SHARE

От The Independent

На 75-ата годишнина от десанта в Нормандия – военната операция, с която започва ответният удар на САЩ и Обединеното кралство над нацистка Германия – над 120 ветерани се подписаха под декларация, предупреждаваща, че мирът и добрите отношения в Европа са застрашени от Брекзит, съобщи Independent.

122-мата ветерани, служили в различни конфликти от Втората световна война до Ирак и Афганистан, заявиха че мирът, съхранен в Европа от 1945 г., “не трябва да се приема за даденост”.

Освен декларацията ветеранът Ерик Чардин, който е бил на 19 г. през 1944 г., когато е взел участие в дестанта в Нормандия, заяви, че Брекзит го притеснява.

“Не ми дава покой предчувствието каква срамота ще бъде да сме хвърлили толкова много труд за обединението на големите нации на Европа и сега просто така да го разрушим, каква срамота.”, заяви Чардин пред BBC, който днес е на 94 г. и живее в Кеймбридж.

Подписалите се ветерани под писмото за втори референдум за Брекзит – публикувано в Independent – заявиха, че на ЕС трябва да се признае заслугата за поддържане на мира в Европа.

Те също така се противопоставиха на “патриотичните” призиви за мълчание и обединение, идващи от лагера на искащите напускане на ЕС, отбелязвайки, че именно сър Уинстън Чърчил е призовал за създаването на “европейско семейство”, което да предотврати следващо кръвопролитие.
Думите на Чърчил допринасят за създаването на Единния пазар, който еволюира в Европейския съюз с “една основна цел – да създаде продължаващ мир, обвързвайки икономиките и обществата ни на разкъсвания от войни континент”, заявят подписалите се.

“НАТО не поддържа мира в Европа – той поддържа мира за Европа. Именно ЕС поддържа мира в самата Европа, защото наместо да воюваме, ние търгуваме един с друг.”
“Като бивши членове на военните сили и ветерани от по-скорошни конфликти сме служили с воиници от други европейски нации, подкрепяйки се един друг по време на насрещен огън или други заплахи.”
“От първо лице знаем колко мръсна е войната и осъзнаваме колко естествена цел е мирът за цивизацията и европейците са наши братя по оръжие.

Но този мир и добри отношения сега са застрашени от Брекзит. Мирът в Европа не може да се приема за даденост. Трябва с гордост да водим Европа, да сме горди от факта, че приятелите ни уважават и разчитат на нас. Поради това като бивши служители на военните сили подкрепяме идеята за втори референдум за Брекзит.”

Подписаните включват ветерани от британския флот, военновъздушни и наземни сили, включително бригадир Стивън Гудол, участвал в сраженията в Бурма по време на Втората световна вокна, както и съоснователите на “Ветерани за Европа” Стюарт Томсън, Дънкан Ходжкинс и Стив Гавин.
Ветеранът от войната в Персийския залив (1990-1991 г.), старшина Томсън от графство Уорчестър, заяви: “В деня на десанта в Нормания – преди 75 години – предшествениците ни са прекосили Ламанша, за да помогнат на приятелите ни, покорени вече пета година.

Сторихме го, за да помогнем на французите, белгийците, нидерландците, норвежците, датчаните и дори германците, които страдаха от нацисткия режим. Тринадесет нации, включително британци, ирландци, французи и нидерландци, както и белгийци, поляци и чехи – от най-различни военни сили – бяха част от тази освободителна коалиция.
Като европейци, бяхме по-силни заедно и трябва да бъдем по-силни заедно сега.”, заявява старшина Томсън и допълва:
“Случилото се през 2016 г. е силно притеснително и е ясно, че военните измерения на Брекзит не бяха премислени добре.
Политиците, които се опитват да ни изтласкат от ЕС, без да се допитат отново до народа, са страхливци, а не лидери. Те нито имат мандата, нито правото да се държат по този начин. Ние, които воювахме за демокрацията, настояваме за втори референдум, който да ги държи отговорни.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.