SHARE

Вие не ги познавате.

Онези фини хора. С изтънчени маниери и деликатност.

Не познавате онези дами, винаги с фризура и перли на врата, вечното леко червилце, с изправен гръб, и прибрани колене, със събрани длани и крехки китки, отпуснати на елегантната им пола. Нежните глезени, завършващи в съвършени излъскани обувчици.

Онези мъже, от които се носи ухание на чистота. Елегантни до последния детайл и винаги добре оформена коса. Които подават ръка на жената до тях, поднасят й цветя и носят часовник, наследство от дядо им, чиято изработка и детайли могат да ви запленят. Библиотеките им, четирите езика, които ползват свободно, грамофонните им плочи, пианото и цигулките.

Не ги познавате, защото комунистите ги избиха. А ако са оцелели, са били унижавани с всички инструменти на комунистическата пропаганда. Нахлували са в домовете им, изнасилвали са, крадяли са сребърните им прибори и са се настанявали там, гаврейки се с картините, гоблените, малките шишенца с парфюми.

Комунистическият строй е престъпление. Гнилост. Черна смрад. Простащината е издигната в култура.

Селяндурщината в цялата й низост и дребнавост, грубиянщината. еснафщината и омразата към интелект, възпитание, обноски.

Страхът! Реваншизмът, прикрит в политическа принадлежност. Убитите. Хилядите убити.
Черен и вонящ период от историята ни. Чиито плодове още берем и още ще берем. Комунизмът не се различава по нищо от фашизма. Диктатура на простащината и мръсотията!

Но аз помня. И детето ми ще знае. И колкото и да се опитвате да оправдаете този позор, знайте, че ние помним!

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на ТерминалНО. 

SHARE
Д-р Мила Бобадова, управител на Ветеринарна клиника "Добро хрумване"