SHARE

Комисията по вътрешна сигурност към американския Сенат разследва депутата от ДПС Делян Пеевски за това, че се е опитал да прикрие нелегални плащания през посредници, за да наеме американски лобисти, които да подобрят репутацията му в САЩ. Комисията също така разследва лобистка фирма за вероятни нарушения на закона за регистрация на чуждестранните агенти, съобщава „Капитал“, цитиран от „Дневник“.

Това твърдение се съдържа в 13 страничен документ, който базираната във Вашингтон лобистка фирма Alexandria Group International е депозирала в Държавния департамент от името на Атанас, Пламен и Христина Бобокови. Документът е с дата 16 август и съдържа разказ за разследването срещу Бобокови и бизнеса им, за ситуацията в България, свободата на словото, но и за връзките между Бойко Борисов, Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев. Освен това се споменават и някои от публичните акции на прокуратурата като например разследването срещу Васил Божков, както и срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева като се правят някои сравнения.

„Като основен олигарх на Борисов Пеевски няма морални или етични притеснения и не признава границите на закона. Неговите пипала се простират до всяко кътче на България, но и не само. Очаквано незаконната му дейност би привлякла вниманието на американските служби за борба с наркотиците и тези за финансов контрол. Нормално е и той е да се опита напразно да подобри репутацията си в САЩ, а тя е на мафиотски дон и международен престъпник“, казва още Харис за „Капитал“.

Маршъл Харис е дългогодишен дипломат, чиято кариера започва около падането на Желязната завеса. Той работи като асистент на държавния секретар на САЩ (1989-1992) Джеймс Бейкър, а през 1993 година напуска в знак на несъгласие с бездействието на САЩ по отношение на конфликта в Босна

Маршъл Харис работи в София през периода 1989-1990 г., като се определя като „основен контакт на посолството за представителите на зараждащата се демократична опозиция.“ Той е бил официален наблюдател на конференцията на „Екогласност“ и част от екипа дипломати, изготвили официалния отговор на САЩ във връзка с оставката на Тодор Живков. Харис е пряк свидетел на едни от най-емблематичните събития преди и след 10 ноември, сред които пожарът на Партийния дом и др.

Четете целия текст на Капитал тук.

SHARE