SHARE

На заседание, проведено на 21 декември 2016 г., Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ прие декларация в подкрепа на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“. Публикуваме пълния текст на декларацията.

„Ние, академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, сме обезпокоени от възможността едно от най-престижните български училища с утвърдени традиции в областта на природните науки да бъде обезличено след прилагането на новия Закон за предучилищното и училищното образование. Става дума за Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, която от десетилетия не само завоюва престижни награди и отличия от национални и международни олимпиади, но и изгражда едни от най-подготвените и елитни кадри в областта на медицината, математиката, информационните технологии, архитектурата, инженерните науки, физиката, химията, биологията, географията и много други. Възпитаниците на тази гимназия продължават образованието си във висшите училища, някои от тях – в най-престижните чуждестранни университети, след което активно и много успешно се вписват в живота на обществото във всички негови професионални, обществени и духовни аспекти. Не бива да допускаме всичко това да бъде заличено с лека ръка. Затова подкрепяме запазването на националния статут на гимназията, качествения подбор на базата на профилиращите приемни изпити, както и по-нататъшното обвързване на училището с нашия университет на основата на работа върху научни проекти. Нека учениците, които имат интерес, заложби и възможности да изучават по-задълбочено природните науки, да могат да разчитат и на нашата подкрепа.“

Повече за опита на управляващите да обезличат НПМГ можете да прочетете в статията „Реформата“, която убива едно от най-престижните училища в страната“.

*Снимката е взета от официалния Photobooth на #НеПипайМоятаГимназия