SHARE

Дебатът между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп демонстрира какво се случва, когато един продавач на народна фолклорност и популярни интернет конспиративни теории се сблъска с реалността. Прилагателното, което телевизиите единодушно избраха, за да опишат 90-те минути в университета „Хофстра“ е „сюрреалистично“. Но всъщност е хиперреалистично.

Когато един човек е поел огромната отговорност да е лидер на държава, дори тя да е малка като България, да не говорим за САЩ, трудните проблеми, с които неизбежно ще се сблъска, в крайна сметка ще покажат дали този човек е умен, работлив и подготвен, или е хитрец тройкаджия, който знае как да мине метър.

Американската система на демокрация с нейната продължителна предизборна кампания е проектирана да се справи с тази задача. Днес видяхме, че въпреки бързо променящата се медийна среда, създаваща атмосфера на „постистинност“, в която като че ли всичко е въпрос на мнение, а не на проверяеми факти, в една държава, където има истинска независима журналистика и кандидати, предлагащи истински идеи за политики, тройкаджията няма шанс. Той е редуциран до опити да прекъсне опонента, да го надговори, да си цикли в своя измислен и много често лъжовен прочит на света около нас. Звучи до болка познато? Да, това е наш Бойко. Само че на него му се удава да си прави каквото си иска, да ниже приказки, както му падне, защото от другата страна никога няма подготвен, умен и спокоен опонент.

Хилъри Клинтън успя в този дебат да овладее и контролира най-трудния си противник – самата себе си. Това е страхотно постижение и редуцирането на Доналд Тръмп до пуфтящо, говорещо несвързано, смехотворно подобие на кандидат за президент е само последствие от факта, че американската система все пак допуска смислени хора, независимо от тяхната раса или пол до най-високите нива на бизнеса и политиката.

След този дебат бъдещето на света изглежда една идея по-обнадеждаващо, а България с нейната жалка президентска кампания изглежда една идея по-отчайващо.

Поне Бойко Борисов не може да стане президент на САЩ.

* Хилъри Клинтън печели този дебат с 62% срещу 27% за Тръмп показва проучването на CNN, обявено в 6,35 тази сутрин българско време

SHARE