SHARE

Грета Тунберг, 16-годишната шведска активистка, мощен глас в борбата срещу изменението на климата, е номинирана за Нобелова награда за мир тази година.

Норвежкият депутат Андре Овстегард заяви пред вестник VG, че той и двама други парламентаристи от Социалистическата лява партия са номинирали Тунберг, защото „климатичните заплахи са може би едни от най-важните причини за войните и конфликтите“ и „масовата реакция, която тя провокира, е много важен принос за мира”, съобщава Efe news.

„Предложихме Грета Тунберг, защото ако не направим нищо, за да спрем изменението на климата, това ще бъде причина за войни, конфликти и бежанци“, каза норвежкият депутат социалист Андре Овстегард на AFP.

„Грета Тунберг започна масово движение, което виждам като основен принос към мира“, добави той.

Преди шест месеца никой не знаеше коя е Тунберг, когато на 15 години тя стартира своя протест пред шведския парламент, седейки до ръкописен знак: „УЧИЛИЩЕ ЗА КЛИМАТА“.

Постепенно посланието й завладя света, повличайки след себе си вълна от млади хора, разочаровани от бавния напредък на света на възрастните в спирането на изменението на климата.

В петък хиляди студенти се очаква да демонстрират в повече от 100 страни. Това според активистите може да бъде повратен момент, който да предизвика световните лидери да направят повече. „Ние виждаме само началото“, наскоро туитна вече 16-годишната Тунберг. „Мисля, че промяната е на хоризонта и хората ще се изправят за бъдещето си.“

Всеки петък вече няколко месеца Тунберг не ходи на училище и вместо това протестира пред шведския парламент, за да поиска по-ефективни мерки срещу изменението на климата. След изказванията си на Конференцията на ООН за изменението на климата в Полша и на форума в Давос тя стана пример за много млади хора по целия свят, които оттогава стартираха също подобни инициативи.

304 са кандидатите за тазгодишната Нобелова награда за мир, от които 219 са физически лица, 85 са организации, съобщи норвежкият Нобелов комитет миналия месец.

Нобеловите награди се присъждат всяка година на 10 декември, съвпадайки с годишнината от смъртта на основателя им Алфред Нобел.

Запознайте се с Грета Тунберг

Превод от The New York Times

Снимка: Elisabeth Ubbe/The New York Times

Малка, срамежлива, оцеляла от осакатяваща депресия, Грета Тунберг, 16-годишната шведка, която пропуска училище, за да засрами света заради борбата с климатичните промени, събра митинг от фенове на 15 февруари на един замръзнал площад в Стокхолм.

Шестима швейцарски студенти са пътували 26 часа с влак, за да потърсят подкрепата й за петицията им за по-строг швейцарски закон за въглеродните емисии. Един италиански учен й каза, че му напомня за по-младото му „аз“ – активист. Екип от телевизионни новини се върти около нея. Жени от група за борба с тютюнопушенето идват да й дадат тениска.

Грета кима, прошепва: „Благодаря!“, позира за снимки. Без празни приказки.

„Понякога е досадно, когато хората казват: „О, деца, вие младите хора сте надеждата. Ти ще спасиш света“, споделя тя, след като няколко възрастни са й казали точно това и допълва: „Мисля, че би било полезно, ако можеш да ни помогнеш малко.“

Това е почеркът на Грета. Огорчен. Безцеремонен. Понякога саркастичен. Обратното на мил.

Напоследък той се прояви отново, когато кабинетът на британския премиер Тереза Мей спря училищните разходки във Великобритания, защото разсейвали и „губели времето за учене“. Грета светкавнично реагира в Twitter: „Политическите лидери са загубили 30 години в бездействие и това е малко по-лошо.“

Подобно на съвременната Касандра, но във века на изменението на климата, нейният самотен акт на гражданско неподчинение – тя е пропуснала училище в повече от 25 петъка, за да протестира пред парламента – я превръща в глобален феномен. Тя вдъхнови масови детски демонстрации в други държави, предизвика дебат за това дали децата трябва да пропускат училище, за да предприемат действия в подкрепа на климата, и предизвика тролове, хейтъри и скептици, които се чудят кой й плаща за това.

Последните шест месеца представляват за нея по собствените й думи „странен контраст“. Принудена да говори, да говори много, което е нещо, с което тя не е свикнала. „През целия си живот бях невидима, невидимото момиче в ъгъла, което не казва нищо“, споделя Грета и продължава: „От единия ден на другия хората започнаха да ме слушат. Това е странен контраст. Това е трудно.“

Към обед, когато небето посивява, баща й, Сванте, й носи обяд. Нахут и ориз, които тя яде накрак, самотна в множеството, поглъща всичко в мига, преди да я нападне ято от третокласници. В края на деня, след пълни седем часа на студа, тя е изтощена. Иска само да се прибере вкъщи и да лежи на дивана с кучето си.

Активист по случайност

Грета Тунберг не става просто така и напълно случайно активист.

Тя е по-голямата от две сестри и е израснала в Стокхолм. Учи пиано, балет и театър. Представя се добре в училище. Подобно на много деца гледа образователни филми за топенето на Арктика и съдбата на полярните мечки и морските бозайници, набъбнали от пластмаса. Но за разлика от други деца тя не може просто да ги забрави. „Бях много афектирана. Започнах да мисля за това през цялото време и станах много тъжна“, казва тя. „Тези картини заседнаха в главата ми.“

Юношеството я води до друг сблъсък. Тя не се занимава с нещата, които занимават много други деца. Мобилни телефони. Дрехи. „Нищо от това не я интересуваше – припомня си баща й. – Мисля, че беше много изолирана и много самотна“, казва Сванте Тунберг.

На 11-годишна възраст Грета изпада в дълбока депресия. Престава да ходи на училище. Спира да се храни. Спира да расте. Тя говори само със семейството си, а в училище – само с една учителка, Анита фон Беренс.

„Преди моят собствен свят беше много голям – спомня си тя. – Бях съвсем сама.“

Все още ли самотният свят е в нея?

„Да – отвръща тя. – Но става все по-малък и реалният свят става все по-голям.“

„Сега съм по-щастлива – добавя Грета. – Имам смисъл. Имам нещо, което трябва да направя.“

Студена, сребърна съботна сутрин е. Ден след седмичната стачка в училище. Сванте Тунберг я води да види коня си в конюшня извън града. Грета изтърква животното, исландски кон на име Фрейя. „Като масаж“, каза тя. Изчиства копитата й и „има предимно акита“, казва. Опитва се да спре черната си лабрадорка Рокси от това да поглъща различни неща в снега. „Безнадеждно“, измърморва.

„Фрея – казва Грета – е много упорита“ и й отнема известно време, за да сложи юздите на кобилата, преди да я изведе за бавна разходка в гората. Да бъде с коня й я успокоява, споделя момичето. „По това време дърветата трябва да са покрити със сняг. Тази година е валяло по-малко от нормалното“, отбелязва тя.

Остава мъничка за възрастта си, следствие от борбата й с депресията. Тя не се смее много и не говори излишно. Или по собствените й думи: „Казвам само това, което е необходимо“.

Нейната най-важна победа е през 2016 г., когато убеждава майка си да спре да лети със самолет, което е голяма работа, тъй като Ерман е известна оперна певица в Швеция, чиято кариера зависи от пътуването. Как стига до това решение в крайна сметка е разкрито в книгата, която Ерман и Сванте Тунберг написват за това как детето им ги е променило.

„Когато ме слушат, се чувствам много добре“, казва Грета.

В петък, 20 август, около времето, когато книгата на родителите й излиза, момичето седна пред шведския парламент. Новината се разпространява бързо. Скоро идва покана за конференцията по въпросите на климата на Организацията на обединените нации и друга – за Световния икономически форум в Давос, Швейцария, където тя каза в очите на световните бизнес лидери, че техният финансов успех е „дошъл с немислима цена“ за планетата.

Грета от своя страна е казала на майка си да не се присъединява към нея на протестите, защото не иска някой да си мисли, че майка й я е подложила на това. Бидейки дъщеря на Ерман, Грета е добре подготвена за днешната си роля. „Това е едно от предимствата да имаш известна майка – казва тя. – Аз съм доста добре запозната с медиите и как работят.“

Само веднъж, когато се сблъска с журналисти, чакащи да я интервюират в Давос, тя замръзна. Както се бе случвало преди, думите просто не идват.

Тези дни Грета споделя, че мисли внимателно за всичко, което прави – какво облича, какво казва, с кого се свързва във Facebook. Тя внимателно проверява социалните си медии, публикува своя снимка как се връща от Давос с влак, за да привличе вниманието на участниците в конференцията, които са наели частни самолети.

Понякога публичната й роля й носи нежелано внимание.

Опакованият й в пластмасово фолио сандвич на една от снимките от влака предизвика критика. Немският политик Пол Зиемяк наскоро я предизвика в Twitter, като публикува нелепо емоджи на маймуна, покриваща очите си. Той бе критикуван заради това, че атакува дете.

Разследване на вестника Svenska Dagbladet разкри, че името и снимка на Грета са били използвани за събиране на средства за стартъп. (Сванте Тунберг каза, че семейството не е било информирано; основателят на стартъпа, Ингмар Рентжог, не е отговорил на молба за коментар, изпратена по имейл). Това кара Грета да напише дълъг пост във Facebook, заявявайки, че действа независимо и че нито тя, нито семейството й приемат пари.

Нейната бивша учителка, Фон Беренс, се чуди на нейната трансформация. Тя също се притеснява какво ще се случи, след като вниманието избледнее. „Не мисля, че това ще трае вечно“, казва тя.

Що се отнася до Грета, това е последният й семестър от девети клас. В момента тя преценява дали да си вземе една година почивка, за да продължи дейността си целодневно.

„Терминал 3“ заедно с Български фонд за жените/Bulgarian Fund for Women стартира съвместна кампания за овластяването на жените и разобличаването на антидемократичната пропаганда в съвременното общество.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.