SHARE

Заедно със своя Барак Мишел Обама също напуска Белия дом идния петък. И освен кампаниите си като първа дама Мишел Обама има и интересна история зад гърба си. Ето няколко неща, които навярно не знаете за нея.

1. Нейният прапрадядо е бил роб

Мишел Обама научава, че произхожда от род на роби през 2008 г., докато съпругът ѝ води предизборната си кампания в Северна Каролина. Нейният прапрадядо Джим Робинсън е роден около 1850 г. и е бил роб поне до Гражданската война в САЩ и е работил в плантация.

Така се оказва, че Мишел – наследникът на роби, живее в Белия дом – построен от роби, както самата тя отбелязва в някои от речите си.

2. Тя идва от бедно семейство

Мишел Обама израства в едностаен апартамент заедно с майка ѝ, баща ѝ и по-големия ѝ брат. Тя с брат си е спала в дневната, като двамата са разделяли стаята с чаршаф. Баща ѝ е работил в пречиствателна станция, докато майка ѝ е гледала нея и брат ѝ. 

3. Тя е надминала очакванията на учителите си

Преподавателите в гимназията са се опитвали да ѝ кажат, че тя няма да успее да влезе в престижния „Принстън“. Въпреки това Мишел ставала всяка сутрин в шест часа, за да стигне навреме за училище, тъй като е имала един час път дотам. “И бях готова да направя това, защото бях готова на всичко, за да вляза в колеж”, казва тя в една от речите си.

4. Нейната дипломна работа е била критична за университета ѝ

В „Принстън“ Мишел завършва бакалавър по социология и решава дипломната ѝ работа да е на тема расовото разделение в „Принстън“. “Открих по времето, което бях в университета, че няма значение колко либерални и непредубедени се опитваха да бъдат част от белите ми преподаватели и състуденти, понякога се чувствах като гост на университета, като че не принадлежах към него”, пише тя.

5. Тя е само третата първа дама, завършила магистратура

След като завършва бакалавър в „Принстън“, Мишел продължава с магистратура по право от „Харвард“ и макар много от първите дами да имат бакалавърска степен, то само три продължават образованието си след това. Другите две са Лора Буш, която завършва библиотекознание в Тексас, и Хилъри Клинтън, която завършва право в „Йейл“.

6. Барак Обама е трябвало да ѝ се докаже, като играе баскетбол

Мишел и Барак се срещат в адвокатската кантора „Сидли Остин“, но за Мишел професионалните качества на Обама не са били достатъчни. Едно от изпитанията, които му поставя, е да играе баскетбол с брат ѝ Грег, който след това ѝ казва, че Барак е играл “уверено, без да се перчи”.

7. Мишел напуска работата си като адвокат по търговско право, за да се посвети на обществени дела

След като напуска практиката, Мишел Обама влиза в кабинета на кмета на Чикаго, а след това става помощник-комисар по регионалното развитие на града. След това тя става изпълнителен директор на неправителствена организация, а след това заема ръководни позиции в Чикагския университет, където стартира редица инициативи за подобряването на живота на студентите.

8. “Просто не се дъни, пич”

Годината е 2004 г. и на Барак Обама му предстои да изнесе първата си реч, която ще има национален отзвук по време на конференцията на Демократическата партия. Той се притеснява и тогава избраницата му казва: “Просто не се дъни, пич”.

9. Нейното презиме е ЛаВон

Преди да се омъжи за Барак, тя е била Мишел ЛаВон Робинсън, което на нас може да ни звучи френско, но всъщност е много типично име за чернокожите в Америка.

10. Тя е взела детето си на интервю за работа

Преди да стане първа дама, Мишел не е имала бавачка. Не просто това, но когато ѝ се наложило да й взимат интервю от Чикагския университет, тя е взела 4-месечната Саша със себе си. Тогава тя е казала на интервюиращите: “Вижте, това съм аз. Имам съпруг, който е на работа, и две малки деца, които са ми приоритет. Ако искате да си върша работата, трябва да ми плащате и да ми дадете гъвкавост”. Наемат я.

11. Тя и Елинор Рузвелт са двете най-високи първи дами

Висока 1,80 м, тя си дели първото място за най-висока първа дама със съпругата на президента Франклин Рузвелт – Елинор.

12. Навярно обаче бие всички други първи дами по брой прегръдки

От малки дечица до кралица Елизабет II, първата дама прегръща всички и това ѝ се е превърнало в запазена марка.

На прощалното си слово президентът Обама също имаше какво да каже за своята Мишел…

“Мишел, Мишел ЛаВон Робинсън, момиче от Юга, за последните  25 години ти не просто бе моя съпруга и майка на децата ми, ти бе моят най-добър приятел. Ти се нагърби с роля, каквато не си търсила, и я преобрази по твой начин – с грация, характер, стил и хумор.

Ти превърна Белия дом в място, което принадлежи на всички. И едно ново поколение има по-големи амбиции, защото имат теб като модел за подражание.

Ти ме караш да се гордея и ти караш тази страна да се гордее.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.