SHARE

В “Пътеводител на галактическия стопаджия” на суперкомпютъра “Дълбока мисъл” му е поставена задачата да намери отговора на “Въпроса за живота, Вселената и всичко останало”. След седем и половина милиона години компютърът най-накрая е готов със своя отговор – “42”. Отговорът не задоволява галактиката, а и всички започват да се чудят “А, всъщност какъв е въпросът?”. Днес, четейки тази статия от вашия телефон, докато харесвате летните снимки на вашите близки и си уговаряте среща за “по-късно”, може да се сетите и за друг отговор на “въпроса”.

Този месец се навършват 25 години от създаването на интернет. На 6 август 1991 г. сър Тим Бърнърс-Лий създава Световната мрежа – World Wide Web, чиято абревиатура се изписва и до ден днешен преди името на всеки сайт. В началото на 90-те години на миналия век, когато хората са се уговаряли “на площада” или “на нашето място”, защото, веднъж излезли от тях, не е имало как да си пишат по месинджъра, Бърнърс-Лий работи в Европейската организация за ядрени изследвания, известна още като ЦЕРН.

Тим Бърнърс-Лий
Тим Бърнърс-Лий

Там на своя компютър от компанията NeXT (създадена от Стийв Джобс, след като напуска Apple) той създава първия интернет сайт. “Проектът WWW слива техниките на извличане на информация и хипертекстове, за да създаде лесна за използване, но силна световна информационна система”, са думите на Бърнърс-Лий на първия сайт. “В проекта е заложена философията, че голяма част от академичната информация трябва да е достъпна до всички.”

Идеята на интернет е точно това – хората да споделят информация. Тогава Бърнърс-Лий е смятал, че ще е по-лесно на учените да споделят своите трудове. Днес едва ли е възможно някой да опише за какво се използва интернет, тъй като той е навсякъде.

От непрестанното чатене и фейсбук статусите, през питането на Гугъл кои бяха съставките за „Блъди Мери“ до отразяването на събития, случили се преди секунди в другия край на света. Истината е, че по-голямата част от живота ни е свързана с интернет. А през останалото време най-често спим. Всеки от нас има приятели, които не е виждал от дълго време, но си пише с тях всеки ден. Никой вече не ходи до видеотеката, за да си купи филм. Самолетните билети не се взимат “на гишето”, а с AirBnB можем да си запазим квартира в другия край на света. Новините са в интернет, снимките ни са в интернет,

Книгите, филмите, музиката, банкирането, световните пазари и дори политическите кампании вече се водят в интернет. Може да стигнете до цялото познание на човечеството само като напишете въпроса си в Гугъл (или му го издиктувате).

Днес отговорът на “Въпроса за живота, Вселената и всичко останало” е интернет, защото нашият живот е неразривно свързан с него, а всички останали отговори можем да намерим там.

Преди 25 години, когато Бърнърс-Лий създава световната мрежа, приложението ѝ е било далеч по-скромно. На страницата (единствената страница) се качва телефонният указател на служителите на ЦЕРН, а след година се появява и първата снимка в интернет – шега с четири служителки, че сформират поп бандата Les Horribles Cernettes („Ужасните ЦЕРНетки“).

14137662_1021547251294404_1392901570_nИ тогава, и сега интернет се ползва главно с една цел – споделяне на информация. Неслучайно историците казват, че живеем в информационната ера. Време, в което хората прекарват по-голямата част от живота си в една въображаема реалност, а в нея те могат да намерят всичко.