SHARE

От Боян Рашев във Фейсбук

Тъй като все повече хора ме питат, ще се опитам да резюмирам мислите си по въпроса с коронавируса и мерките. Мина вече месец, откакто всички се занимаваме само с това, така че има достатъчно информация, за да правим изводи. Това са първите 10, които ми хрумват:

  1. Да, има проблем – има нова заразна болест, която не можем да контролираме. Не смятам, че е нарочно създадена от някого. Убеден съм, че е резултат от примитивните поведенчески навици на голяма част от китайското население и още по-примитивната реакция на комунистическата власт там.
  2. Коронавирусът не е като грипа. Първо, очевидно не знаем как да се справим с него – нито лекарства, нито ваксина имаме – тази неизвестност е убийствена. Второ, изключително силно засяга само възрастовата група над 65 г. и хора с тежки хронични заболявания, тоест в това отношение е по-слаб от грипа. Изключения, разбира се, има – обаче остават много малко. Коронавирусът ясно ни показва, че медицината все пак е ограничена – не може да поддържа живота на много възрастни и болни хора безкрайно.
  3. Първоначално българската държава реагира навреме и отлично: Наложи някои базови ограничителни мерки, обясни на хората основни правила за хигиена, затвори няколко икономически сектора, които предполагат големи събирания на хора. Социалното дистанциране проработи.
  4. Оттам нататък (изпозлвайки паниката, която медиите създадоха с плашилото Италия) започнаха излишните милиционерщини – въвеждането на „извънредно положение“, блокади на градовете, забрани за разходки на открито, ежедневно умишлено насаждане на страх през телевизора. Засега, слава Богу, нямало да ни отнемат гражданските права.
  5. Тези стъпки са абсолютно излишни поради няколко причини: Нагнетяват напрежение в обществото. Съсипват възможностите за спасяване и на малкото не толкова пряко засегнати икономически сектори. Съсипват напълно здравната система – тя не функционира за никого в момента и все повече болни (не от коронавирус) хора остават без здравна услуга. Броят на отчетените случаи, броят на тежко болните и броят на починалите по никакъв начин не предполагат нуждата от подобно брутално навлизане в личния живот на хората.
  6. В тегленето на нов дълг няма лошо – стига да е ограничен и парите да стигнат до нуждаещите се. Е, не вярвам да стане така.
  7. Правим твърде малко тестове. Ако правехме много повече, щяхме да знаем, че заразените са поне 50-100 пъти повече и много хора вече са го прекали и имат анти-тела. Болниците обаче остават празни, същото се отнася за оборудваните с легла спортни зали и моргите. Това за мен означава само едно нещо – поради някаква причина ние сме относително защитени. Дали защото почти няма живи мъже над 75 г. или защото всички имаме белега от БЦЖ ваксината за туберкулоза или защото имаме някакъв невероятен балкански ген – аз не знам. Не мисля, че някой знае. Обаче е факт, че тежката заболеваемост и смъртността от коронавируса у нас са изключително ниски. За един месец в България средно умират 9000 души – жертвите С коронавирус са 17, а колко от тях наистина са ОТ вируса, никой не ни казва.
  8. Обясниха ни, че здравната система има нужда от време да се подготви, за да не се претовари от болни. Е, мина месец – маски, апарати и легла има. Болните са относително малко.
  9. Колкото и дълго да стоим изолирани и заключени, вирусът няма да изчезне. Няколко дни след като се върнем към нормалния живот, броят на отчетените заразени ще започне пак да расте, а след него и броят на починалите. Това е абсолютно неизбежно. Трябва просто да го приемем и да живеем с това до създаването на колективен имунитет, когато 80% от населението ще сме го прекарали. Трябва добре да изолираме болните и възрастните хора – да им помагаме, да ги пазим.
  10. Извънредните мерки вече се отразяват изключително тежко на икономиката. Нито можем, нито има нужда да продължаваме така. Не е вярно, че няма какво да се прави, щото видиш ли заводите в Германия били затворени. Първо, имаме и вътрешен пазар, който държим изкуствено потиснат. Освен това, българските производители много бързо ще се ориентират и ще си намерят продукти и услуги, които да правят и изнасят към други дестинации. Ще имат време да подобрят и сегашните си продукти и услуги, за да са още по-добри утре, когато Западна Европа заработи отново. А това ще се случи съвсем скоро – Австрия и Швейцария вече преминаха през пика на епидемията. Скоро и Германия ще се надигне…

Сега е отличен момент България да намери по-добро място за себе си в света. Огромен брой българи се завърнаха – можем да ги задържим само ако заработим първи. Към това трябва да се насочи и държавната помощ. Не ни трябва План за криене в бункери, а План за ново Възраждане на България. Ако продължаваме така, утре ще се срине и малкото постигнато през последните 10 години, а всъщност имаме шанс да вземем следващите 10 за една година…

Подобен шанс се появява веднъж на поколение. Само в хоум-офис и заключени в къщите си няма да можем да се възползваме. Както сме длъжни да пазим възрастните и болните от заразата, така сме длъжни поне малко да рискуваме заради децата си.

Снимка София в първия ден от „извънредното положение“ от Ясен Джабиров – София в първия ден от „извънредното положение“. Вижте всички снимки от албума тук.

SHARE