SHARE

Адвокатът на Магнитски “падна” от 4-ия етаж в гр. Троицк, Русия. Според руските медии ставало въпрос за инцидент, но негови близки твърдят, че е бил “хвърлен”, предава BBC. 

Британският бизнес партньор Бил Броудер твърди, че адв. Николай Горохов е бил хвърлен от четвъртия етаж. Според руските медии Горохов е паднал, след като се е скъсало въже, докато той и други хора са се опитвали да поставят вана в къщата му. До момента никой от “другите”, които се твърди, че са помагали на Горохов да постави банята, не е идентифициран. За сметка на това руската медия Life.Ru се е сдобила със снимка, която те твърдят, че показва счупената вана и уреда, с който тя е трябвало да бъде поставена на четвъртия етаж. 

След “падането” Горохов е сериозно ранен, предава BBC, като случаят става само ден преди адвокатът да трябва да се яви в Московския апелативен съд, за да обжалва отказа му да образува разследване за организирана престъпност.

Николай Горохов е адвокат на семейството на починалия Сергей Магнитски, чиято смърт през 2009 г. доведе до криза в отношенията между Запада и Москва.

Магнитски бе арестуван, след като обвини полицаи и данъчни служители в злоупотреби и пране на пари. Тогава той и екипът му разкриват, че руски данъчни чиновници използват инвестиционен фонд за кражба на 230 млн. долара от държавата. Когато фондът установява аферата и представя доказателства, властите не преследват участниците в нея. Вместо това те арестуват разследващия случая юрист Сергей Магнитски и го обвиняват в организиране на данъчни измами. През 2009 г. Магнитски умира в затвора на 37-годишна възраст, след като е бил измъчван и му е отказана медицинска помощ.

След смъртта на Магнитски неговите близки продължават разследването, като откриват документи, доказващи, че полицейски и финансови служители са станали милионери. Открити са банкови сметки в чужди банки, договори за покупка на недвижими имоти и автомобили.

В отговор от САЩ съставят  черен списък с имената на около 60 чиновници, полицаи и съдии, преки и непреки участници в убийството на Магнитски, на които е забранено да влизат в САЩ.

„Изпращаме сигнал на Владимир Путин и руската клептокрация и им заявяваме, че такива нарушения на човешките права няма да се толерират“, заяви тогава републиканският сенатор Джон Маккейн след приемането на „закона Магнитски“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.