SHARE

Московски съд обяви, че свалянето на Виктор Янукович в Украйна през 2014 г. е било държавен преврат. При това без особен свян съдът подчертава, че Русия има правото да оценява събития в други държави заради „уникалната връзка“ между Украйна и Русия.

И междувременно България се оказва най-големият източник на приходи за “Росатом” за 2016 г. Арбитражното дело, което „Росатом“ спечели срещу България, е посочено като най-големия успех за руската компания, предава „Интерфакс“. България е изплатила през декември 601.6 млн. евро на руснаците.

Сега, след като сме дарили 600 млн. евро за невидима атомна централа, може с трепет да очакваме исторически анализи на Московския съд за българската политика предвид “уникалната връзка” на братските ни народи. Все пак друго е да си плащаш, а те акъл да ти дават.

Междувременно в Русия са преустановени полетите на самолети Ту-154, докато се установи каква е причината за катастрофата със самолета, паднал в Черно море, в която загинаха 92-ма души, сред които водещи руски музиканти, журналисти и военни. Днес бе открита и черната кутия на самолета и е изпратена за анализ в Москва.

И докато се устанвяват причините за катастрофата, в България днес стана ясно, че спортното министерство пренебрегва забраната на премиера в оставка Бойко Борисов да не се обявяват обществени поръчки в оставащите дни на правителството и пусна две за близо 300 000 лева.

Едната обществена поръчка е за охрана на сгради и обекти на министерството, но, противно на установените практики, не е открита процедура, а е с пряко договаряне. Тя е била обявена на 21 декември, предава “Дневник”, а крайният срок за кандидатстване изтече днес – три работни дни след анонса ѝ. Поръчката е на стойност от 220 000 лева без ДДС.

Преди дни министерството пусна и обществена поръчка за мобилен оператор на стойност от 70 000 лева без ДДС. И този път от министерството са по-ларж, като срокът за подаване на документите е до 3 януари в 17.30 часа. Което значи, че кандидатите имат цели пет работни дни да се справят с документацията и изискванията по поръчката.

Днес също така президентът Росен Плевнелиев даде интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung, в което заяви, че има много признаци за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както в други държави. В интервюто президентът също така подчертава, че “ръководството в Москва се опитва на базата на нова идеология да постигне същата цел: да отслаби Европа и да подклажда съмнения в ценностите на демокрацията и на правовата държава”, както и че руската подкрепа за антиевропейските сили не е „изолирано явление“, а „ясна тенденция в редица европейски страни“. Цялото интервю на български може да прочете тук.

Съседна Румъния може и да не се сдобие с първата си жена и първия мюсюлманин премиер. Днес румънският президент Клаус Йоханис отхвърли номинацията на бившия регионален министър Севил Шайдех. Като румънският президент не е посочил мотивите си.

Според конституцията на Румъния, ако президентът отхвърли две предложения за премиер, то парламентът се разпуска и се свикват предсрочни избори. Социалдемократите вече обявиха, че няма да правят друго предложение от Шайдех.

В Турция започват първите съдебни производства по отношение на неуспешния опит за преврат нот 15 юли.  29 турски полицаи ще се изправят пред съд в Истанбул, а властите съобщават, че са подготвени обвинения срещу повече от 1200 души, а общият брой на арестуваните е около 41 000.

В същото време властите задържаха готвача на стола на опозиционния в. “Джумхуриет”, тъй като е казал, че няма да прави чай за Ердоган, което прокуратурата е приела за обида към държавния глава. По-рано тази година главният редактор на “Джумхуриет” Кан Дундар избяга в Германия, тъй като бе осъден на лишаване от свобода за разкриване на държавни тайни. Дундар разкри, че турските служби тайно пренасят оръжия за Сирия.

Кметът на френското градче Бокер (15 хил. жители) решил да кръсти една от улиците на града Rue de Brexit, или ул. “Брекзит”, за да почете резултата от британския референдум, който той подкрепя и иска Франция да последва примера на Острова. Без да се усети обаче, улицата, която кръстил Rue de Brexit, била затворен кръг, който не водел наникъде, както бързо след анонса констатира френската преса.

Тази история е един прекрасен обзор на 2016 г., която мина под знака на гръмките заявки и политическото шоу, което всъщност не води доникъде.

ДОПЪЛНЕНИЕ: По-късно през деня стана ясно, че почина актрисата и писателка Кери Фишър на 60 г., известна с ролята си в Star Wars като принцеса Лея. Причината за смъртта е масивен инфаркт, който тя претърпя на 24 декември докато пътува със самолет от Лондон до Лос Анджелис.

Кери Фишър продължаваше да играе принцеса Лея и в новата трилогия от сагата като снимките за епизод VIII, който ще излезне декември 2017 г. вече са завършени.

The Force will be with you, Carrie, always.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и Би Би Си.

SHARE