SHARE

Мнозинството в Съдийската колегия отказа да изслуша председателя на Бюрото за специални разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков и да поиска информация от съдилищата за организацията им при разрешаване за подслушвания. Повод за неосъществените дебати беше предложената от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов точка в дневния ред на заседанието. Според нея трябваще да бъде обсъден докладът на председателя на Софийския градски съд, който констатира множество нарушения в производството за разрешаване използването на СРС-та. Основните аргументи да не се осъществи дискусия по темата бяха, че съдилищата са били вече проверявани, че това не е работа на съдийската колегия и както се изразява Галя Георгиева – „не трябва да се всява паника”.

Президентът Румен Радев приветства Министерството на правосъдието за „куража“ да формулира конкретни предложения за законови промени за гласуването в чужбина. Нещо, което те направиха по негово нареждане и през главата на правосъдния министър. „Сега на ход е парламентът. Вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което да осъзнава залога и да има характер да гласува промени“, заяви Радев в изявление към нацията. Той също заяви, че ще свика новия парламент на 19 април.

ГЕРБ и Обединените патриоти са постигнали съгласие за размера на минималната пенсия, стана ясно след днешните преговори за съставяне на правителство. Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви след срещата, че е постигнато „пълно съгласие по темата за пенсиите“, като преговорите ще продължат с други областни политики. Участниците в срещата обаче отказаха да посочат с колко и по какъв начин ще бъдат повишени пенсиите. Те заявиха, че това ще стане ясно с подписването на цялата програмна стратегия на бъдещия кабинет. Под въпрос остава и откъде ще бъдат взети парите, с които ще бъдат допълнени пенсиите.

Междувременно стана ясно, че Корнелия Нинова е отказала предложение на Бойко Борисов да стане председател на Народното събрание. Това се разбра след проведена днес среща между двамата лидери.

Бившият здравен министър Петър Москов е отнел незаконно лекарските права за 2 години на патолога от пловдивския онкологичен център д-р Петко Маслев, това реши Върховният административен съд. Москов наложи най-тежката възможна санкция през ноември миналата година, след като проверка установи, че заради грешни заключения на патолога са правени ненужни операции за отстраняване на органи. Съдът отменя заповедта на Москов с мотивите, че според закона най-тежкото наказание се налага само при повторно констатирано нарушение. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Влязлото в сила поскъпване на водата в София с 18% от април се обжалва пред Софийския административен съд, съобщиха от Върховната административна прокуратура. Тя смята, че е незаконосъобразно решението, с което е одобрен петгодишният бизнес план на „Софийска вода“. Според прокуратурата регулаторът е нарушил изискванията на Закона за регулиране на водоснабдителни и канализационни услуги.

Командирът на Съюзното военновъздушно командване на НАТО и командващ военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка – генерал Тод Уолтърс, е на работно посещение в България. В рамките на визитата той ще проведе разговори във връзка с предстоящи съвместни учения и тренировки, но военното министерство не уточнява с кого точно ще бъде срещата. Уолтърс ще посети също авиобаза Граф Игнатиево, където се изпълняват част от проектите.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов обяви, че е подал сигнал в прокуратурата заради високите цени за саниране. Той уточни, че първоначално по програмата са отделяни по 290 лв. на кв/м, а сега сумата е намаляла до 140 лв. Той също така заяви, че санирането е добра идея, но „трябва да се направят промени в правилата и да се коригират цените“, тъй като има нарушения. Той даде пример с „прекомерно високите цени“ и сключването на договори, без да има осигурени средства за тях. Впоследствие прокуратурата посочи, че в сигнала са посочени неясни и неконкретни данни, поради което е изискана допълнителна информация.

Комисията за защита на конкуренцията разследва Веселин Марешки за дъмпинг, но не заради бензиностанциите му, а заради неговите аптеки. Преди 10 дни на пресконференция относно разследването на пазара на горива председателят на КЗК Юлия Ненкова обяви, че е образувано дело за дъмпинг срещу Марешки. Тя остави впечатлението, че дъмпингът се отнася за бензиностанциите на бъдещия народен представител. Днес от пресцентъра на КЗК беше потвърдено, че се е създало погрешно впечатление, а образуваното производство е относно лекарствения бизнес на Марешки.

Апелативният съд в София отхвърли жалбата, заведена от адвокатите на съпругата на Цветан Василев, срещу прокурорско постановление за задържането й за 72 часа. Според съда решението за задържане не подлежи на обжалване, като то е окончателно. Срещу Антоанета Василева е повдигнато обвинение за пране на пари, като то е отделно от разследването срещу нейния съпруг. На практика тя не е задържана, тъй като се укрива в Сърбия заедно със съпруга си. И двамата са с европейска заповед за арест.

На днешната среща на Г-7 външните министри на най-големите икономики в света отхвърлиха налагането на санкции срещу Русия и Сирия заради извършената химическа атака. Такива са възможни едва след като приключи разследването по случая и се установят неопровержими доказателства за тяхната вина. Седемте държави обаче се единодушни, че сирийският президент Башар Асад няма място в бъдещето на Сирия. На днешната среща консултации бяха направени и с ключовите за региона държави – Саудитска Арабия, Йордания, Катар и Турция. Усилията на Г-7 да постигнат обща позиция са провокирани и от предстоящата утре визита на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Русия и желанието да се отправи единно послание към Кремъл.

Междувременно беше съобщено от американския секретар по отбраната Джеймс Матис, че ударът на САЩ над Сирия е унищожил 20% от изправните летателни машини на правителството на Башар Асад.

Независимостта на Федералния резерв е застрашена от политически натиск, заяви неговият председател Джанет Йелън, отговаряйки на въпроси в Мичиганския университет. Тя посочи, че има предвид редица предложения за закони, внесени от конгресмени, които целят да ограничат полето на действие на банката. Тя не назова президента Тръмп, но именно той по време на предизборната си кампания обвини институцията, че „играе“ на страната на демократите. Йелън подчерта в своето изказване, че способността на банката да взима решения, „без да бъде подлагана на политически натиск“, е много важна.

Пожар е разрушил бежански център край френския град Дюнкерк, в който живеят около 1500 търсещи убежище. Властите съобщават, че огънят е започнал по време на свада между афганистанци и кюрди, като най-малко 10 души са ранени.

През миналата година ЕС е осигурил 75,5 милиарда евро помощ за бедни страни, съобщава Европейската комисия. Данните затвърждават първото място на съюза в света по отношение на предоставяне на помощ. ЕС разглежда предоставянето на помощ и като предпазна място срещу влошаването на обстановката в тези държави и срещу повишаването на миграционните потоци.

Вестник Ню Йорк таймс спечели три награди Пулицър – за международна журналистика, за горещи новини и за задълбочени статии по дадена тема. Призът за международна журналистика бе присъден за статии, посветени на усилията на Владимир Путин да прокара руско влияние в други страни. След отличените публикации са тези за кибератаки и предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ, за интернет троловете и преследването на противниците на руската власт.

За изготвянето на бюлетина е използвана информация от Медиапул, Дневник, BBC и TheGuardian.

Снимка: Надежда Чипева/Капитал

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.