SHARE

В България имаме опит със “скандални” акции ден преди изборите. През 2013 г. изборната манипулация „Костинброд“, с изпълнители на главните роли в лицето на Мая Манолова, Сотир Цацаров и Бареков, все още в аморфно състояние на журналист, доведе до едно трагикомично правителство. Времето показа, че тази афера се „спихна като суфле“ по думите на служебния премиер Марин Райков в съда и бе само димка, осъдени нямаше, а след изборите прокуратурата – друг основен участник в заговора – бавно, но славно изгуби интерес към “фалшивите бюлетини” и “държавния преврат”.

Но ако последиците от “Костинброд” бяха правителство на БСП, ДПС и „Атака“ и шеф на ДАНС Пеевски, то последиците от американските избори могат да бъдат, че не особено начетена риалити звезда с афинитет към Путин може да стане най-влиятелният човек на света и да държи кодовете за ядрените оръжия.

Надпреварата за президент на САЩ вървеше добре за Хилъри Клинтън допреди седмица. Нейният опонент Доналд Тръмп беше залят от скандали за сексуално посегателство, а представянето му на дебатите осветли както липсата на знания по основни политики, така и неспирните му оправдания, че не е “най-добрият приятел на Путин”, но ако САЩ се разбират с Русия, “ще бъде добре”.

Така проучванията даваха комфортна преднина на Клинтън от няколко процента, като някои дори показваха, че тя води Тръмп с повече от 10 пункта. В САЩ изборите не се решават от популярния вот, а чрез системата на електоралния колеж, което също беше в полза на Клинтън и социолози Ѝ даваха почти 90% шанс да спечели изборите.

Така 11 дни преди заветния вот всичко сочеше към това САЩ да се сдобият с първата жена президент, а Тръмп прекарваше времето си в оправдания защо ще загуби и как системата не била честна към него.

Обаче точно един човек от системата подкрепи антисистемния играч. Миналия петък директорът на ФБР Джеймс Коми обяви, че е открил имейли, които могат да уличат Хилъри Клинтън в престъпна дейност. Писмото, с което обяви сензационната новина, беше мъгляво – не ставаше ясно ФБР открило ли е нещо, какво точно и защо повдига въпроса сега. Но така подхвърлена в медийното пространство, тя накара американците да си спомнят за всички скандали с Клинтън, а шансовете ѝ започнаха да се поклащат.

Наистина ФБР е открило 650 000 имейла на лаптопа на семейство колеги на Хилъри Клинтън – срещу Антъни Уинър се води разследване, тъй като е пращал любовни SMS-и на 15-годишно момиче, а съпругата му – Хума Абедин, е бивш служител на Хилъри Клинтън.

В хода на разследването на любовните SMS-и, което няма нищо общо с Клинтън, ФБР взима семейния лаптоп, на който са съхранени въпросните 650 000 имейла. Колко от тях са свързани с Клинтън? Има ли нещо уличаващо на тях? Директорът на ФБР си няма и представа за отговора на тези въпроси в петък, когато пуска скандалната новина, защото все още не е получил разрешение от съда да разгледа личната поща.

В

последствие ФБР получи разрешение, но нова информация по казуса не дойде, а, напротив, смята се, че разследването няма да е приключило до деня на вота. Този вторник – седмица преди вота – се появи и нова сензация – ФБР оповести редактирани от бюрото документи по дело от 2001 г. срещу управителя на хедж фонд Марк Рич. Той е бил разследван по време на мандата на съпруга на Хилъри – президента Бил Клинтън, и в последния си ден като държавен глава Бил Клинтън е помилвал Марк Рич. Защо ФБР пуска редактирани документи по отдавна приключил казус и защо това се случва точно сега остава мистерия. 

Всички тези действия на директора Коми на всичкото отгоре са в нарушение на етичните правила на службите. В САЩ съществува практиката, писмено закрепена във вътрешните правила на Департамента по правосъдие, към който Коми принадлежи. Съгласно тях 60 дни преди изборите службите трябва да бъдат “особено внимателни в опазването на репутацията на департамента за справедливост, неутралитет и безпартийност”, като за всеки спорен въпрос трябва да бъде консултиран отделът по “Обществен интегритет”.

Според източници на New Yorker главният прокурор на САЩ Лорета Линч е казала на директора на ФБР да не разгласява информацията, а да се консултира с въпросния отдел. Коми е отказал с мотива, че е поел ангажимент да информира Конгреса на САЩ, ако има развитие по скандала с имейл сървъра на Хилъри Клинтън отпреди месеци. Според него очевидно всяка поща на демократ в страната има връзка с приключилия случай с незаконния личен сървър на Хилъри Клинтън, който тя е ползвала, докато е била държавен секретар на САЩ.

Още по-интересно е, че самият Коми е отказал да включи ФБР в списъка на службите, които обявяват, че Русия се намесва в американските избори, предават от свои източници CNBC, визирайки декларацията на американското разузнаване от началото на месеца. Причината, която Коми изтъква тогава, е, че 60 дни преди изборите не е редно службите да оказват влияние на изборите. Принципи.

Тогава обаче обвинението бе насочено към Доналд Тръмп заради изтеклите през WikiLeaks имейли на демократите, които настроиха крайнолевите срещу Клинтън и ръководството на партията. Зад тези течове се смята, че стои Русия, и ФБР дори води разследване за връзките на Тръмп и неговия щаб с Кремъл и руски олигарси, но до момента никаква информация по този казус не се е появила в публичното пространство.

Джеймс Коми се издига в кариерата и става зам. главен прокурор на САЩ по времето на републиканския президент Джордж Буш-младши. През 2013 г., въпреки че е кадър на републиканците, президентът Барак Обама решава да го назначи за директор на ФБР – грешка, която очевидно може да застраши САЩ и света.

Една от основните слабости на Хилъри Клинтън е, че американците ѝ нямат доверие, а крайната левица се колебае дали да я подкрепи, защото я смята за корумпирана и олицетворение на статуквото. Сензационните скандали от ФБР, неподплатени с никакви факти, удариха точно по тези чувства и това се отрази и на шансовете на Клинтън.

Проучванията от последните дни дават все по-близки резултати на двамата кандидати, като дори това на ABC/Washington Post, проведено изцяло след началото на скандала, дава преднина на Тръмп с един пункт. Това предизвика паника и на Уолстрийт, като индексът на S&P 500 е на най-ниското си ниво от четири месеца насам. Не е една причината за спада, но все пак Доналд Тръмп сред всички абсурди, които каза в последните месеци, заяви, че може и да спре изплащането на външния дълг на САЩ, което ще доведе до нова финансова криза.

Въпреки всичко Хилъри Клинтън остава фаворит за спечелване на надпреварата, но шансовете на Тръмп се увеличават – особено в ключови за победата щати като Флорида, Охайо, Невада и Северна Каролина. Агенция FiveThirtyEight, която допреди дни даваше 10-15% шанс на Доналд Тръмп да спечели, сега покачи своята прогноза на 30%. Няма и никакви гаранции, че няма да видим и нови изненади до следващия вторник. Битката обаче не е само за президент на САЩ, а демократите се опитват да вземат мнозинство и в Сената – нещо, което при победа с малко за Клинтън може и да не стане.

Републиканците също са разкъсана от скандали партия – между политическия им елит и Доналд Тръмп се появиха няколко раздора, които може да доведат до това феновете на Тръмп да не подкрепят кандидатите на републиканците за Конгреса и изборите на местно ниво.

Единственото, около което американците се обединяват, е, че не е съществувала по-грозна, протяжна и свирепа кампания в Америка. А нейният „костинбродски“ край, изглежда, ще е кулминация на цялата грозота.

SHARE