SHARE

Морийн Орт, която прекара повече от десетилетие в отразяването на скандала за „Венити Феър“, споделя ключовите моменти, за които зрителите на новия документален филм на НВО трябва да знаят. Препубликуваме целия текст:

Болният глас на бащата на Уейд Робсън винаги ще ме преследва. През 1993 г., когато първите обвинения в сексуално насилие бяха отправени към Майкъл Джексън от 13-годишно момче на име Джордан “Джорди” Чандлър, ми беше възложено да пиша за случая за Vanity Fair. Естествено, исках да разбера дали Джексън се е сприятелил с други млади момчета и не мина много време, преди да чуя имената Уейд Робсън и Джими Сейфчук. Майката на Уейд, Джой, не говореше, но баща му, Денис, ме изненада, като се обади от дома си в Австралия. Денис обясни, че Джой е завела Уейд и сестра му в Лос Анджелис, така че Уейд може да е с Джексън, добавяйки, че се страхува, че може да загуби сина си, ако каже нещо против суперзвездата. Скръбта на Денис беше допълнена от собствената му тъмна тайна: самият той беше насилван като дете, каза ми той, и е бил неспособен да се накара да сподели на някого 30 години.

После, седмица по-късно, Денис Робсън ми се обади. Току-що се бе сдобрил със съпругата си и сега искаше да промени историята си и да ми даде цитат, който да хвали Джексън. Попитах го какво е предизвикало тази внезапна промяна на мнението. Той замълча. Това беше просто объркване, каза той. Денис, който е бил диагностициран като биполярен малко след като съпругата му го напуска, никога не преодолява загубата на семейството си, предизвикана от това, че синът му, тогава на пет, печели местен конкурс за танци, а първата награда е среща с идола му – Майкъл Джексън.

През 2002 г. Денис Робсън се самоуби. В новия документален филм на HBO „Напускане на „Невърленд“ Уейд Робсън казва, че никога не е разбирал напълно какво е причинило болката на баща му; баща му умира, без да е бил близо до сина си отново.

Документалният филм от две части, чиято премиера по HBO беше тази неделя, дава възможност на Робсън и Сейфшак заедно със своите живи членове на семейството да разкажат своите истории за това, че са били първо приятели и след това съблазнени, емоционално и – твърдят – сексуално, от Майкъл Джексън. Това, което ме изненада най-много като човек, който прекара повече от десетилетие в писане за обвинения срещу Джексън, беше колко са близки разказите на Робсън и Сейфчук до казаното от Джорди Чандлър и Гавин Арвизо, 13-годишният, чиито обвинения предизвикаха съдебен процес през 2005 г., когато Джексън бе оправдан по 10 обвинения, включително четири в тормоз на деца и едно в опит за насилване над деца. Друго момче, Джейсън Франсиа, чиято майка е работила като икономка на Джексън, свидетелства под клетва, че е бил насилван от Джексън, ставайки петият млад мъж, който се кълне, че Джексън им е показал порнография, мастурбирал ги е или ги запознал със секса, когато са били на възраст между 7 и 12 години.

Толкова много подробности за всеки различен случай са едни и същи: подборът на момчета от проблемни семейства, умелото омайване, подаръците, съблазняването, джакузитата, начинът, по който се е случвал сексът, страхът и заплахите от това, което ще им се случи, ако някога кажат на някого какво е направил Джексън.

Техните „уволнения“ следват също подобен модел: когато пубертетът наближи, Робсън и Сейфчук разказват в документалния филм, те са били внезапно изхвърлени на улицата и заменени с ново, по-младо дете.

Дори и техните семейства са получавали подобно отношение: сестрите били отблъснати от Майкъл, предполагаемия поклонник на всички деца; родителите са разхождани в лимузини и частни самолети, водени на шопинг и черпени с бутикови вина от избата на „Невърленд“. Майката на Джорди Чандлър е пътувала до Монако и Лас Вегас с диамантена гривна. Родителите на Джими Сейфчук получават цяла къща. Документалният филм не споменава колите, които са получили, или визата за постоянно пребиваване, която майката на Уейд Робсън свидетелства през 2005 г., че е получила, както и заплатите й в размер, какъвто си е пожелала, от корпорацията на Майкъл Джексън. Джой Робсън също призна, че е приел кола, както и плащане от 10 000 долара от Джексън и е взел заем от 10 000 долара от следователя на Джексън.

Както Робсън, така и Сейфчук по-рано свидетелстваха под клетва, че Джексън никога не ги е докосвал, но има основателна причина да вярваме, че сега казват истината. Рон Зонън, прокурорът в съдебния процес през 2005 г., който е гледал много случаи на сексуална злоупотреба, ми каза, че разбира защо Уейд Робсън и Джими Сейфчук говорят сега, а не „когато ни беше необходимо”. Особено за мъжете жертви той казва: „Трябва да е по техните правила. Те решават да се разкрият, когато болката става непоносима и няма да стане по-добре, докато не говорят с някого и не кажат истината за това“.

Твърдите поддръжници на Джексън твърдят, че Робсън и Сейфчук са запомнили подробности от разказите на другите момчета, за да си отмъстят, след като техните предишни опити да заведат иск за имуществото на Джексън за щети са били отхвърлени от съда (не защото обвиненията не са заслужени, а защото давностният срок е изтекъл). Това ми изглежда пресилено. Защо някой би се подложил на това? HBO не са платили на Робсън и Сейфшак. Те трябва да преживеят не само това, което им се е случило, но и това, което преживяват най-близките им. Този вид стрес може и наистина унищожава семействата. Всеки, който е прекарал време в изслушване на разказите на жертви на сексуално насилие, знае, че е изключително болезнено да си припомнят детайл след детайлите. Никой никога не знае кой точно спомен ще заседне в ума им, причинявайки депресия, кошмари и психично разстройство. Може да бъде нещо толкова просто като песен.

Семейство Джексън от своя страна е завело дело срещу HBO за 100 милиона долара, опитвайки се да предотврати излъчването на документалния филм. Като се имат предвид всички пари и заложената репутация, това може да изглежда като най-добрия начин на действие – да не би зрителите да видят и да преценят сами защо двама мъже ще се решат и ще се подложат на омразата, която ще бъде хвърлена върху тях. Робсън и Сейфчук казват, че са го направили, защото сега те са бащи. Преживяването да имат деца предизвиква тези заплетени и ужасни спомени от дълбините на техните психики и подтиква нуждата да се пречистят и да сверят моралните си компаси.
Сега е ред на обществеността.

За да помогнат на зрителите да разберат контекста на представеното в документалния филм, което в крайна сметка представлява малка част от разрастващата се сага, ето 10 неоспорими факта за обвиненията срещу Майкъл Джексън.

1. Няма спор, че на 34-годишна възраст Майкъл Джексън е спал повече от 30 нощи поред в едно легло с 13-годишния Джорди Чандлър в къщата на момчето в присъствието на майката на Чандлър. Той също така е спал в едно легло с Джорди Чандлър в къщата на бащата на Чандлър. Родителите са били разведени.

2. Досега пет момчета, с които Майкъл Джексън е споделял едно легло, са го обвинили в злоупотреба: Джорди Чандлър, Джейсън Франсиа, Гавин Арвизо, Уейд Робсън и Джими Сейфшак. Джексън е използвал един и същи псевдоним за Чандлър и Арвизо: „Руба“. Той нарича Робсън „Малкият“ и Сейфшак „Applehead“ („Ябълкова глава“).

3. Джексън плаща 25 милиона долара за уреждане на съдебното споразумение по иска на Чандлър, като 18 милиона долара отиват при Джорди, по 2,5 милиона долара са за всеки от родителите, а останалите са за адвокати. Джексън казва, че е платил тази сума, за да избегне нещо „дълго и провлачено“. Франсия също получава 2,4 милиона долара от Джексън.

4. Майкъл Джексън страда от обезцветяване на кожата – заболяването витилиго. Джорди Чандлър нарисува петната в долната част на пениса на Джексън. Рисунките му бяха запечатани в плик. Няколко месеца по-късно следователите фотографират гениталиите на Джексън. Снимките съответстват на рисунките на Чандлър.

5. Коридорът, водещ към спалнята на Джексън, е сериозна зона за сигурност, покрита от видеокамери и свързана със звук, така че стъпките на всеки, който се приближава правят специални звуци.

6. Джексън има обширна колекция от еротични материали за възрастни, които държи в куфар до леглото си, включително снимки на S&M и проучване на голи момчета. Съдебните експерти с опит в Сикрет сървиз откриват отпечатъците на момчета заедно с тези на Джексън на едни и същи страници.

7. Според персонала на „Невърленд“ интервюирани от властите на Санта Барбара, никой никога не е виждал или е знаел за жена, която прекарва нощта с Майкъл Джексън, включително двете му съпруги, Деби Роу или Лиза Мари Пресли. Роу, майката на две от децата на Джексън, обясни на властите в Санта Барбара, че никога не е правила секс с Джексън.

8. Родителите на момчетата, с които Джексън споделя легло, са били ухажвани усърдно и са получавали безброй скъпи подаръци. Майката на Уейд Робсън свидетелства по време на процеса през 2005 г., че е била възнаградена чрез заплатата си от компанията на Джексън и е получила виза за постоянно пребиваване. Родителите на Джими Сейфчук получават къща. Майката на Джорди Чандлър получила диамантена гривна.

9. Двама от бащите на онези, които обвиняват Джексън, Джорди Чандлър и Уейд Робсън, се самоубиват. По това време и двамата са отчуждени от синовете си.

10. В документален филм от 2002, „Живеейки с Майкъл Джексън“, Джексън казва на Мартин Башир, че няма нищо лошо да споделя леглото си с момчета.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.