SHARE

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин уволни служител на министерството, който нарече вчера протестиращи майки на деца с увреждания „кухи лейки“ съобщава mediapool.bg. Светослав Славчев заемаше поста главен експерт в звено „Сигурност на информацията и подготовка за отбрана“, а думите му са били записани с камерата на мобилния телефон от участник в протеста. Днес на среща с представители на протестиращите вчера майки на деца с увреждания, Ивайло Калфин е поел ангажимент заедно да започнат „интензивен процес на комуникация“ и поредица от срещи, в които да търсят решения за поставените от тях проблеми и искания, съобщи пресцентърът на социалното министерство.

Децата, които наесен ще бъдат в първи и в пети клас, ще учат по новите учебни програми, но със старите учебници. Единственият нов учебник ще бъде по история за пети клас, за който издателите обещават да бъде готов до края на септември. За това се споразумяха окончателно днес просветният министър Меглена Кунева и издателите на учебници, научаваме от Дневник.

Делото за екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия в България е обявено за решаване. Това означава, че съдията е преценил, че са събрани всички доказателства и цялата необходима информация по случая и няма необходимост от още изслушвания на Василев. Ако Цветан Василев е поискал убежище в Сърбия, което фалиралият банкер вчера не отрече, съдът в Белград е преценил, че това не налага временно спиране на процедурата по екстрадицията. Сръбският закон не поставя срокове за взимането на решение, възможно е съдът да го обяви както в следващите дни, така и по-късно. Информацията е на специалния пратеник на БНТ в Белград Иво Никодимов.

Казусът с дивото къмпингуване бе решен на първо четене в Парламента днес като депутатите приеха предложения от ГЕРБ проект, според който забраната за дивото къмпингуване и паркирането на 100 метра от плажа по цялото Черноморие отпада. В същата време остава уговорката, че условия за къмпингуване трябва да има, но те трябва да бъдат уточнени в Закона за туризма. Спомняте си до тази развръзка се стигна след като бе приет закон, който изцяло забраняваше дивото къмпингуване и налагаше солени глоби. Това предизвика бурни протести, които пък предизвикаха реакцията на премиера, който се разпореди законът да бъде преразгледан.

Американският посланик цитира Ботев на български език в първата си публична реч от поемането на поста през февруари. „Народът не е в гроба на миналото си, а в люлката на бъдещето си“. Вижте петте акцента от нея, които за Терминал 3 изведе Йордан Цалов.

Путин реагира на Панама гейт. На форум в Санкт Петербург той определи твърденията, че има скрито участие в офшорка с 2 млрд. долара като част от оглавявана от САЩ кампания за дезинформация, насочена срещу Русия с цел отслабване на правителството. Той защити и титуляра на офшорката, неговия близък приятел, челиста Сергей Ролдугин като каза, че той не е правил нищо нередно, използвал е и използва цялото си богатство, за да купува музикални инструменти, както и да инвестира в различни културни проекти и институции за благото на Русия.
сн. БУЛФОТО