SHARE

„Това вчера беше добре планиран опит за умишлено убийство“, заяви лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев по повод събитията в Скопие от четвъртък вечерта, съобщава агенция „Фокус“.

Около двеста протестиращи, симпатизанти на бившия премиер Никола Груевски, нахлуха в македонския парламент снощи. Ранени от тълпата бяха множество депутати и журналисти, сред които е и лидерът на социалдемократите Зоран Заев, който се опитва да формира правителство от началото на годината. Македония няма постоянен кабинет от 2015 г., след като скандал за подслушване свали кабинета на бившия премиер Никола Груевски и неговата партия ВМРО-НПДЕ от власт.

Заев няма да присъства на лидерската среща, организирана от държавния глава на Македония Георги Иванов. Според него вчерашните събития, включително влизането на гневната тълпа в събранието и нейните действия, са били координирани с определени парламентарни групи.
Той посочи като отговорни за насилието срещу законно избраните народни представители и журналистите лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, президента Георги Иванов, Трайко Веляноски, директора на Бюрото за обществена безопасност към МВР Митко Чавков и други техни колеги, които не искат да се разделят с властта.

„Аз лично знам кои са тези, които с жар и кръв в очите опитаха да отнемат човешки живот. Част от тях са полицаи, а други са бандити. Никой няма да остане трайно скрит“, каза още Зоран Заев.

Съседните на Македония страни изразиха загриженост за събитията. Президентът Румен Радев призова всички партии в Република Македония да уважават демократичния процес и да проведат диалог. Бойко Борисов заяви, че е разговарял „ с президента на Македония. Груевски се обади, Зоран Заев, шефът на македонските социалисти. С него съм по-добър приятел между другото, нищо че е от друго политическо семейство. Като всички и аз съм разтревожен от това, което се случва в Македония, и много внимателно, без никаква намеса във вътрешните им работи, ги призовах всичките да намерят политически изход от тази криза. Тя тлееше години наред и тук емоционалните чувства на лидерите на партиите трябва да останат на второ място“, заяви бъдещият премиер.

Сръбският премиер Вучич заяви, че „Това, което се случва в Македония, вече не е проблем само на страната, но и на всички други държави в региона“.

„Гърция, която дълго време подкрепя принципа на ненамеса във вътрешните работи на съседните страни, е готова, когато и да бъде поискано от нея – да допринесе за деескалация на кризата въз основа на принципите на международното право и зачитането на независимостта , териториалната цялост и суверенитета“, увериха от гръцкото външно министерство.

Косовският държавен глава Хашим Тачи подчерта, че Охридският договор е истинска рамка за гарантиране на демократичното съществуване на Македония.
„Наблюдавам със загриженост събитията в Република Македония. Поздравявам направения избор на нов председател на събранието, господин Талат Джафери, и апелирам всички да се въздържат от насилствени действия“, съобщи Тачи.

От албанското въшно министерство заявиха, че „Македонските граждани очакват, че кризата ще приключи възможно най-скоро и институциите ще продължат тяхното нормално функциониране, за съжителство и за междуетническа хармония, както и за евроатлантически прогрес на страната“.

На 21 май турската управляваща „Партия на справедливостта и развитието” ще проведе извънреден конгрес, за да приеме обратно Реджеп Ердоган в редиците си. Понастоящем президентът трябва да е безпристрастен и без партийна принадлежност, но одобрените конституционни промени позволяват на Ердоган отново да стане лидер на партията, на която е съосновател.

Над 1000 предполагаеми гюленисти са задържани в Турция, а са издадени заповеди за задържането на над 3200 души в рамките на полицейска акция. Заподозрените са привърженици на ФЕТО, организацията, сочена от Анкара за организатор на неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г.

Полицейските акции, част от разследване на прокуратурата в Турция, включват 8,5 хиляди полицейски служители и са проведени на територията на цялата страна.

В същото време над 9 хиляди полицейски служители са отстранени от длъжност заради предполагаеми връзки с ФЕТО и участие в опита за преврат.

Акциите започват само седмица след провеждането на референдума, даващ допълнителни правомощия на турския президент Реджеп Ердоган. Издирването на предполагаеми гюленисти продължава.

Въпреки че победата на Ердоган на рефендума даде тласък на икономическите пазари и повиши стойността на турската лира, турските граждани масово обменят традиционно слабата си валута. Местни банкери съобщават, че само през предходната седмица стойността на обменените турски лири в чуждестранна валута се равнява на около два милиарда щатски долари. Физически лица и малки предприятия избягват турската валута въпреки високите лихвени проценти и предпочитат да инвестират парите си в евро или щатски долари.

В четвъртък френски съд отхвърли молбата на Сърбия за екстрадиране на бившия косовски премиер Рамуш Харадинай, обвинен от Белград в извършване на военни престъпления през 1999 г. Харадинай бе арестуват от полицията във Франция през януари. След решението на съда лидерът на Армията за освобождение на Косово е свободен да се върне в родината си.

Циркулира информация, че косовските власти са платили милиони евро за освобождаването на обвинения. Според македонски източници освобождаването на Харадинай ще доведе до безредици в Косово. Сръбските медии припомнят, че лицата, които е трябвало да свидетелстват срещу лидера на АОК, мистериозно са изчезнали един по един.

Предполагаеми членове на анархистката група „Рубикон” са се опитали на нахлуят в сградата на Висшия административен съд на Гърция тази сряда. Опитът за нападение е част от поредица символични протести срещу ключови институционални мишени, включително и резиденцията на премиера на страната Алексис Ципрас. Групата заявява, че протестира срещу използването на ДНК доказателства в процесите срещу „политически затворници”.

В периода 8-22 юли НАТО ще проведе многонационалните учения Saber Guardian 2017, които са най-мащабните за годината. Конвой от няколко хиляди войници и превозни средства ще потегли от Германия през Чешката република и Словакия, за да достигне територията на България и Румъния, където ще се проведат маневрите. Той ще бъде разделен на няколко по-малки единици, включващи между 20 и 40 превозни средства, сред които танкове, бронетранспортьори и други колесни машини. Точният маршрут и датата, на която ще започне трансферът им, ще бъдат съобщени по-късно през пролетта.

В четвъртък се проведе среща между изпълнителния директор на Фронтекс, агенцията за граничен контрол на ЕС, Фабрис Леджери, и редица гръцки държавни представители, включително гръцкия министър по миграционната политика. Преговорите бяха съсредоточени върху усилията на Фронтекс и на гръцката брегова охрана да се справят с трафика на хора през Егейско море.

Тази сряда около 200 шофьори на автобуси и таксита протестираха в Букурещ против онлайн таксиметрови услуги. Шофьорите паркираха автомобилите пред правителствени сгради в столицата на Румъния, настоявайки „онлайн платформите, осигуряващи неразрешени таксиметрови услуги, да бъдат забранени”, за да се защитят лицензираните превозвачи.

През лятото Албания ще издава визи на саудитски туристи при пристигане в страната. Облекчението цели да привлече повече туристи от Саудитска Арабия. „През лятото саудитските граждани могат да пътуват до Албания без визи, без да трябва да получат виза от посолството на Албания, пътуването може да бъде извършено с техните паспорти“, заяви посланикът на Албания в Саудитска Арабия.

*Бюлетина изготви Мария Никодимова.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.