SHARE

На 8 август се отбелязват 10 години от руската инвазия в Грузия, извършена в нарушение на международното право. 

През 2008 г. Грузия бе готова да стане член на НАТО, като в последния момент САЩ, под ръководството на Буш-мл. отложиха приемането на страната като жест на добра воля към Кремъл. Тогава Русия изненадващо навлезе в грузинските територии Абхазия и Южна Осетия, които се обявиха за независими републики. Така Кремъл създаде замразен конфликт, който подкопа перспективата на Грузия за членство в НАТО, а само преди дни руският премиер Дмитрий Медведев заплаши с „ужасяващ“ конфликт, ако пътят за членство бъде подновен. 

На 7 август 2018 г. на кръгла маса в грузинската столица Тбилиси външните министри на Литва, Латвия, Полша и Украйна излязоха с общо комюнике, осъждащо руската агресия. Публикуваме изявлението на министрите: 

1. Ние представителите на Украйна, Латвия, Литва и Полша се отправихме към Грузия, за да почетем 10-годишнатата от руската военна агресия срещу страната и потвърдим непоколебимата ни подкрепа за суверенитета, независимосттта и териториалната цялост на Грузия в рамките на нейните международно признати граници.

2. Преди 10 години лидерите на нашите страни се отправиха към Грузия, европейска държава, чийто суверенитет бе брутално нарушен от Русия, за да застанем до нейния народ.

3. Вярата ни в ценностите на свободата, демокрацията и върховенството на закона, уважаването на човешките права на всяка личност и суверенният избор на всяка страна са също толкова твърди, колкото бяха преди 10 години. Препотвърждаваме, че всички страни, включително Грузия, имат правото свободно да изберат своята външна политика и съюзници. Времената на ограничен суверенитет приключиха в Европа, но са нужни постоянство и твърдост, за да бъдат защитени тези ценности и принципи от тези, които ги предизвикват, непестящи никакви усилия да върнат идеята за „сфери на влияние“ обратно.

4. Ревизионистките сили не са лесни за задоволяване, а е още по-трудно да се разчита на тях. Преди десет години, поемайки към Грузия, нашите лидери се спряха в Крим, Украйна. Днес повтарянето на този път не е възможно заради незаконното анексиране на Автономна република Крим и града Севастопол от Русия.

5. 10 години след руската военна агресия срещу Грузия Русия продължава да не изпълнява задълженията си към страната, които бяха приети на 12 август 2008 в споразумението за прекратяване на огъня.

Впоследствие грузинските региони Абхазия и Цхинвали/Южна Осетия бяха de facto окупирани от Русия и анексията на тези региони продължава. Огради, отбелязващи т.нар. „граница“, бяха издигнати и движението на грузинци сред собствената им страна бе блокирано. Квазисъглашения се пишат и подписват между Русия и окупираните грузински региони, целящи да задълбочат интеграцията им към руската икономика, обществен и военен живот. Изкуствени „признавания“ на тяхната „независимост“ и „установяване на дипломатически отношения“ се случват между тях и останлите проксита на Кремъл, оркестрирани от Русия. Ние осъждаме тези действия и никога няма да признаем резултатите им. Ситуацията с човешките права в тези региони продължава да се влошава, а етническите грузинци да бъдат дискриминирани и се прави опит тяхното културно наследство да бъде заличено.

6. Затова продължаваме да призоваваме Русия да се откаже от незаконното си признаване на т.нар. независимост на грузинските Абхазия и Цхинвали/Южна Осетия,  да приложи изцяло Споразумението за прекратяване на огъня от 12 август 2008 г., да подходи конструктивно към Международния арбитраж в Женева (GID) и да позволи достъп на мисията на наблюдатели от Европейския съюз и на международните механизми за наблюдение на човешките права в окупираните територии на Грузия.

7. Приветстваме факта, че грузинският народ продължава да показва силен дух и вяра на европейските и евроатлантическите структури. Препотвърждаваме силната си подкрепа за суверенния избор на Грузия да продължи да следва крайната си цел за членство в ЕС и НАТО. Дори с окупацията на 20% от територията ѝ Грузия направи забележителен напредък в приемането на реформи и се превърна в надежден партньор за пример както на ЕС, така и на НАТО.

8. През 2008 г. бе изградена комисия НАТО-Грузия. Оттогава взаимоизгодното сътрудничество достигна безпрецедентни нива. Приветстваме приноса на Грузия към ученията на алианса в Афганистан и силите на НАТО за отговор. Осъзнаваме, че Същностният пакет НАТО-Грузия забързва реформите на страната в областта на отбраната, включително общите учения и центъра за оценка между алианса и страната.

9. Препотвърждаваме, че НАТО остава крайъгълен камък на общата ни сигурност и колективна отбрана и нашите страни остават твърди в солидарността си, желанието да развиват сътрудничество, за да отговорят по-добре на всички проблеми в сигурността и допренесат за задачите на алианса.

В този контекст приветстваме Декларацията от срещата на върха на НАТО в Брюксел, на която всички 29 съюзника препотвърдиха, че Грузия ще стане член на НАТО.

10. Потвърждаваме с удоволствие, че реформите за евроинтеграция затвърдиха позицията на Грузия като стратегически партньор на ЕС в региона и страната е първенец по отношение на Източното партньорство на ЕС, включително чрез споразумението на асоцииране, за свободна търговия и визова либерализация.

Процесът по европейска интеграция продължава да подсилва демократичните институции на Грузия, икономиката ѝ и гражданското общество. Препотвърждаме решимостта ни за политическо обвързване и икономическа интеграция на Грузия в ЕС. Препотвърждаваме готовността си за близко сътрудничество с грузинското правителство с цел да задълбочим двустранните преговори и цели на ЕС-Грузия.

11. Отбелязвайки 10 години от руската агресия срещу Грузия, която значително забави икономическото развитие на Грузия, продължаваме да призоваваме международната общност да застане единна в подкрепата си за Грузия и да продължи да настоява Русия цялостно и без никакво забавяне да изпълни международните си задължения и започне да уважава межуднародното право и суверенното право на своите съседи да изберат своята съдба.

Снимка: Грузински мъж, държащ тялото на убит свой близък при бомбардировките в Гори, Грузия, на 9 август 2008 г. Руски военен самолет по погрешка бомбардира жилищната част на Гори, удряйки по пететажен блок при военна операция в ненаселените места за окупация на Южна Осетия. REUTERS/Gleb Garanich

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.