SHARE

Гръмнахме: чума по животните в Странджа. Eтническа омраза, бежанци, “лошата, завистлива Европа”.

По-бърза от истинската чума плъзна информационната чума.

А гръмнахме, защото от случващото се в Странджа боли – и това е човешката, нормалната реакция. Болка.

Тази болка дойде по една-единствена причина – никой не си направи труда да говори с хората, никой не си направи труда да им обясни какво се случва и какви могат да бъдат последствията. Това се комбинира с липсата на доверие в институциите – доверие, което вероятно е безвъзвратно изгубено поради години на неадекватни управленски решения.

Вместо да гърмим напосоки обаче, нека си зададем въпроса какво и защо всъщност се случи. За да се прицелим във виновните, които този път не бива да се измъкнат без последствия.

Хронологията дотук изглежда така:

Оценката за риска в България, направена от проф. д-р Георги Георгиев, д-р Силвия Пеева, д-р Лиляна Полихронова и д-р Мадлен Василева от Център за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) посочва, че няма обявени огнища в европейската част на Турция през 2018 г.

Съмнение се появява на 4 юни 2018 г. в село Воден, обл. Ямбол, където се отглеждат 254 овце. Две седмици по-късно, на 19 юни, излиза положителен лабораторен резултат за заразяване с чума по дребни преживни животни. На 25 юни БАБХ евтаназира 1408 броя дребни преживни животни в с. Воден. В момента на съставянето на доклада все още се чака резултатът от кръвните проби на засегнатите общини. 

Огнище има и в с. Ко̀сти, обл. Бургас. Докладът обаче посочва, че нито едно от животните не е имало един от характерните симптоми на чумата – диария. Не е имало и смъртност. Изпратени са проби от аутопсия, като няма данни да има резултати по времето на съставянето на доклада. Запознати коментираха пред “Терминал 3”., че в с. Кости са умъртвени около 1300 животни. Това е направено, без да бъде изчакано обявяването на резултатите от пробите на референтната лаборатория във Франция. В този случай такива вероятно дори не са изпращани, като огнищата са изследвани само у нас.

Българският доклад посочва, че е абсолютно необходимо да се направи лабораторно потвърждение на диагнозата, тъй като симптомите на чумата по дребните преживни животни се срещат и при други заболявания.

Сигурното на първо време е, че огнище на чума е имало, поне в случая в с. Воден. Както и че това е изключително рисковано заболяване със сериозни последствия, срещу което трябва да се вземат мерки.

Как тези мерки са предприети, дали изобщо те са предприети от властите – това е важното в случая. И всичко до момента сочи към сериозни грешки в извършеното от БАБХ овладяване на ситуацията. 

Няма нищо „наредено от ЕС”. Оказва се, че при сравняване на плана за ликвидация на заболяването това, което прави Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), е в най-добрия случай екстремна реакция. Но и в двата случая – вероятно нерегламентирано действие на българските власти.

После заговорихме за ваксини. Животновъдите не могат да ваксинират животните си сами, а ваксинацията срещу този вид заболяване не се практикува в Европейския съюз. Причината е, че тя се прави с живи ваксини, което води до трудности при различаването на болни от ваксинирани животни. Самата ваксина, ако такава се приложи, трябва да бъде одобрена от Европейската комисия, но само след изпращане на искане от българските власти. В момента одобрена ваксина от ЕК няма.

Нещо повече – българският доклад подчертава, че вирусът не може да издържи дълго време в околната среда. Предаването му между животните става с близък контакт.

Ето и всички въпросителни: от установяването на първото огнище до днес – успяха ли БАБХ да преброят всички категории животни от възприемчивите видове; да регистрират мъртвите, заболелите и заразените с редовно обновяване за новородени и загинали; да изолират животни, които са застрашени, и да ограничи тяхното движение, както и това на хора, превозни средства, месо, фураж и тор и т.н.

След умъртвяването дезинфекцират ли се сградите и провежда ли се епизоотично проучване? 

И къде са документите, доказателствата за това – които се изискват по европейски регламент?

Защо тази информация не беше, не е и продължава да не бъде комуникирана с хората?

Какви мерки се вземат извън изтребването, за да се предотврати разпространението на потенциалната зараза?

Какво се прави за нелегалната търговия и преминаването на животни в граничните региони, които са посочени като основни фактори?

През изминалите години към БАБХ са отправяни множество критики от Европа за неадекватни реакции по отношение на заболяванията по животните, идващи от Турция. Нещо повече – това е вторият скандал на агенцията, свързан с масово изтребване на животни само за тази година. 

Дали обаче става въпрос за престараване или парична изгода от компенсации, които ще дойдат от Европа? Обявените за унищожаване от министъра на земеделието, храните и горите Порожанов 30 000 животни “струват” 6 милиона лева в компенсации, посочи източник на „Терминал 3“.

Случващото се в Странджа категорично показва отношението на властта към най-малката единица държавност – обикновеният гражданин. И понеже вече сме казвали, че рано или късно ще си платим за гражданската апатия, то сметката изглежда именно по този начин. 

И не, не става въпрос само за отношението към животните. Става въпрос и за първичните реакции, за конспиративните теории, за ксенофобията, за етническото напрежение, за информационното замърсяванегражданската ни апатия към всички тези проблеми през годините води до това всеки тежък и сложен казус да се превръща вместо в открит дебат и информиран разговор – в първичен бунт. Защото хората нямат представа какво се случва с живота им, а на голяма част са отказани инструментите да разберат случващото се.

За бившите издънки на БАБХ виновни няма, по същия начин, по който в цялата държава виновни няма за системното газене на закона и липса на държавност. 

Днес плаща Странджа, вчера платиха собстениците на малките безиностанции, онзи ден плати Пирин, преди това платихме КТБ… и така нататък. Сметките са безкрайни. 

А препоръките на доклада? Препоръките са това, което трябваше да се направи на първо място, за да се избегне настоящата криза. И което трябва да се случва в механизма на всяка добре работеща държава:

  • Повишена информираност и обучение на фермери и ветеринарни лекари – комуникация между отговорните.
  • Контрол на нерегламентирания транспорт на животните – спазване на законите и наказание за нарушителите. 
  • Адекватни ветеринарни мерки и своевременно предприамане – следване на регламентите и правилата. 
  • Разработване на стратегии за предотвратяване и разпространение – адекватна рамка за действие вместо паническо изтребване. 
  • Изискване на референтен анализ – което дотук няма данни да е било направено.

Когато гражданите са уморени и отчаяни, съответно гневни и податливи на всякакви влияния;

и когато законите се пишат от корумпирани властници и се огъват от подкупни чиновници;

тогава Странджа се превръща в Ад. И няма смисъл да се правим на изненадани.

 

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.