SHARE

„Приемането на България и Румъния в Шенген е не само политически справедливо, но и необходимо от гледна точка на сигурността. Това заяви на комисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

Европейската комисия призова правителствата на държавите членки да приемат Румъния и България в Шенген, нещо за което се застъпи и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на ежегодната си реч за състоянието на съюза. Комисията заяви, че страните са готови от 2011 и са блокирани по политически причини от датското и други правителства.

Комисията също така предложи обновяване на правилата за шенгенската зона, включително разрешение за връщане на граничния контрол при терористична или вътрешна заплаха за сигурност.

Няколко страни в Шенген – Австрия, Дания, Германия и Швеция – върнаха проверките на границата в отговор на имигрантската криза от 2015 г. Настоящите правила позволяват това до шест месеца, като след натиск от държавите членки комисията се съгласи да удължи този период на една година и да даде възможност в отделни случаи този период да бъде дори допълнително удължен.

„Не предлагаме удължаване на вътрешния контрол“, настоя Аврамопулос, „а смяна на режима“ за това как страните от ЕС координират своите действия.

 

По време на пресконференцията Аврамопулос също така представи нова система за приемане на имигранти с цел 50 000 да бъдят релокирани през следващите две години.

„Трябват ни открити истински алтернативи на това да се предприемат опасни и нестандартни пътешествия“, заяви Аврамопулос. „Инвестицията в по-законов ред както за закрила, но също така за учене и работа е жизненоважна“, допълни той.

Системата ще бъде доброволна за разлика от настоящия план на комисия, който целеше на премести в различни държави членки 160 000 бежанци от Италия и Гърция. Предишният план доведе до незадоволителни резултати, като само 29 000 бяха релокирани, а Унгария и Полша отказаха да вземат участие, въпреки че то бе задължително.

Комисията също така предложи €500 млн. за страните, които приемат имигранти, като се увеличава фокусът върху релокацията на имигранти от Либия, Египет, Нигерия, Судан Чад и Етиопия.

Миграционният поток от Италия и Гърция е „под контрол“ в сравнение с преди две години при пика на мигрантската криза, като Аврамопулос допълни, че комисията разработва планове за нови проекти с държави извън ЕС за легалната имиграция.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.