Вечерен бюлетин – 5 декември 2017 г.

SHARE

Понеже санкциите срещу Русия не работили, за това руските олигарси са в паника. Очакващи да бъдат санкционирани в новата вълна от контрамерки на САЩ около 1 февруари 2018 г., те са предложили на управляващите в Москва идея държавата да емитира специални валутни облигации с висока доходност и те анонимно да си купят от нея. Подробности в „Дневник“. 

Причината според Ройтерс е това, че в руските бизнес среди расте напрежението от вероятността активи на богати хора, на съпругите или децата им да бъдат наказвани избирателно от Вашингтон заради близостта си с Кремъл. Преди няколко дни агенцията съобщи, че някои от олигарсите са започнали да се замислят дали близостта с президента Владимир Путин вече не се превръща в минус за бизнеса им в чужбина.

Тайнствен кандидат иска да купи мажоритарния дял в Общинска банка. Единствената оферта за дела на Столичната община в Общинска банка е на регистриран в Лихтенщайн фонд, създаден от компания, специализирана в създаването и управлението на фондове от името на своите клиенти. Кои са клиентите ѝ обаче не е ясно.

Това стана ясно, след като във вторник Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, през която се продават 67,646% от капитала на финансовата институция. Минималната цена е 45,65 млн. лева. Подробности в Mediapool. 

Цацаров заяви, че докладът за „Булгартабак“ ще бъде получен, след като МВР го изпрати.

Докладът на турската служба за организирана престъпност, в който се твърди, че „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“, са се превърнали в източник на контрабанда в Турция“, ще бъде в прокуратурата, след като извърви дълъг път на кореспондеция. Подробности. 

 

БАН получи разрешение от Българския енергиен холдинг (БЕХ) да публикува докладите си за проекта АЕЦ „Белене“, съобщиха във вторник от държавното дружество. Още по темата. 

ГЕРБ няма да подкрепи искането на ДПС политиците да останат извън обхвата на антикорупционния закон. Това стана ясно от думите на народния представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, която във вторник даде пресконференция в Разград.

Данните за състоянието на въздуха в доста от градовете на България вече са отразени в интерактивната карта за качеството на въздуха в цяла Европа. Те се подават от българската Изпълнителна агенция за околна среда и се публикуват в онлайн индекса в реално време от днес. Това съобщиха от Европейската агенция за околна среда пред „Дневник“.

Произвол при разпределяне на помощите след взривовете в Хитрино. 

Част от най-пострадалите жители на Хитрино, които загубиха домовете си след взрива на влакови цистерни преди година, са били отрязани от пълната помощ, която им се полага от средствата, събрани от дарения. Още по темата. 

Безрeдици в Киев след опита за арест на Саакашвили

Украински привърженици на бившия грузински президент Михаил Саакашвили го освободиха от полицейски автобус, след като неговият арест по-рано във вторник предизвика сблъсъци с полицията в центъра Киев, съобщиха световните агенции.

Румънската икономика прегрява с растеж от 8,8% на годишна база през третото тримесечие на 2017 г., докато българската, за която финансовият министър Владислав Горанов твърди, че също върви към прегряване, регистрира 3,9% ръст, става ясно от официалните статистически данни на двете държави. Подробности. 

Още един кадър от номенклатурата на БКП/БСП е избран на международна позиция. Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова – подала си оставката като посланик в САЩ след обвинения, че откраднала вещи от безмитен магазин -бе избрана за вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор на 63-ата Генерална асамблея на организацията в Брюксел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отложи очакваното с голям интерес решение дали ще премести посолството на страната си в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Хоган Гидли, говорител на американското президентство, съобщи, че решението ще бъде взето „в близките дни“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.