SHARE

Пети ден Търговският регистър е недостъпен, съобщи в. „Капитал“.

Източник на „Капитал“ от IT бранша коментира, че повредата е изключително сериозна и има реална опасност да бъде загубена цялата информация в ТР от началото на годината насам. Освен че може да блокира търговския оборот, липсата на търговски регистър отваря врати за измами.“

От обясненията на Агенцията по вписванията, която е под шапката на Министерството на правосъдието, не става ясно кога и дали въобще регистърът ще бъде възстановен и ще заработи отново. В неделя вечерта оттам съобщиха, че правосъдният министър Цецка Цачева е сезирала прокуратурата, МВР и ДАНС.

„Невъзможността на държавата да поддържа регистъра е нарушение на правото на ЕС, тъй като България е задължена да поддържа електронна база данни за капиталовите търговски дружества, включително и задължение да представя документи и информация по електронен път при поискване“, съобщиха от изданието.

Напомняме също така, че в средата на 2017 г. за директор на Агенцията по вписванията, на която е поверена подръжката на Търговския регистър, бе непрозрачно назначена Зорница Даскалова. Същата е свързана с Делян Пеевски по няколко линии.

Директорското място в агенцията беше овакантено, след като правосъдният министър Цецка Цачева освободи предишния началник Елена Маркова без ясни мотиви, а след това назначи бившият член на КЗК Зорница Даскалова. Фирмите, в които участва тя, водят пряко към депутата Делян Пеевски и бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Името й излиза и в публикувания списък на депозантите в банката.

Подробности може за нея и връзките и с Пеевски и Цветан Василев можете да откриете тук. 

В личния си профил бившият посланик на България в Русия Илиян Василев коментира новината:

Сривът в Търговския регистър е извънредно събитие, тъй като е елемент от националната сигурност не само заради съхраняващите се чувствителни данни за граждани и фирми, но и заради мястото в стопанския оборот – блокирането на сделки, нанася измеримо значителни щети на икономиката и доходите, което е равносилно на нападение срещу страната.

Реакцията на правителството е тотално неадекватна – разровиш ли, пак ще се появят скелетите на Пеевски и ДПС. Някой да не му е ясно, че неограниченият достъп до данни от ТР може да бъде неотменим елемент от система за контрол, следение и рекет на населението.

Ще плащате, дами и господа, много скъпо ще платите. И не само Пеевски, а този, който прави възможно неговото деребействане.

Вписвайте като коментари под този статус промените в обстоятелствата на фирмите, нека си импровизираме Търговски регистър. Гражданите трябва да се мобилизираме в такива бедствени периоди.

Публикувахте от Samuil Petkanov в Понеделник, 13 август 2018 г.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.