SHARE

България – пример за подражание със съдебна реформа на една ръка разстояние. И щипка нацизъм, разбира се, за да е пълен образът на страната в чуждестранните медии тази седмица.

“Афера с поздрав към нацистите раклаща политическата класа”, предава Courrier International – Paris. “Вицепремиер, висшестоящ отговорник за отбраната, съветник на президента… всички са позирали с вдигната във въздуха ръка, но отричат да симпатизират на Хитлер. Те обясняват, че са го направили “на шега”, но жестът им не разсмива никого”, коментират от изданието.

“Това е истинска черна серия за българската политика. Няколко седмици след сформирането на новото правителство на Бойко Борисов притеснителни снимки на официални лица се появяват редовно в социалните мрежи: те показват въпросните лица, които отправят нацистки поздрав.” Материалът разказва историите на Павел Тенев, Иво Антонов, както и на последната “звезда” в българо-нацисткия пантеон, Пламен Узунов, съветник по въпросите на сигурността в президентството, чиято снимка обиколи медиите. “Проблемът е, че това е съветникът на президентът Румен Радев, подкрепян от българските социалисти. Румен Радев, който осъди “недопустимото заиграване с Хитлер” на официални лица от правителството, запази тежко мълчание относно тази афера”, заключват от изданието.

“Българският премиер се заклева да “нормализира” връзката между ЕС и Турция”, пише The Balkan Insight.

“По време на посещението си в Анкара българският премиер се закле да нормализира разклатената връзка между Европа и Турция по време на председателството на ЕС през 2018 г. […] Борисов каза, че диалогът е станал напрегнат между ЕС и Турция, защото в последните месеци много страни от ЕС са провели избори и Турция е провела свой собствен конституционален референдум за увеличаване на правомощията на президента.”

“Българският премиер благодари многократно на турския си колега за защитата на южната граница на страната от наплив на мигранти, а Йълдъръм каза, че оценява солидарността на България след проваления опит за преврат в Турция през юли 2016 г.”

В материала са цитирани думите на Борисов, според които “България е малка и не може да повлия на приемането на Турция в ЕС, но можем да настояваме за добър тон между семейството ни и нашата съседка. Това е нашата цел.”

Politico коментира изказванията на президентшата Радева за хомосексуалистите със заглавието „Истинската Европа“. Изданието коментира асоциациите на Десислава Радева между котешкия СПИН и Гей прайда в София, като цитира, че тя има гей приятели и се разбира с тях добре, но няма нужда от демонстрации.

“България иска да е свободна от мониторинга на ЕС до края на 2018”, предава The Washington Post, позовавайки се на Associated Press.

Материалът разказва за посещението на външния министър Екатерина Захариева в Букурещ, където тя заяви, че държавата ще е готова с реформите в съдебната система до края на 2018 г. , за да приключи с десетилетие наблюдение от ЕС, “което не може да продължава вечно”.

Захариева е обещала да изпълни 17-те препоръки на ЕК, с които ще се стигне до съдебна реформа. Сред препоръките са прозрачен избор на бъдещия състав на Висшия съдебен съвет с публично изслушване на кандидатите, подобряване на рамката за преследване на корупция по високите етажи на властта, специфичен план за прилагане на антикорупционни мерки – включително нов закон за борба с корупцията. Всички препоръки на Европейската комисия за съдебна реформа може да прочетете тук.

“Нито една от двете държави не е част от зоната Шенген, но и двете се надяват на скорошно присъединяване. Захариева настоя, че България и Румъния са изпълнили техническите критерии и трябва да бъдат допуснати”, разказва статията.

“Меркел и Макрон помагат за поощряване на българските евронадежди”, пише Bloomberg Politics. “Ухажването с цел подкрепа в сърцето на Европейския съюз за плановете да приеме еврото бе успешно за България в Германия и Франция, където апетитите за интеграция се разбудиха след победата над популистите в ключови избори”, пишат от изданието. Елизабет Константинова и Арне Делф анализират посещението на Бойко Борисов в “двигателите на Европа” през изминалата седмица.

“Канцлерът Ангела Меркел и президентът Еманюел Макрон казаха, че ще подкрепят усилията на черноморската нация за смяна на лева с обща валута. Те казаха на премиера Бойко Борисов по време на посещенията му в Берлин и Париж, че ще помогнат на България да влезе в т.нар. “‘чакалня на еврозоната”, прелюдия към присъединяването в еврозоната”, казва Bloomberg.

Меркел заяви, че ЕС трябва да вдъхне надежда на Балканите, а от анализаторите посочват, че “на възможността за присъединяване към най-големия търговски блок в света е гледано като на инструмент за потушаване на възобновилото се напрежение”.

“В лицето на преговорите за Брекзит лидерите на ЕС може да изберат да изпратят сигнал за обединение и отвореност към растеж”, казва Циприан Даскалу, водещ икономист в ING Bank NV в Букурещ. Той предупреждава за “продължаващи дебати относно готовността” по отношение на конвергенцията, пазара на труда и институциите”, гласи позоваване в материала.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.