SHARE

Въпреки че България е изправена пред наказателна процедура, защото отказва да се бори с мръсния въздух. Въпреки че кметът Фандъкова неколкократно обеща да се бори с изключително високите нива на мръсния въздух, стана ясно, че Столичната община е подписала договoр за доставка на десет 7-годишни дизелови автобуса за над 2 млн. лв.

Обществената поръчка за употребяваните автобуси бе пусната в средата на август, като документи е изпратил само един кандидат – кърджалийската фирма „Бускар“, която е свързана с бившия общински съветник от ДПС в Кърджали Адем Юсеин Мехмед. Именно с „Бускар“ е сключеният на 8 ноември договор за доставка на 10-те употребявани дизелови автобуса. Моделът им е Mercedez-Benz Intouro Me и са произведени във Франция – 7 от тях през 2011, а 3 през 2012 г.

Икономическият растеж и в България, и в ЕС се забавя осезаемо през третото тримесечие

Икономиката на България рязко забавя темпа си на растеж през третото тримесечие до 3% на годишна база при отчетени 3.4% през предходния период. Това е най-слабото ускорение от края на 2014 г. и е в унисон със слабите данни за европейската икономика, която отчита годишен ръст от 1.9% през третото тримесечие при 2.1% за периода април – юни. Притеснително е, че големите икономики се забавят, като Германия дори отчете първи спад (-0.2%) на тримесечна база от 2015 г. насам.

Лондон и ЕС договориха споразумение за Brexit, Тереза Мей опитва да спечели одобрение от министрите

След като британските и европейските преговарящи най-накрая постигнаха споразумение за Brexit, проектът очаква одобрението на правителството в Лондон, за да бъде официално обявена сделката. Възможно е това да стане още в следващите часове, макар че има предизвикателства. Документът още не е обществено достояние, но според различни източници включва преходен период от 20 месеца и редица компромиси за ирландската граница, които доведоха до остри реакции в Консервативната партия и северноирландските юнионисти. Преди британският парламент да може да се изкаже по документа обаче, премиерът Тереза Мей водеше днес усилени преговори с членовете на правителството си, за да получи одобрението на всички министри.

Италия отхвърли исканията на ЕК за бюджета

Италианското правителство прехвърли топката на ЕК, като реши да не променя бюджетните си цели, въпреки че те нарушават предишните ангажименти на страната по бюджетните правила на ЕС и носят риск от европейски санкции. Италианското правителство направи само малка отстъпка, като включи т.нар. предпазни клаузи, които ще бъдат автоматично задействани, за да се избегне повишаването на дефицита над 2.4% от БВП през 2019 г. „Ако Брюксел хареса нашия план, ще сме доволни, ако не, продължаваме напред“, каза вицепремиерът и лидер на партия „Лига“ Матео Салвини.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на двама души по казуса „Джи Пи груп“ за данъчни и финансови престъпления, както и за пране на пари на един от тях. Не се съобщават имената им, само че един от тях е съдружник. Той е опитал да прехвърли 14 млн. евро от различни банкови сметки в личната си сметка, като в началото на октомври прокуратурата обяви, че е запорирала този превод. 

Макар и с по-малко, безработицата продължава да спада и през третото тримесечие, сочат данните на НСИ. Тя е на ниво от 5%, като при мъжете безработните са 5.4%, а при жените – 4.5%. Продължително безработни (от една или повече години) са 105.2 хил., или 62.5% от всички безработни.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки се отказа от ултиматума си отпреди 10 дни, когато заяви, че депутатите му няма да се регистрират в парламента, ако вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов не подадат оставките си. „Воля“ не е била и никога няма да бъде политически рекетьор“, каза Веселин Марешки в сряда.

От 17 декември се очаква да започнат продажбите на електронни винетки – през сайта, мобилно приложение и по традиционния начин, съобщава пред „24 часа“ Антон Антонов, директор на Националното тол-управление.

Специалисти от бизнеса и практиката вече ще могат да водят лекции от общия хорариум в университетите, решиха депутатите, като одобриха окончателно промените в Закона за висшето образование.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.