SHARE

Китайски компании, сред които и Alibaba, търсят нови възможности за разрастване на бизнеса си в България. Междувременно от New York Times разказват къде е България след 10 години членство в ЕС и какво спасява местния бизнес от произвола на българските политици. Същевременно в модното списание Vogue е представен българският дизайнер Кико Костадинов. 

Alibaba обмисля да установи европейски логистичен център в България”, предава ангенция Reuters.

Българското правителство твърди, че китайският електронен търговец Alibaba иска да изгради логистичен център в страната. От компанията не предоставят коментар.

“Представители на Alibaba Group, GS-Solar Company и GoldPoly Group се срещнаха с българския министър-председател Бойко Борисов в сряда, за да разучат възможностите за инвестиции, се казва в съобщение на правителството.

България все още не се е възползвала от плановете на Китай да разшири присъствието си в Централна и Източна Европа”, предава информационната агенция. От правителството също така уточняват, че компанията GS-Solar  обмисля производството на слънчеви панели в страната, а GoldPoly – изкупуването на български тютюн.

От New York Times решават да разкажат за 10-годишнината от членството на България в ЕС през историята на Любомир Василев – безработен българин, който “губи достъпа до банковата си сметка и се присъединява към уличните протести, когато проблемна банка тръгва да фалира, стартирайки финансова – и политическа – криза”, разказва авторката на статията Боряна Джамбазова, визирайки КТБ.

Месеци по-късно, през които родителите му са взимали пари назаем от близки, за да му помогнат да оцелее, г-н Василев най-накрая си връща $6000 от банката. Той като много други негови сънародници “обвинява българските лидери” за случилото се и “отдава разрешението на кризата на Европейския съюз”.

“Сред голяма част от Западна Европа критиците се оплакват от далечните и неразбиращи ги технократи в Брюксел, които строго налагат неразбираеми правила, без да разбират местните нюанси и нужди”, пише в американското издание.

“Но г-н Василев и неговите съграждани представят друга картина – една на регионални служители, които държат местните власти отговорни, задават по-високи критерии и на които може да се има повече доверие, отколкото на местните власти.”

България може и да остава най-бедната държава – членка на ЕС, но въпреки това “доходите рязко са се увеличили, милиарди са налети в инфраструктура и проучванията показват, че българите все още са убедени, че присъединяването е било стъпка в правилната посока”, пише авторката по повод 10-годишнината от членството ни в ЕС.

“Средностатистическият българин сега печели 440 евро, или около $470 на месец, двойно повече отколкото когато страната се присъедини. Търговията значително се е увеличила, като компаниите се възползват от членството си в общия пазар на блока. Износът към страни от Европейския съюз се е удвоил за годините, откакто България се присъедини и продажбите за други страни членки сега правят почти две трети от целия износ.

Има и други ползи. Десетки хиляди българи учат в някоя от 28-те членки на ЕС – по-голяма част от населението предвид мащаба, отколкото в други страни членки като Австрия, Чехия или Унгария (това до известна степен е резултат обаче от лошото качество на българската образователна система).”

Множество българи също така работят в границите на ЕС, което помага и да се сваля безработицата в страната. Също така милиарди евро се наливат в страната за изграждането на магистрали и пътища, развитие на земеделието и селските райони и защита на околната среда.

В страната отварят врати и множество международни компании като Volkswagen, Mercedes и Renault, а благодарение на спонсорирани от ЕС инициативи в страната са инвестирани над 20 милиона в над 200 стартиращи предприятия.

“Честите доклади, издавани от Европейската комисия за корупцията и организираната престъпност – продължаващи проблеми в България, притискат местните политици (въпреки че София е постигнала малко напредък по отношение на  изкореняването на плевелите и реформирането на съдебната система).”

По този начин, когато през 2014 г. започва процедурата по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка, Европейската комисия и Европейската централна банка призовават България да си изпълни задълженията и да изплати гарантираните от държавата финанси на гражданите, които са си загубили парите.

“Откакто се присъединихме към ЕС, страната стана по-стабилна и по-малко рискова за правене на бизнес”, казва Манол Пейков, които държи семейна издателска къща в Пловдив.

“Ако не бяха директивите и регламентите на ЕС, българските политици щяха да бъдат недосегаеми”, завършва статията с коментара на Пейков.

Друга новина за страната, намерила място в агенция Reuters, е, че в страната са заразени 55 ферми с птичи грип. Южният регион на Пловдив е бил най-тежко засегнат с високо заразния вирус H5N8.

България регистрира през декември леко увеличение на потребителските цени от 0.1% на годишна база след десет месеца дефлация, предава френското издание Le Figaro.

Покачването е главно при хранителни продукти (1.3%), алкохолни напитки (2.4%) и туристическия сектор (1.8%).

В европейското издание на Politico има статия за издигането на Меглена Кунева за еврокомисар, написана от Греъм Уотсън – лидера на европейкските либерали от ALDE за периода 2011-2015 г.

“Да се надяваме, че този път, когато номинират нов европейски комисар, българските власти ще избегнат изкушението за политически маневри и просто изберат най-добрия кандидат за работата. В този случай няма спор: никой не е на по-добра позиция от Кунева за успешен комисар”, пише Греъм.

“В дългосрочен план ни трябва промяна на начина, по който се номинират комисари. В предишни случаи председателите на комисията са искали от държавите членки да изпратят списък от три имена: малко държави членки са се съобразявали. Въпреки това с две или три имена за избор, между които жени и мъже, един следващ председател на комисията ще може да представи на парламента екип с равенство между половете и с нужното ниво на квалификация”, пише авторът. “Това е реформа, която трябва да бъде вписана в договорите.”

“Кой е дизайнерът Кико Костадинов?”, пита Vogue. 

“Един от младите дизайнери, за които трябва да се следи през 2016, българският дизайнер Кико Костадинов представи своята колекция есен/зима 2017-2018”, пише изданието за изложба по време на London Fashion Week за мъжка мода.

Костадинов е подкрепян от компанията NEWGEN и е завършил лондонската школа за изкуства „Сейнт Мартинс“. “Той преобразява стила за работно облекло”, заключава изданието.

SHARE