SHARE

Уволненият миналата година директор на ФБР Джеймс Коуми даде първото си интервю пред медиите, в коeто заяви, че президентът „навярно“ е възпрепятствал правосъдието, като го е принудил да прекрати разследването на бившия съветник по национална сигурност ген. Майкъл Флин, както и с уволнението на самия Коуми от президента заради „онова нещо с Русия“.

Впоследствие ген. Флин се призна за виновен за лъжливи показания и сега сътрудничи на разследването за връзки на кампанията на Тръмп с Русия, започнато от специалния прокурор Робърт Мълър след отстраняването на Коуми.

В интервюто с водещия на ABC Джордж Стефанопулус Коуми също така бе питан за това как е започнало разследването и дали може да потвърди „досието“, в което се твърди, че има заговор между Тръмп и Русия, изготвено от бившия британски разузнавач Кристофър Стийл.

„Отговорът е – не знам. Когато напуснах ФБР, а бях уволнен в началото на май м.г., се правеше опит ФБР да потвърди възможно най-мно…, да потвърди или не – и тази работа продължаваше. Затова не знам отговора, но [досието] дойде от достоверен източник.

И както казах – основната му предпоставка бе потвърдена – има опит на руснаците да повлияят на изборите и има връзки между лица, свързани с кампанията на Тръмп, и тези руски усилия, особено по отношение на [призналия се вече за виновен] Джордж Пападопулос, информацията за когото даде старт на разследването на ФБР.

Водещ: Значи връзките между кампанията на Тръмп и Русия са били потвърдени, преди да напуснете ФБР?

Мисля, че това, което мога да кажа, е… продължава работата, разследването започна, тъй като получихме достоверна информация, че Джордж Пападопулос е имал разговори за придобиване на информация от руснаците. Това е навярно единственото, което мога да кажа понастоящем.“

По отношение на възпрепятстването на правосъдието, за което се очаква в идните седмици специалният прокурор Мълър да обобщи заключенията си в доклад, Коуми заяви, че е възможно президентът да е извършил престъпление.

„Навярно.  В смисъл със сигурност има доказателства за въпрепятстване на правосъдието. Ще зависи – и аз съм само свидетел по случая, не съм разследващ, нито прокурор, ще зависи от други неща, които да докажат умисъла.“

Коуми също така нарече президента „морално непригоден да бъде президент„.

Джеймс Коуми, който служи като зам. главен прокурор по времето на Джордж Буш-младши и директор на ФБР по времето на Обама, се окачестви като пазител на независимостта на ФБР и се опита да обясни противоречивото си решение да възобнови разследването срещу Хилъри Клинтън 12 дни преди деня на вота през 2016 г. – факт, който за редица анализатори е равнозначен на предрешаване на изхода от изборите.

В книгата си „По-висша лоялност“ (A Higher Loyalty), която излиза утре, Коуми пише, че преди да обяви 12 дни преди изборите, че Хилъри отново е разследвана, юрист от екипа му го е попитал: „Не считаш ли, че трябва да помислиш дали това няма да доведе до избора на Доналд Тръмп?“.

„Не – отговаря Коуми. – Ако започна да смятам на кого определено решение ще помогне, то ФБР ще се превърне в просто поредния играч в политическия ни трибализъм.“

Въпреки това свое решение Коуми допълва, че вътрешно в себе си, като повечето хора е очаквал, че Клинтън ще спечели и не е можел да рискува тя, Департаментът по правосъдие и ФБР да бъдат компрометирани, като по-късно се разбере, че е била обект на разследване, но това не е било публично обявено. В крайна сметка разследването бе успешно приключено 3 дни преди изборите, но създаде огромна паника и стопи крехката преднина за Клинтън.

Коуми изрази остри критики към настоящия президент.

„Мисля, че е морално непригоден да бъде президент. Човек, за когото Шарлотсвил е морален еквивалент  [в този американски град неонацисти убиха протестиращ гражданин, а президентът заяви, че имало „добри и лоши хора и от двете страни“], който се отнася с жените по такъв начин, лъже постоянно за неща големи и малки, и настоява американците да му вярват – този човек не е пригоден да бъде президент на САЩ на морална основа“, заяви бившият директор на ФБР. 

В един момент от интервюто Коуми сравнява Тръмп с босовете на мафията, с които се е борил като прокурор.

Водещ: Колко странно е да стоите тук и да сравнявате президента с мафиотски бос? 

Много странно… и не го правя лековато. Не се опитвам, между другото, да кажа, че президентът чупи крака и рекетира зарзаватчии. По-скоро говоря за лидерската му култура, която си спомням от администрацията на Тръмп.

Искания на обети за лоялност, босът като доминиращ център на всичко, всичко се свежда до това как служиш на боса, какво е в негов интерес. Всичко е фамилията, фамилията, фамилията.

И мисля, че бе в природата на La Cosa Nostra да направи всички част от семейството. Има израз в мафията – има разлика между „твой приятел“ и „наш приятел“. „Твой приятел“ е човек извън семейството, а „наш приятел“, amica nostra, както казват в Сицилия, е човек от Фамилията с главно Ф. 

На въпроса смята ли, че Доналд Тръмп е компрометиран от руснаците, Коуми отговаря:

„Възможно е, не знам. Не вярвах, че някога ще изрека подобно нещо за президента на САЩ, но е възможно.“

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.