SHARE

Толкова тъжни истини за България са констатирани, че вече като че ли претръпваме. Възможно ли е това да е причината, поради която сме най-уязвими за негативното влияние на дезинформацията, както констатира Индекс на медийната грамотност на фондация „Отворено общество“?

Според този индекс резултатът се дължи на наличие на контролирани медии, ниско образование и липсата на доверие между българите. Тези три фактора сами по себе си, могат да служат за обяснение на много повече абсурди, които властта си позволява.

Днес тези абсурди изглеждат така: борба с бедността чрез 40 лв. добавки в пенсията по християнски празници плюс предстоящо увеличение от цифром и словом 7 /седем/ лева месечно. Един вицепремиер Симеонов, който на фона на реалните проблеми отново активизира опорните точки на своя контрол над шума и звука. Една ограда по границата с Турция за стотици милиони европейско финансиране, която отново е повредена от наводнение. Един вицепрезидент, който вижда в отравянето на човек и неговата дъщеря на територията на държава – членка на ЕС и НАТО, възможност България да играе посредник – кодовата дума за скатаване и служба в полза на руски интереси.

Питаме се – как живеем с тези абсурди всеки ден? Защото те се променят ежедневно, те еволюират, понякога се връщат в нови дрехи и ловуват едни и същи шарани, отново. Така например идва новото потенциално поскъпване на тока, след като „Енерго-Про“ и EVN искат ръст на цените с 5.5% и 6.9%. Това означава, че от юли 2018 г. може да има промяна в цената със средно два лева. Значи на пенсионерите биха им оставали едва 5 за глезотии и харчене след повишението на пенсиите? И това ако не е абсурдна ситуация!

Живеем така – правим се, че не ги виждаме. Правим се, че страната ни не се държи на системи. Правим се, че не сме „троянски кон“ на Русия.

Правим се, че Делян Пеевски не е номинален собственик на държавата – така законът за КТБ на човека, който погълна КТБ, но липсва от делото за КТБ –  случайно няма да бъде сезиран нито от Румен Радев, нито от „опозицията“ БСП, да не говорим пък за ГЕРБ. Една малка държава, още по-малки хора, всички от които спокойно се побират в големия джоб на един успял млад мъж.

Правим се, че законите ни не се пишат на коляно, както заяви днес съдия Павлина Панова. Че институциите ни не са хартиени, а са поне от картон.

Правим се, че Владимир Путин не е заплаха за вътрешната сигурност на страната ни, въпреки че той открито заплашва например с изпращане на военни сили в Сърбия. За да „помогне“, защото клетата освободителка все помага ли, помага. А на онези, получили помощта, често отнема десетилетия да се излекуват от страничните ѝ ефекти. И да, Русия изобщо не смята, че България може да бъде проблем за нея като членка на НАТО или ЕС. Защото, ако сме в предния джоб на Пеевски, съвсем спокойно можем да кажем, че сме в задния на Путин.

В Русия светлото бъдеще отдавна е дошло. Така жителите на подмосковския град Волоколамск, където има завишени токсични отпадъци, са получили респиратори и маски… е, поне някои от тях, защото те не са стигнали за всички. Около шест хиляди души излизат на протест, а местната власт дошла да им каже, че ще започне въвеждане на инзвънредно положение. Ще започне. 

Хубаво е да знаем, че с руснаците наистина сме братски народ поне по отношение на това, че и абсурдите ни, и олигарсите ни са еднакво тъжни. Между другото в Русия изглежда също протестират повече от нас – това е втора поискана оставка на ръководител на област след трагедията в Кемерово, за която ви разказвахме през седмицата.

И не, никой не ни е виновен. Помните ли класацията от началото? Бившата съветска и малка Естония е първа по медийна грамотност, а в Словакия убийството на разследващия журналист Ян Куциак продължава да тресе държавата, принуждавайки шефът на антикорупционното звено на словашката полиция да подаде оставката си. 

И изглежда, че когато търсим надежда, понякога гледаме хоризонта на Запад. Но всъщност вдъхновение за промяна има и на изток – на неочаквани места, като Нова Зеландия, където премиерът Джасинда Адрдърн, най-младата жена начело на държава в света, заяви, че е възможно страната й да стане република и че след разрешаване на вътрешните конфликти в страната е вероятно този дебат също да се води.

Други също имат своите кризи – като Ватикана, който потъна в пореден скандал, след като неясноти в коментар на папа Франциск бяха интерпретирани като отричане на съществуването на ада, в който християните вярват. Същевременно Ватиканът ще води курсове по екзорсизъм, след като констатира „нарастващ процент на обсебвания“. Половин милион обсебвания са били регистрирани в Италия, а молбите са тройно повече от преди. Шизофренията и биполярното разстройство са основните кандидати за „диагностициране“ на подобни явления, а специалисти напомнят, че медицинската помощ е превантивна и с предимство, без да пречи на духовната вяра.

Всяка религия има своето грозно лице – Facebook е подложен на нов залп от критики, след като бе разпространено вътрешно съобщение, изпращано в компанията, според което „грозната истина“ е, че всичко, което компанията прави, е добро, тъй като е с цел да подпомогне разрастването ѝ. Дори ако през нея се организират терористични атентати или загиват хора, четем в текст. 

И в (поредния) абсурден ден може да завършим с нещо, което със сигурност няма да оправи настроението ви – съдът в Калифорния реши с безпрецедентно решение, че трябва да има предупреждение за рак… на кафето. При изпичане на зърната се отделя химикал, който е свързан с образуването на канцерогенни клетки и така по закон уханната напитка трябва да се продава с предупреждение. Индустрията обмисля да обжалва. 

Снимка: Дневник

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.