SHARE

Ченгеджийски номера се опитват да препънат „Да, България” от участие в изборите.

Въпреки че партията на Христо Иванов успя да се регистрира навреме в съда като партия, за да може да участва на предсрочните избори, то пътят ѝ може да бъде препънат от жалби.

Днес до обяд са изпратени по пощата в Софийския градски съд три жалби – два дни преди крайния срок за регистриране в ЦИК 8 февруари. При две от тях липсва ЕГН, адрес и са написани с еднакъв почерк, предава „Дневник“ от свои източници. На самите жалби се твърди, че техни автори са учредителят Добромир Добрев и членът на партията Вера Асенова, която отрече да е подавала подобна жалба.

Третата жалба, заяви Христо Иванов, е подадена от Иван Иванов, който още на учредителното събрание, без да стане учредител, е направил провокации.

Ако жалбите бъдат допуснати за разглеждане, Върховният касационен съд има 14-дневен срок да се произнесе. Това означава, че може пътят на партията да е блокиран за предсрочните парламентарни избори, защото ще изпусне срока за регистрация в ЦИК, който изтича на 8 февруари.

В специално изявление Христо Иванов потвърди информацията за липсващи елементи в двете правни жалби, подадени от членове на “Да, България”.

“Нормалното развитие на нещата е ВКС да ги разгледа и да ги отхвърли поради недопустимост, но това технологично ще се случи след срока за регистрация на изборите.”

“Няма да се получи”, заяви Иванов и допълни, че “ще се опитаме утре да преодолеем тази спънка, която мафията се опитва да ни скрои”.

„Качеството на въздуха в България продължава да буди сериозно безпокойство”, отбелязва Европейската комисия в доклад за изпълнението на политиките за опазването на природата в държавите от Европейския съюз.

Измерванията показват, че българите в цялата страна дишат въздух, който се определя като вреден за здравето и това има значителни икономически последици за производителността на труда и за системата на здравеопазването, отбелязват от ЕС.

В документа се припомня, че България е с най-високите концентрации на фини прахови частици в градска среда измежду всичките 28 държави на ЕС, предават от “Дневник”. Така държавата ни е с най-висок дял на външни разходи, свързани със замърсяването на въздуха в ЕС, и това води до загуба на над два милиона работни дни и над 11 000 случая на преждевременна смърт годишно.

Новият служебен здравен министър Илко Семерджиев коментира, че по време на управлението на здравното ведомство от Петър Москов дълговете в здравеопазването са се увеличили с около 100 млн. лв. и са достигнали 411 млн. лв. Също така той определи за неверни данните, че с въвеждането на пръстовия идентификатор се спестява по 1 млн. лв. на ден, заяви министърът в интервю за bTV.

Москов отговори, че е “изключително странно през януари да се казва, че дефицитът на здравната каса за 2017 г. е 260 млн. лв.” в интервю за БНТ и допълни, че дефицитът е “свързан с начина на управление на средствата през годината и прилагане на контролните механизми и уговаряне на количествата лекарства и отстъпките за болниците. Ако ти предвиждаш да разградиш всички контролни системи и да стане „куче влачи диря няма“, ще стане дефицитът 400 млн. лв.”.

По отношение на пръстовия идентификатор Москов призова „ако някой докаже по-евтин и по-добър вариант за идентификация, да го въведе”.

От ЦИК се надяват да пропадне обществената поръчка за машинния вот, като не се намери изпълнител, отговарящ на всички изисквания, пише Полина Паунова за Mediapool. 

При липса на изпълнител ще бъдат избегнати всички възможни усложнения, свързани с машинния вот, като оспорването на резултатите заради липса на проверка на техническата изрядност на машините. Ако бъдат осигурени машини за всички всички 12 400 секции в страната (плюс 6000 резервни), ще бъде направен преглед само на представителна извадка, посочват от ЦИК, което може да даде основание за оспорване на изборните резултати.

Днес стана ясно как ще се нарича предизборната коалиция на Лютви Местан и Орхан Исмаилов – “Обединение ДОСТ”, като двамата лидери отбелязаха, че са готови да участват в евентуална управленска коалиция с ГЕРБ и Реформаторския блок, от който бе част партията на Исмаилов НПСД.

Междувременно Софийският градски съд опроверга твърденията на Николай Бареков, че съдът умишлено спъва регистрацията на прясно преименуваната му партия „Презареди България“ да участва в изборите на 26 март.

„По отношение на вече регистрираните политически партии, каквато е и ПП „България без цензура“, няма пречка същите да участват в изборите, съобразно актуалното си правно състояние към датата на издаване на удостоверението за участие в изборите“, се посочва в позиция на СГС и от съда уточняват, че Бареков сам е забравил да посочи промяната на наименованието на партията му.

По света продължават многохилядните протести в Румъния, които вече искат оставката на център-лявото правителство на Сорин Гриндеану. След като в събота кабинетът заяви, че ще оттегли скандалната наредба-закон, която щеше да декриминализира престъпленията по служба за щети под 44 000 евро, то днес правителството се отказа и от второто си намерение – да ги въведе чрез закон.

Не става ясно обаче дали отстъплението не е само временно, тъй като правосъдният министър Флорин Йордаче заяви в понеделник, че „ще разработим и предложим проектозакон, който ще внесем в парламента и ще подложим на публични обществени консултации“. Той обясни пред репортери, че „с оттеглянето на указа се върнахме в изходна позиция, където има много противоконституционни членове“.

Вчера вечерта над 500 000 румънци искаха оставката на правителството в Букурещ, предава BBC.

В Германия днес Ангела Меркел получи подкрепата за нов мандат като канцлер от сестринската баварска партия Хрисиянсоциален съюз и нейния лидер Хорст Зеехофер. През последните две години Християндемократичният съюз на Меркел и ХСС на Зеехофер влязоха в пререкания особено по отношение на мигрантската политика на Меркел. Въпреки това след двудневна среща в Мюнхен, приключила вчера, двете партии постигнаха съгласие да подкрепят кандидатурата на Меркел на предстоящите тази година избори в страната.

97 от най-големите компании в САЩ, сред които Apple, Google, Microsoft, Facebook, Twitter, Intel, eBay, Netflix, Uber и Levi Strauss, се присъединиха към дело срещу забраната на президента Доналд Тръмп граждани от седем мюсюлмански държави да влизат в САЩ и временното прекратяване на приема на бежанци.

Според тях забраната вреди на бизнеса, иновациите и икономическия растеж. „Заповедта представлява значително отклонение от принципите на справедливост и предсказуемост, ръководещи имиграционната система на САЩ вече повече от петдесет години“, пише в текста, цитиран от агенция Ройтерс.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул”, „Де факто“, BBC и Reuters.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.