SHARE

Унгарският диригент Адам Фишер, почетен диригент на австро-унгарския оркестър „Хайдн“, главен на Датския национален оркестър и на Дюселдорфската симфония отправи  критично послание към правителството на унгарския премиер Виктор Орбан. 

Фишер публикува посланието си в Guardian ден преди Европейският парламент да призове комисията да започне наказателна процедура срещу Унгария заради нарушението на върховенството на правото от неговото правителство.

Публикуваме посланието на унгарския диригент. 

Човешките права са под атака от популистки и националитически движения по целия свят – в Унгария, Италия, Полша, САЩ и другаде.

Тези сили окуражават техните привърженици да отвърнат поглед от света и отхвърлят различното – без значение дали е идея или имигрант в лодка. Трябва да преодолеем този тесногръд поглед и да следим за интересите на всички.

Тъй като най-големите предизвикателства на днешния и утрешния ден – от климатичните проблеми до миграцията – са международни и тясно свързани. Отделните правителства не могат да се справят с тях и не трябва да действат едностранчиво. Казвам го като човек, който е посветил живота си на дирижирането на оркестри – светът се нуждае от диригенти. Диригентът гарантира, че всички части на оркестъра са в хармония.

Популистко верую като „Америка първа“ е все едно първите цигулки да свирят в различно от всички останали темпо.

В случая на Унгария Европейският парламент трябва да води и координира. В сряда евродепутатите ще гласуват дали ЕС трябва да стартира процедура по чл. 7 от Лисабонския договор – правен процес, който може да доведе до санкции над Унгария като отговор над ограниченията над свободата на словото и независимата съдебна система. Евродепутатите имат възможност (а мисля и задължение) да помогнат за спасението на Унгария от популисткия ѝ дисонанс.

Имах привилегията да съм диригент на произведения на Вагнер в Бейрут, Моцарт в Залцбург, Верди в Милано. При тези изпълнения певци и музиканти из целия свят работят заедно. Музиката винаги е била международен занаят.

През XVIII в. Хендел, германец, е живят в Лондон, а Салиери, италианец, във Виена. Музиката сплотява хорат, докато я правим, задължава ни да говорим от името на онези, които нямат глас.

Унгария е една от най-малкото страни на ЕС с ниско ниво на изучаване на чужд език. Оставено без контрол, правителството на Виктор Орбан ще продължи да подкопава плурализма и допълнително да маргинализира гласовете на малцинствата.

Аз съм член на Хелзинкския комитет – организация за защита на човешките права, основана в Съветския съюз през 1976 г. Пример за работата ни е защитата на международния Централноевропейски университет в Будапеща, който е под заплаха от затваряне от унгарското правителство.

Това лято си взех такси в Будапеща и шофьорът ми каза, че всички мигранти са терористи и най-лошото нещо, което някое правителство може да направи, е да ги допусне в страната.

Сантименти като този и идеята, че миграцията е част от международен заговор, отравят страната. Бих приветствал диспут за истинските заплахи от популизма и начина на мислене, който позволява на мигранти да умират в морето, вместо да бъдат спасени.

Подкрепяйки член 7 – клаузата, налагаща санкции над държавите членки, когато те нарушат основополагащите ценности на ЕС като уважението на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и човешките права, включително тези на малцинствата – ще окуражи страната да погледне отвъд правителствената пропаганда, която облъчва моя таксиметров шофьор.

Днес се изправяме пред същите доводи срещу групите, подкрепящи човешки права, каквито преди 40 години имаше при комунизма и преди 80 при нацизма. Техниките на авторитарната власт са същите и свободата в Европа е в опасност отново.

Гласувайки с „да“ в сряда, Европейският парламент може да покаже, че разбира както общото ни минало, така и нуждата от сътрудничество в бъдещето и е готов да застане заедно с над от правилната страна на историята.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.