SHARE

2016-а. Годината, която всички чакат с нетърпение да си отиде, проклинайки я на висок глас. Не помня година, която да е била така панически обругавана и гонена като смъртоносен вирус.

И все пак, хей, не е толкова зле, колкото ни се струва. Вгледаме ли се в големите събития на 2016-а, може и да осъзнаем, че тази година много прилича на други години, в които сме живели добре и има вероятност след време да я споменаваме с добро.

И така, кои са големите събития на 2016-а:

1. Северна Корея проведе няколко ядрени опита

Трябва да признаем, че това не е факт, който хвърля благосклонна светлина върху 2016 година. Ким Чен Ун е наш любим герой в десетки хиляди смешни картинки, но когато му прикачим ядрено оръжие, вече не е чак толкова смешно. Единственото ни успокоение е, че Северна Корея започва първите си изпитвания на ядрено оръжие още през 2006-а и трудно ще набедим 2016-а за всичко. Така или иначе имаме си 1945-а, която засенчва всяка друга година по отношение на ядрения арсенал с бомбардировките над Хирошима и Нагасаки. Дори 1962-ра, годината на Кубинската криза, е в пъти по-плашеща, така че дръжте се още няколко дни. 2016-а не е толкова страшна.

2. Леонардо ди Каприо взе „Оскар“ най-сетне

Ето!!! Коя друга година може да се похвали с подобна позитивна новина? Леонардо, който години наред направи всичко по силите си – тича по плажове, изигра хероинов наркоман, влиза и излиза от затвори, умря няколко пъти и в живия живот облада над 400 манекенки, разбра една проста истина – за да получи „Оскар“, трябва да надхвърли себе си и той го направи. Уби мечка, лежа в мъртъв кон, погребаха го, отпогребаха го и с кал по лицето и черни нокти грабна заветната статуетка. Браво, Леонардо. Сега му остава да спаси планетата, за което му пожелаваме искрено успех, защото и на нас ни се живее.

3. Атентатите

Таман се разведрихме малко и ето ни обратно в мрачната страна на 2016а – атентати в Анкара (Турция), Уагадугу (Буркина Фасо), Брюксел (Белгия) и Берлин (Германия). Това, разбира се, не е изчерпателен списък. Уви, тероризмът взе своите невинни жертви и създаде атмосфера на паника и ужас, която все още има своя отпечатък върху съзнанието на всеки европеец. За да внеса малко нормалност в мисленето, искам само да отбележа, че през 1988-а само в Западна Европа загиналите от терористични атентати са повече от 400 – число, което тази година няма шанс да постигнем за голяма наша радост. Но през 1988-а нямаше фейсбук и хората бяха принудени да преживяват нещата далеч по-спокойно. Така че – спокойно, граждани. 2016-а е далеч, далеч назад в най-лошото поне на територията на Стария континент.

4. Открихме гравитационните вълни

Докато групи от хора планират как да взривят други групи от хора, слава Богу, съществуват онези третите, които се занимават с нещо смислено и позитивно, а именно – наука. И така учените от три водещи американски института засякоха колизия между две черни дупки и така предоставиха първото пряко доказателство за теорията на Айнщайн за деформации във време-пространството. Ако това не е яко, не знам кое е.

5. Войната в Сирия

Колкото и да се опитвам да реабилитирам 2016-а, всяка година си има своето най-мрачно събитие. Своето зло, което няма с какво да бъде сравнено. Войната в Сирия е ахилесовата пета на тази година. Ще ми се да кажа, че за нея можем да виним изцяло 2016-а, но, уви, трагедията „Алепо“ бе предначертана да се случи години назад и идването на 2017-а няма да промени нищо от злокобната трагедия в Сирия.

6. Евро 2016

Ето друга добра новина. Роналдо стана европейски шампион. И макар да съм истински и непоправим фен на Франция, трябва да призная титлата на Португалия. Надявам се, още помните героичните прояви на отборите на Исландия и Уелс, които внесоха свеж полъх в надпреварата. И ако някой ви каже, че това е най-тъпото европейско, което е гледал, се запитайте това не го ли чувате за всяко европейско първенство от 20 години насам. На нас вечно всичко ни е тъпо, затова и не сме напред в класацията на щастливите народи.

7. Президентски избори 2016

Тази година президентските избори в Съединените американски щати и България се проведоха под два надслова – „Хвани единия, удари другия“ и „Кой каквото сам си направи, никой не може да му го направи“. За да усетите истински атмосферата на президентската надпревара, произнесете тези две фрази на висок глас с руски акцент: „Харесва ли ни или не, мъжете победиха жените, а президентшите ще бъдат с по-къси поли от обичайно. Победите на Тръмп и Радев бяха единствените неща, които в началото на годината бях убедена, че няма да се случат“. „Изборът им е урок за всички, които подценяват пропагандата и вярват в здравия разум.“

8. „Металика“ издадоха нов албум

Да, и няма значение дали го одобрявате или не. Албумът е факт и на мен ми харесва. Освен това албумът на „Металика“ е ясен знак, че към края на 2016-а те все още са живи, защото, уви, доста други известни лица внезапно ни напуснаха.

9. Вълна от смърт

Тази година починаха огромен брой всенародни любимци на няколко поколения – Дейвид Бауи, Алън Рикман, Принс, Ленард Коен, Мохамед Али, Джордж Майкъл, Кари Фишър, сър Джордж Мартин, дори и Фидел Кастро, за когото бяхме убедени, че отдавна е умрял. Предвиждайки тази трагична върволица, Леми Килмистър предпочете да ни напусне в края на 2015-а и да запази бунтарския дух до края. И все пак не се отчайвайте. Кийт Ричардс, Лили Иванова, Адел и Адриано Челентано са още живи… както и всички членове на АББА.

10. Олимпиадата

Който се интересува от спорт знае, че щом има европейско или световно, значи задължително има и олимпиада. Тази олимпиада не беше като другите, защото от нея отсъстваха 118 атлети и всичките 267 параолимпийски атлети от Руската федерация – невиждан в историята на олимпиадите скандал. Независимата комисия „Макларън” огласи мащабно разследване за употребата на допинг в руския спорт и „директен натиск и намеса от руската държава в работата на антидопинг лабораторията в Москва“. Русия беше наказана сурово и има голяма вероятност скоро да не успее да се възстанови от удара. За мен това беше добра новина, защото спортът трябва да символизира стремежа на човек за самоусъвършенстване и да бъде пример за честност и почтеност.

11. Бежанци

Проблемът с бежанците през 2016-а продължи да се задълбочава, но да отдадем това на самата 2016-а би било нечестно. За радост и съжаление този проблем все още не е решен генерално и светът все още има шанс да вземе необходимите мерки, за да поеме в правилна посока. Нека си пожелаем 2017-а да се покаже поне по-умна от 2016-а.

12. Брекзит

Брекзит се случи, защото Европа продължава да подценява следствията от хибридната война и мощта на кресливата пропаганда. Великобритания напуска и с напускането й започва голямото приключение, наречено „Да спасим европейската идея“, което аз персонално намирам за най-важното и смислено предизвикателство за идните години напред, вярвайки, че все още имаме потенциал да живеем в обединена, мирна Европа.

13. Диктаторите

Както видяхте, 2016-а не е толкова страшна. Сравнена с 1939-а, 1962-ра или 1944-та, можем да отчетем, че е била една прекрасна година за нас. И все пак… нещо се носи във въздуха. Ароматът на метал, дисциплина и напрежение. Прехвърча реторика на омраза, религиозна дискриминация и политическа репресия. От изток и югоизток на България се издигат две високи фигури, които все повече набират сили – тези на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Дали Доналд Тръмп ще влезе в този влиятелен и плашещ клуб предстои да видим, но това няма да е грижа на 2016-а. Убедена съм, че човечеството е избирало много по-страшни фигури за управляващи съвсем демократично и е успявало да се пребори за основните си ценности въпреки тях.

Да отдадем на 2016-а заслуженото ѝ място. За повечето от нас тя беше една мирна и добра година, в която не преживяхме лишения.

Бъдете здрави и щастливи и нека си пожелаем, когато е най-зле, така да е.

SHARE
Елисавета Белобрадова - Родена в София, завършила 9 ФЕГ и Право в СУ. От 15 години има собствен бизнес, съавтор в "Майко Мила", майка на 3 деца и активен гражданин, когато се налага. Обича да чете, да слуша опера, да яде и да танцува.