SHARE

След среща и съвместно изявление с Румен Радев, Бойко Борисов заяви:

„Нито една държава в комента не е предложила конкретна мярка – докторите не могат да кажат за колко вреще ще се справят – заяви още Борисов.

И обяви за популисти тези, които твърдят, че държавата трябва и може веднага да излезе с икономически мерки.“ (Клуб Z)

Това е откровена лъжа. До този момент конкретни мерки са обявили Франция, Германия, Швейцария, Белгия, Сигнапур, Китай, Великобритания, и т.н., и т.н. В поредица от текстове ще представим избрани икономически подходи. Започваме с Великобритания.

От FT

Тази седмица бюджетът предложи помощ за малките и средни предприятия (МСП) на Великобритания – фирми с по-малко от 250 служители – които биха могли да бъдат затруднени с влошаването на пандемията на коронавирус.

Очаква се болестта на персонала да нараства, успоредно с намаляването на броя на клиентите, когато хората, изложени на вируса, се съобразяват с официалните съвети и се изолират.

Риши Сунак, министърът на финансите, се съсредоточи върху пет мерки за запазване на паричните средства и предотвратяване на несъстоятелността на бизнеса във Великобритания.

1. Приходната администрация суспендират плащането на данъци, давайки им „време да платят“ (т.нар. „time to pay“)

МСП, които не могат да си позволят да плащат данъчните си сметки, могат да поискат от данъчната администрация и митниците (HM Revenue & Customs – буквално на български език „Приходната и митническа администрация на Нейно величество„) споразумение за „време за плащане“, което би спряло принудителното им събиране. Системата е използвана вече за подпомагане на предприятия, засегнати от наводнения и финансовата криза през 2008 г. Всяко споразумение се договаря индивидуално чрез специална гореща телефонна линия. По време на епидемията на коронавируса обичайните 3,5 на сто годишни лихви за разсрочени данъчни плащания ще бъдат отменени.

Ед Дуан, ръководител на счетоводната компания BDO за северозападна Англия, посъветва бизнеса да кандидатства достатъчно време предварително. Той каза: „Безлихвеният режим за плащане е необичаен; обикновено се прилага „авансова лихва“. Въпреки това, както винаги, ще бъде важно да постигнете предварително споразумение с HMRC преди крайния срок за плащане.“

2. Облекчения за местните данъци и такси на юридическите лица за 900 000 имота

През периода 2020-21 г. правителството няма да начислява ставки на бизнеса, данък собственост върху дружествата от сектора на търговията на дребно, отдиха и хотелиерство. Това включва хотели, ресторанти и кафенета. В Англия ще има и отстъпка от 5 000 британски лири за кръчми с данъчна оценка под 100 000 паунда.

Тези мерки означават, че около 900 000 имота, или 45 на сто от всички бизнес помещения в Англия, няма да плащат местни данъци и такси през 2020-21 г. Местните власти, които събират местните данъци и такси, ще получат 2,2 милиарда британски лири от правителството, за да компенсират недостига, предизвикан от тази мярка.

Въпреки това, тинк-танкът „Център за градовете“ изчисли, че много предприятия в северната част на Англия ще бъдат така или иначе изключени от мерките, тъй като те вече бяха освободени от местни данъци и такси, тъй като стойността на имотите им е твърде ниска.

В Оксфорд около 16 на сто от имотите отговарят на условията за отстъпка при местните данъци и такси, докато само 13 на сто от помещенията ще имат това право в Лондон. Около 11 на сто от бизнесите в Йорк – единственият град в първата 10-ка на бенефициентите, който не е в югоизточната част – биха били облагодетелствани от тази мярка.

Вероятно е фирмите в тези имоти вече да са включили това изключение в своите бизнес модели. И така, те ще имат по-малко място за дишане, ако продажбите им паднат в резултат на вируса“, се казва в съобщението на Центъра.

3. Безвъзмездни средства за най-малките предприятия

700 000 най-малки предприятия, които вече са освободени от плащането на местни данъци и такси, ще получат безвъзмездни средства от 3 000 британски лири, за да помогнат за покриване на своите бизнес разходи. Според правителството това е тримесечна сметка за наем за типичен малък магазин. Все още не е ясно как предприятията ще имат достъп до безвъзмездните средства.

Едриън Янг, партньор по данъчни въпроси в счетоводната фирма „Хърст“ (Hurst) в Голям Манчестър, каза: „Това са привличащи вниманието мерки. Въпросът е, дали те изпълняват това, което обещават, или са свързани с бюрократични пречки и  са твърде обременителни, за да могат хората да ги претендират.

4. Рискови заеми, поети от правителството

Правителството предлага да обезпечи заеми за предприятия, които са засегнати от епидемията от коронавирус.

Програмата „Прекъсване на бизнеса заради коронавируса“ (Coronavirus Business Interruption Scheme) ще замени програмата „Гарантиране на финансите на предприятията (Enterprise Finance Guarantee Scheme – EFG), съгласно която правителството гарантира дълг, за да насърчи кредиторите да дават заеми на компании, които в противен случай биха се считали за представляващи голям кредитен риск. Лихвените проценти ще бъдат подобни на тези по настоящите банкови заеми.

Програмата ще бъде осъществена от Британската бизнес банка (British Business Bank – BBB), държавна инвестиционна банка, която в момента управлява EFG. Повече от 40 кредитори, включително големите четири банки – Barclays, RBS, HSBC и Lloyds – предоставят средства по схемата като срочни заеми, овърдрафти или кредити на база активи, обезпечени с оборудване или фактури.

По коронавирусната схема BBB ще предостави на кредиторите гаранция от 80 на сто за всеки заем. Правителството ще се откаже от онези 2 на сто, които начислява на кредитополучателите годишно за гаранцията по EFG и ще подкрепя заеми до 1,2 милиона лири. Общата сума, която ще гарантира тази година, ще скочи от 500 милиона паунда на 1,2 милиарда британски лири. Повече подробности ще бъдат предоставени следващата седмица.

BBB заяви, че тъй като компаниите са засегнати от коронавирус, те ще имат право да кандидатстват за средства по схемата.

5. Разходите за болнични могат да бъдат възстановени

МСП ще могат да възстановят разходите за 14 дни болнично заплащане – малко под 200 паунда – на служител. Правителството обаче предупреди, че може да се наложи да чакат месеци за възстановяването, тъй като то все още не е създало механизъм за плащане.

Г-жа Кийли Ръшмор, партньор в екипа по трудово право на адвокатската кантора SA Law, заяви, че бюджетните мерки трябва „да бъдат публикувани широко, да се въвеждат бързо, както и да са ясни и да отговарят на потребностите“.

Ако мерките не са налични незабавно, съществува реален риск за това временните негативни ефекти, да станат постоянни“, каза тя.

Майк Чери, председател на Федерацията на малкия бизнес, приветства мерките, но предупреди, че предприятията може да се нуждаят от още повече помощ. „Това са жизненоважни обстоятелства за 5,8 милиона души, заети в британския малък бизнес и общността на самозаетите лица. [Но] може да са необходими допълнителни стъпки през следващите седмици и месеци.“

SHARE