръжението. В ЕС има 19 различни вида бронирани машини за пехотата.