SHARE

Президентът Румен Радев сравни ситуацията във Венецуела със случващото се в България и разкритикува решението на правителството да последва повечето европейски страни и да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава на латиноамериканската страна.

Единственият ни коментар е: Здравейте, венецуелци! Как ви се струва идеята за президентска република днес?

Икономическият растеж в България се е забавил през 2018 г. Най-вероятно страната ще отчете ръст от 3.2 на сто при 3.8 на сто през 2017 г., става ясно от зимната прогноза на Европейската комисия.

Ако предвиждането се сбъдне, България ще бъде едва на 12-а позиция по растеж в съюза. По-добри показатели се очаква да отчетат Ирландия (6.8%), Малта (6.2%), Полша (5.1%), Унгария (4.8%), Латвия (4.7%), Словения (4.4%), Словакия (4.2%), Румъния (4%), Кипър (3.8%), Литва (3.6%) и Естония (3.5%). Информацията е на Медиапул“.

Още от същата медия научаваеме, че също като икономическия растеж емблематичният ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ в столицата и той ще се забави. С поне 79 дни. Толкова били дните, в които строителството е спирано заради лошо време, съобщи Столичната община. Тези 79 дни се прибавят към първоначалните 300, които строителят „Джи Пи Груп“ има по договор, за да приключи работата по тази част от столичния център. Така към момента ремонтът би трябвало да продължи поне докъм средата на май вместо до началото на март. За това закъснение неустойки няма да се налагат, тъй като то не зависи от строителя, а от времето.

Единственият ни коментар тук е: Здравейте, балъци (в ролята – жителите на София и всички данъкоплатци)!

Петорната медицинска експертиза на Северин Красимиров, обвинен за изнасилването и убийството по особено жесток начин на журналистката Виктория Маринова, е, че той е вменяем и може да носи наказателна отговорност за извършеното. Окръжна прокуратура – Русе, ще внесе обвинителен акт и ще поиска налагане на най-тежките наказания.

Правната комисия дефинира престъплението, извършено в условия на домашно насилие. Съгласно текстовете престъпление, извършено в условията на домашно насилие, е такова, ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права. Това научаваме от Агенция “Фокус”. Така приетите текстове не само няма да го решат, но ще го задълбочат. Вече всеки ще може първо да убие жена си, преди тя да има право да се оплаче.

Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста Николай Банев, съобщава lex.bg. Според магистратите той може да се укрие, ако бъде пуснат, а събраните доказателства показвали, че е извършил престъпленията, в които е обвинен. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

„Номинацията на дългогодишния главен прокурор и ръководител на Националната антикорупционна прокуратура (DNA) на Румъния, Лаура Кьовеши, за европейски главен прокурор е добра новина за всеки, който иска европейската солидарност да води до изравняване на стандарта на живот в Източна и Западна Европа, а не до необясним стандарт за малцина близки до властта“, гласи позицията на извънпарламентарното обединение, в което влизат „Зелените“, ДСБ и „Да, България“. Реакцията е повод заявлението на румънския министър на правосъдието Тудорел Тоадер, че ще направи всичко по силите си, за да блокира назначаването на румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейския съюз. Кьовеши е фоворит за поста в шортлистата от трима на този етап.

ЕС е готов на някои отстъпки за „Брекзит“, но само в политическата декларация за бъдещите отношения, която не е правно обвързваща за разлика от споразумението за оттегляне. Това стана ясно днес след среща в Брюксел между председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британската премиерка Тереза Мей.

Трети атентатор, нает да ликвидира двойния руски агент Сергей Скрипал, е останал във Великобритания след нападението с невротичното вещество „Новичок“ в Солсбъри, предаде всекидневникът „Дейли телеграф”, цитиран от  „Клуб Z“. Агентът на руските служби е пътувал към Обединеното кралство с фалшивото име Сергей Федотов в същия ден, в който е извършено покушението срещу Скрипал. След това Федотов е запазил самолетен билет за полета, на който са били другите двама руски агенти, които са подозирани в опита за убийство. Но според източници той е напуснал летището точно преди самолетът да излети. Източник на „Телеграф“ недоумява защо агентът не е напуснал Великобритания още тогава.

Парламентът на Украйна одобри с внушително мнозинство закон за внасяне на поправки в конституцията на страната, с които се вписва, че стратегическият курс е към членство в НАТО и Европейския съюз.

На 31 януари в Сирия е загинал руският офицер от силите за специални операции Максим Плетньов. За гибелта му при изпълнение на бойна задача съобщиха руски медии и администрацията на Тихорецкия район в Краснодарския край, откъдето е той. Информацията е била потвърдена от негови роднини пред руската служба на Би Би Си. Руското Министерство на отбраната досега не е съобщило нищо за тази трагедия.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.