SHARE

Днес е 20 априлий – един от най- светлите дни в българската история. През 1876 г избухва – в буквалния смисъл – Априлското въстание. То показва на света, че не някой друг, а българите решават, че ще имат собствена държава. Кървавото писмо е най-трагичният символ на саможертвата.

За мен този ден може да бъде националният празник на България.

Защо смятам така?

1. Българите – с ясно национално самосъзнание – сами планират, организират и провеждат освободителна война.

2. Въстанието е изцяло народно дело, отдолу, от недрата на народа. Няма свикване под бойни знамена, заповеди или призовки.

Благодарение на дългогодишните неимоверни усилия на гениални личности като Левски и Раковски въстанието няма един център и един водач, а обхваща много краища на страната и дава на България митични герои като Бенковски, Ботев, Волов, Каблешков, Икономов, Бачо Киро, Поп Харитон, Райна Попгеоргиева, Васил Петлешков, Кочо Чистеменски, Спас Гинев и стотици други – никога толкова исторически личности не са се раждали за няколко седмици преди и след това в българската история!

3. Никога не е имало толкова масова доброволна саможертва – всички тези герои са знаели, че отиват на сигурна смърт, но искрено са вярвали в знака на знамето: Свобода или смърт!

4. Никой от героите не се е вдигнал заради материални или социални придобивки, както в наше време – напротив, повечето от тях са били наясно, че ще загубят всичко, което имат, а в някои случаи сами са изгаряли къщите си, за да знаят, че няма път назад!

5. Събранието на Оборище полага бъдещето на българската демокрация и подготвя почвата за Великото Народно събрание в Търново.

6. Въстанието дава много примери за бъдещите поколения българи, върху които се изгражда третата българска държава: самопожертвувание за родината и свободата, дали живот на третата българска държава.

Най- важният завет е този на вдъхновителя на въстанието Васил Левски – че новата държава трябва да бъде демократска република, в която всички са с равни права – като европейките народи.

7. Но един от най- редките примери, достойни за подражание – чиято липса ни спъва днес като нация – е примерът на Волов. Когато вижда, че има по- достойни от него – отстъпва лидерството на Георги Бенковски.

8. Самият Георги Бенковски – една от най-подценяваните личности в нашата история – като лидер е съизмерим единствено с Левски. Какво е общото помежду им – огромна воля, безстрашие, организаторски талант, вдъхновяващи оратори и безкомпромисни с ценностите си по пътя към единствената си цел – свободна България.

9. Въстанието дава начало на всички последващи действия, които водят до 3 март – и трябва да сме наясно, че всички тези събития са били невъзможни без 20 априлий и без българските въстаници и опълченци.

10. Третата българска държава лежи върху костите на априлци.

Вечна слава!

Вечни ще са и думите на дядо Вазов:

„Перущице бледна, гнездо на герои,
слава! Вечна слава на чедата твои,
на твоята пепел и на твоя гроб,
дето храбро падна въстаналий роб!
Поклон на теб, граде, пепелище прашно,
на борба юнашка свидетелство страшно!“

SHARE
Доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис". В дългогодишната си кариера на инвестиционен консултант е ръководил голям брой проекти за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия.