SHARE

В една от най-зловещите и агресивни речи, които някога е държала, Тереза Мей насъска гражданите срещу парламента и обвини депутатите за своя исторически провал като лидер. Изглежда е забравила, че основната мантра на LEAVE (кампанията за напускане на ЕС – бел. ред.) бе: „Да си върнем суверенитета на британския парламент“. Този суверенитет, стана ясно, няма и никога не е имал по-голям враг от нея самата.

В момента все още дишащата демокрация се съпротивлява на лудостта #Brexit. И правителството на Мей е разцепено на две, в паника, че премиерът не споделя с никого намеренията си и се държи като активен саботьор. А Мей не се интересува от нищо друго освен от изпълнението на камикадзе мисията си – заложена не от народа, не от парламента, а от частни интереси, които тя вече очевидно и неприкрито приоритизира.

Всички решения, които тя взе в ключови моменти от този жесток процес, бяха под диктовката на малка, крайна фракция реакционери в Консервативната партия. От две години тя се прекланя пред психозата им и обслужва само нея. Тя управлява в името на заветната цел на ERG да взриви връзката между Европа и Острова и няма национална цена, която не е готова на плати. Това е някакъв нов вид държавен преврат, извършван в реално време от действащ министър-председател на свободна, правова държава.

С невиждано в британската история мнозинство суверенният парламент отхвърли сделката на Тереза Мей. А после я отхвърли пак. С убийствена наглост обаче снощи Мей заяви, че парламентът не бил способен да вземе решение. Способен е. И го взе с такава сила, че всеки друг премиер, разбиращ поне отчасти понятието човешко достойнство, не просто би подал оставка, а би скочил от Биг Бен.

С присъщото й тотално отрицание на реалността днес Мей замина за Брюксел, за да продължи да иска на срещата на 27-те онази невъзможна тримесечна отсрочка – до 30 юни. За да може да продължи да иска от парламента си приемането на онази невъзможна сделка.

В несвяст, като неспасяемо обладан сектант.
Ще я иска, въпреки, че знае, че мотивите, които предложи, са неприемливи за ЕС и могат дори да предизвикат вето от Франция. ЕС два пъти изтъкна, че отсрочка до 30 юни е невъзможна заради европейските избори, на които Мей заяви, че Великобритания няма да участва, а ЕС заяви, че не може да не участва, ако иска отсрочка, по-дълга от 23 май.

Единственото решение, което Мей смята да предложи на ЕС, е… трети вот на нейната сделка, която парламентът вече два пъти безапелационно отхвърли. И така до края на света.

Осем дни до #Brexit… И всичко, което Мей иска, от всички, от които го иска, вече й бе отказано многократно.

От това по-добра епитафия за Брекзит едва ли може да има. За жалост, на кладата на този разкапан труп Мей хвърли и живото тяло на британската демокрация.

Коментарът е публикуван първоначално във Фейсбук.

Заглавието е на „Терминал 3“.

SHARE
Редактор в юридическо издателство, двуезичен журналист с международни награди за аналитична журналистика, публикуван в The Economist и Еuronews. Преводач и криминолог, сътрудник на Института за европейски политики. Живее в Оксфорд.