SHARE

Коалиция “Да, България” успя да се регистрира за изборите, като само за 16 часа  от коалицията успяха да съберат безпрецедентните 20 000 подписа за участие в предсрочните парламентарни избори. 

След опита от понеделник регистрацията на ПП “Да, България” на Христо Иванов да бъде спряна заради фалшиви жалби към Софийския градски съд от партията предприеха хода да се яват в коалиция със “Зелените” и ДЕОС.

„Искам специално да благодаря на нашите партньори, които ни подадоха ръка в този труден момент и позволяват на „Да, България“ да постави въпросите, заради които беше създадена, заедно с нашите партньори на тези избори. Второ, искам сърдечно да благодаря на всички граждани, които се отзоваха на нашата молба за подкрепа в тези рекордни срокове. Така че това мисля, че е едно малко тържество за нашата демокрация“, заяви Христо Иванов.

„Коалицията се придържа към приоритети, които и трите формации, макар нашата все още да е в незавършен процес на регистрация, винаги са си поставяли. Това са борбата за върховенство на закона, за отвоюване на българската държава от корупционен плен, за чиста политика, чиста околна среда, за споделен просперитет и за нова вълна на по-силна интеграция с НАТО и ЕС”, добави бившият правосъден министър.

Партията също така благодари на всички 20 000 граждани, които само за 16 часа са успели да подкрепят подписката на коалиция “Да, България” за участие в изборите

Междувременно от “Нова република”, водена от лидера на ДСБ Радан Кънев, обявиха “Пакт за растеж без корупция”. От надпартийното обединение предлагат въвеждане на т.нар. „румънски модел“ в прокуратурата, 50% от подоходния и корпоративния данък да остават в общините, намаляване на ДДС за книги, лекарства и основни храни на 9%, както и конституционна забрана за изсичане на вековни гори и сеч в националните паркове. Лидерите на „Нова република“ са готови и да се откажат от имунитета си като кандидат-депутати. Предложението на „Нова република“ е към всички политически сили.

През деня и други политически формации направиха изявления. Татяна Дончева, водеща коалиция “АБВ – Движение 21”, заяви, че “Не може Делян Пеевски и Моника Йосифова заедно с техните протежета да продължават да раздават сумите на фонд „Земеделие“ и парите от борда на Българската банката за развитие“ в интервю за bTV, като също така коментира, че няма как Корнелия Нинова и БСП да изпълнят заявката си за справяне с мафията, докато членовете на партийното ръководство – Изпълнителното бюро, седят в коридорите на Българската банка за развитие и чакат да се смени потокът за преразпределение на парите.

От своя страна Лютви Местан, който е съпредседател на друга коалиция между неговата партия ДОСТ и НПСД на Касим Дал, обяви, че е смятал за “мит, че ДПС е проруска партия. Този мит се оказа реалност”, обяви лидерът пред bTV, като посочи това за причина той да бъде прокуден от партията. “ДПС вече се намира в епицентъра на един качествено нов морфичен резонанс, който ги тресе”, допълни бившият de iure лидер на ДПС.

Междувременно служебното правителство предприе чистка на областни управители. Правителството на Огнян Герджиков освободи половината – 14 от общо 28 областни управители, като те масово са заменени с кадри на БСП и НДСВ и такива на правителството “Орешарски”.

Нови управители имат областите Благоевград, Варна, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Силистра, София-град, София-област, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол и Велико Търново.

Причината за смяната са “сигнали” срещу въпросните управители, но служебното правителството не посочва нито какво се съдържа в тези сигнали, нито кой ги е отправил. Областните управители изпълняват важна дейност по отношение на организацията на изборния процес и разпределянето на бюлетините.

Томислав Дончев от ГЕРБ коментира, че е нормално “щом правителството е подало оставка, приемаме, че и областните управители трябва да бъдат уволнени”, но изрази притеснение за назначенията на служебния кабинет.

Голяма част от столицата остава без парно и топла вода заради поредица от аварии и не е ясно кога ще се разреши проблемът. Столицата на практика е в режим на поетапно спиране на снабдяването до решаване на проблемите с пробивите на топлопроводи. В сряда без парно са районите „Младост“ и „Люлин“, а поетапно започва спирането на топлата вода към кварталите „Студентски град“, „Дървеница“, „Мусагеница“, „Витоша“ и „Малинова долина”.

Причината, съобщават от “Медиапул”, е безпрецедентна ситуация, при която една след друга гърмят помпени станции заради токов удар, след тях следват хидравлични удари, които водят до избиване на тръбопроводи. Само за последните три дни са отстранени 11 такива аварии.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе признат за виновен по обвинение, че е „организирал кражба на имущество”. Наказанието ще бъде съобщено по-късно, но прокуратурата поиска 5 години условно лишаване от свобода.

С тази присъда се ликвидира възможността на Навални да се кандидатира на изборите за президент през 2018 г.

Руският съд е прочел mot-à-mot същото съдебно решение от 2013 г., с което Навални и бизнесменът Пьотр Офицеров бяха осъдени за присвояване на 400 000 евро при сделка с дървен материал, като дори правописните грешки в текста са останали на местата си.

В началото на месеца Европейският съд по правата на човека се произнесе, че Русия е нарушила правата на Навални, като е прекратявала демонстрации и го е арестувала седем пъти за периода от 2012 до 2014 г.

Румънското правителство оцеля след вота на недоверие, внесен от опозицията заради опита на кабинета да декриминализира престъпленията по служба, предизвикал масови протести. Но при вота управляващите социалдемократи и младшият им партньор Алиансът на либералите, както и етническата унгарска партия Демократичен алианс на унгарците в Румъния се въздържаха от гласуване, с което реално не подкрепиха излъченото от тях правителство, но не го и свалиха от власт.

Командирът на спонсорираните от Русия сепаратисти в Украйна Михаил Толстих, известен като “Гиви”, е бил убит днес. Той е водил батальон за отделянето на областта Донецк от Киев.

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че се прави „очевиден опит за дестабилизиране на положението в Донбас“.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул” и BBC.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.