SHARE

Европейската комисия отпусна допълнителни 48.2 милиона евро за управлението на границите на България. Парите са от Европейския фонд за убежище, миграция и интеграция, както и от Фонда за вътрешна сигурност.

От тях МВР ще получи 36.3 милиона евро за охраната на границите и закупуване на техника, а други 12 милиона евро ще бъдат използвани за допълнително подобрение на управлението на мигрантските потоци.

Близо 2 млн. лв. са дарени за Хитрино на тел. 1466 и на банковата сметка BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF за пострадалите жители на с. Хитрино, където на 10 декември се взриви влакова композиция, в резултат на което умряха седем души и бяха ранени други 26 души. Това съобщиха от Българския червен кръст днес.

На 13 декември също така стана ясно, че ЕС отпуска 10 млн. евро за възстановяване на община Хитрино след трагедията. Това предаде Веселин Желев за “Клуб Z” Парите са част от програмата за развитие на селските райони и ще бъдат насочени целево и ускорено към пострадалата община.

Петър Москов обяви, че не могат да го извадят от ДСБ. ”Могат да ме изключат отвсякъде, но никой не може да ме извади от ДСБ, защото аз съм създател на тази партия и дълго време съм правил всичко, за да е част от политическия живот. Това е в духа на октомврийската революция – ти си различен, не си като нас и те изключваме.“ Това заяви  здравният министър в оставка Петър Москов пред Нова телевизия, предава “Медиапул”. Членството на Москов в ДСБ беше прекратено в началото на седмицата.

Москов също така заяви, че БСП е обещала на фармацевтичната индустрия да спре обявения от него електронен търг за лекарства, който трябва да снабди болниците с медикаменти за следващите две години.

“Знам със сигурност, че БСП е обещала на фармацевтичната индустрия да направи това. Аз говоря с факти и те ще бъдат потвърдени след, има-няма, две седмици. Това е решение на ръководството на БСП и вие ще видите как ще действа новоизбраното правителство на служебния премиер, назначено от президента Радев“, заяви той в интервюто.

Президентите на САЩ и Русия използваха реторика за нова ядрена надпревара по превъоръжаване. Доналд Тръмп заяви в интервю за MSNBC: “Нека да има надпревара във въоръжаването”, а по-рано в туитър каза, че „САЩ трябва значително да подсилват и разширява ядрените си възможности, докато светът не се вразуми за ядрените оръжия”.

Междувременно Владимир Путин каза, че “оттеглянето на САЩ през 2001 от Договора за ограничаване на противоракетните системи за отбрана създава предпоставките за ядрена надпревара”. Въпросният договор между САЩ и СССР е подписан през 1972 г., предава BBC.

Путин не пропусна да спомене, че “никой не е предвидил победата [на Тръмп] освен ние”.

Италианският министър на вътрешните работи Доменико (Марко) Минити потвърди, че заподозреният за атентата в Берлин в понеделник Анис Амри е бил убит от полицията в Милано тази нощ, предаде БТА. Амри бил спрян около 3.30 ч. тази сутрин (4.30 ч. българско време) за рутинна проверка от двама полицаи близо до железопътната гара в предградието на Милано Сесто Сан Джовани. Той извадил пистолет и стрелял по единия полицай, когото ранил, преди да бъде убит от неговия колега, разказа италианският вътрешен министър.

Раненият полицай е в болница, но животът му е вън от опасност.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул”, БТА и Би Би Си.