SHARE

Съдът запорира сметки на контролираната от Делян Пеевски фирма „Техномаркет”. 

Това е новият развой по съдебната битка между “Глориент” и “Техномаркет” – която доскоро официално се водеше на името на Пеевски.

От “Глориент” твърдят, че “Техномаркет” не си е плащал наема за използваните от фирмата имоти. На пресконференция по случаят Майкъл Юлер, управляващ директор на един от акционерите в “Глориент”, оповести, че съдът е издал изпълнителни листове в полза на „Глориент“, след което частен съдебен изпълнител е запорирал банковите сметки.

“Нещо повече – вече успяхме да си върнем 800 000 евро неплатени наеми директно от банковите сметки на “Техномаркет”, допълни Юлер.

Сред запорираните сметки са тези в Банка ДСК и в Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова, предава “Клуб Z”, позовавайки се на собствени източници.

Междувременно днес Румен Радев положи клетва и произнесе реч пред Народното събрание. Речта повече приличаше на управленска програма, отколкото на президентско слово. Тя започна с обръщението “Уважаеми господин Ваше Светейшество” и без обръщение към останалите глави на вероизповедания.

След това дойде програмната реч, в която Радев обяви съдебната реформа за приоритет, но няма да засегне властта на прокурора. След това се застъпи за изборните промени, предложени от Станислав Трифонов, и накрая използва малко кремълска реторика за “чуждопоклоннически формации”, които се опитват да контролират процесите в България.

След речта премиерът в оставка Бойко Борисов коментира репликата на Радев, предизвикала скандал в парламента, че на депутатите им остава “още една седмица”.

”Една седмица важи за тях и за нас“, каза Борисов. „Рядък шанс има пред президента Радев, че му се дава възможност да има и служебно правителство. Така че това, което прочете, за няколко месеца може да е факт, тогава ще можем да отчетем и свършеното“, допълни той и напомни, че правителството не е номинирало кандидат за еврокомисар, нито нов началник на отбраната.

„Искаме да се види ясната разлика между ГЕРБ и БСП, те се държаха дори просташки с Росен Плевнелиев. Днес демонстрирахме европейска култура как се сдава властта, изтъкна още премиерът в оставка. Веруюто на ГЕРБ било „власт се взима и се сдава с морал“, каза Борисов.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова сложи акцент върху думите на Радев, че „българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното, да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове” – която се тълкува, предвид досегашните му изявления, като желание за затопляне на отношенията с Русия и отпадане на санкциите на ЕС срещу страната.

Днес станаха ясни “реформаторите” на съдебната система, предложени от Висшия съдебен съвет. И тримата са едни от най-близките до главния прокурор членове Румен Боев, Румен Георгиев и Михаил Кожарев.

През последните четири години и тримата са неизменна част от мнозинството във ВСС, формирано около Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев, предава “Медиапул”.

Те ще бъдат част от работната група в правосъдното министерство, която изработи конкретни законодателни решения по повод доклада на мисията на европейските прокурори.

Веселин Марешки призна, че е плащал на журналистката Валерия Велева за медиен комфорт. В момента Велева е главен редактор на проруския сайт “Епицентър”. „Давах пари и ми беше спокойно. Спрях да давам пари и вече не ми е спокойно“, коментира класиралият се на четвърто място на президентските избори бизнесмен пред Нова телевизия.

Отговорът на Велева последва още в ефир, като тя се включи на живо, за да уточни, че ставало въпрос просто за платени публикации. Според нея това не водело до медиен комфорт.

Германия легализира марихуаната, след като немският парламент единодушно гласува нейното легализиране за медицински цели. Германците ще могат да закупуват марихуана от аптеката с рецепта и канабисът ще бъде покриват от здравната каса за социално слабите граждани, на които е предписано лечение с нея.

По света днес всички очакват утрешното встъпване в длъжност на Доналд Тръмп като 45-ия президент на САЩ. Церемонията по клетвополагане ще започне в 9,30 ч. местно време – 16,30 ч. българско. Известните артисти на Щатите отказаха да вземат участие в празненствата по случай началото на новото президентство.

На официалната част  са потвърдили участие бившите американски президенти Джими Картър, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън, както и опонентът на Тръмп от изборите, държавния секретар Хилъри Клинтън.

На нея няма да може да присъства Джордж Буш-старши, който е в болница заради пневмония. Заедно с него няма да присъства и съпругата му Барбара, която във вторник също постъпи в болница заради умора и силна кашлица.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул”, “Клуб Z” и агенция Ройтерс.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.