SHARE

Такава е последната война, която Израел води с две терористични групировки от Ивицата Газа – „Хамас“ и „Ислямски палестински джихад“. Бойците и от двете въоръжени групи са сунитски ислямисти, които открито се спонсорират от Ислямска република Иран. 

Според Авигдор Либерман, военен министър на Израел, само до началото на юни около 600 хвърчила и балони, носещи запалителна смес, са се появили във въздушното пространство на страната. От тях са прихванати около 400, а другите 200 са опожарили над 2000 акра обработваема земя. Впоследствие размерите на земите, засегнати от пожарите, нарастват повече от 4 пъти.

Войните с хвърчила не са модерно изобретение. По време на Втората световна война японците ги използват и пускат повече от 1000 балона по посока на САЩ. Разстоянието над Тихия океан на височина от 9 км прелитат повече от 400. Всички са натоварени с експлозиви, които избухват при приземяването им и наистина убиват хора или причиняват пожари. Всъщност единствените загинали на територията на САЩ по време на войната са жертви на едно от хвърчилата – петима ученици заедно с учителката им в Орегон се приближават на небезопасно разстояние на една ливада, за да разгледат странното въздушно приспособление. Всички са мъртви.

През последните месеци подобна война на хвърчила започна между Ивицата Газа и Израел. Палестинците ги използват, като ги натоварват с експлозиви или със запалителни смеси, за да направят пожари. И успяват – засега. До момента няма човешки жертви, но са опожарени гори и обработени земи на значителни площи.  Щетите на фермерите се оценяват на милиони от  загуба на реколта и превръщането на нивите в опожарени земи. 

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху първоначално заплаши, че ще изпрати сметката за щетите на палестинския президент Махмуд Аббас. Всъщност решението на  властите бе да се удържат около 300 милиона долара за покриване на щетите от пожарите от годишните данъци, които изплащат на палестинците. 

Намаляването на парите беше посрещнато с голямо недоволство от местното население в Газа и нови хвърчила полетяха към израелските територии.

Естествено, търсят се технически и военни решения за противодействие. Преди дни беше обстреляна фабриката в Газа, която произвежда хвърчилата. Разбира се, палестинците могат да я построят отново и този път например под земята, както тунелите, с които преминават на територията на Израел. Прочутата защита на Железния купол, която прихваща около 90% от изстреляните ракети във въздушното пространство на Израел в момента, не е приспособена за хвърчилата. Обаче усилено се работи над идеята – специални мултироторни дронове да локализират хвърчилата и да ги обезвреждат още преди да влязат на израелска територия. По-десните политици в Израел предлагат онези, които изпращат хвърчилата, да бъдат квалифицирани като терористи, което позволява строги и крайни мерки на войниците от израелската армия срещу тях.

Отношенията между Газа, управлявана от терористичната организация „Хамас“, и Израел преминаха през различни периоди, след като през 2006 г. израелците се оттеглиха напълно и  едностранно от територията на Ивицата Газа, като обаче наложиха блокада с цел запазване на сигурността. Действието беше предприето от правителството на Ариел Шарон и днес няма еднозначно тълкуване за него в обществото на страната. Привържениците му го определят като добър акт, от който сигурността на страната е спечелила. Други смятат, че е груба грешка, защото няма никакви договорености срещу напускането на Ивицата Газа. Тогава бяха демонтирани 17 еврейски селища и техните заселници в някои от случаите бяха насилствено извеждани от войниците от израелската армията. На следващия ден някои от останалите синагоги бяха опожарени от палестинците.  

На практика Израел се дистанцира, построи стена, отказа се от наемните си работници, които преминаваха всеки ден от Ивицата Газа и действително намали терористичните акции в класическия смисъл на думата. Но мир не постигна – започнаха строежи на тунели, които излизат на израелска територия с цел отново извършване на смъртоносни акции. Или стрелби със самоделни и купени ракети, някои от които попадаха в детски градини близо до границата. Тогава се появи новата защита – изобретението се нарича Железният купол и покрива защитно територията на Израел, като алармира жителите, когато изстреляните ракети навлизат във въздушното пространство и прихваща почти всички от тях.

70 години след основаването си Държавата Израел постигна висок стандарт на живот, облагороди пустинните територии и ги превърна в плодородни земи, построи модерна инфраструктура и разви силно IT технологиите.

За съжаление обаче мечтаната от хилядолетия еврейска държава не донесе мир на своите граждани.

SHARE
Мира Майер и анализатор на проблемите в Близкия изток. Тя е автор на 6 книги, между които „Ислямските движения в Близкия изток“, „Цивилизации и религии“ и „Политическа география на Близкия изток“.