SHARE

Започна така дълго чаканото председателство на Съвета на ЕС, за което премиерът ни Бойко Борисов помоли българския народ, политици и журналисти да си показват „българщината“ по-нататък и да не развалят хубавия имидж на България, излагайки я пред чужденците. 

С оглед езиковото ниво, което представят официалните социални платформи на българското европредседателство, не сме изненадани, че световните медии не са успели навреме да чуят и разберат заръките на Вожда.
Така една след друга британски, френски, немски, испански, датски и други европейски медии се изпуснаха и казаха, че България е най-корумпираната и най-бедна държава в Европа, чиито проблеми са едни и същи от десетилетие насам. 

Започваме с европейската политическа медия Politico Europe със седалище в Брюксел, която публикува „гид за оцеляване“, предназначен за европейските делегати. Целия текст преведохме и публикувахме в „Терминал 3“ ето тук. 

Изданието разпределя българските „апаратчици“, както нарича политиците, в пет категории: „Дървен философ“, „Тутманик“, „Бай Ганьо“, „Мутра“ и „Некадърник“. 

„Българите са умни“, пишат от Politico Europe.

„Те обичат олимпиади по шахмат и математика и работят в Силициевата долина. Проблемът е, че старото поколение, което е останало в политиката и министерствата, създава усещането за потапяне в лепкаво нишесте с фамилиарността си, презрителността си, обструкцията във властта и въобще немалкото корупция. Много малко може да бъде постигнатото с мнозинството от тези хора – някои от тях работят за мафията или Кремъл, или и двете. За да минава по-бързо времето ви в скучните срещи, мога единствено да препоръчам да извършите наблюдения, подобно на орнитолог, за да определите към какъв вид апаратчик принадлежи събеседникът ви.“

Изображение: Иван Червенков

А предвид новата ни национална кауза – да не се излагаме пред чужденците, стартирахме новата си рубрика „За българското председателство от света… с любов, в която ще публикуваме цитати от световни медии, които са достатъчно несъобразителни да публикуват материали, отразяващи реалността в България. Вижте повече тук. 

Разбира се, председателството няма как да мине без любимите ни „патриоти“. В материал на британския Guardian се казва, че „повече от десетилетие след като България се присъедини към ЕС, стоят въпросите за това как тя се справя с корупцията. Причина за притеснение е и присъствието на крайнодесни партии в правителството. Според индекса за възприятие на корупцията на Transparency International България е най-корумпираната страна в ЕС“.

Най-големият проблем за България по време на нейното председателство най-вероятно ще бъдат министрите, излъчени от ксенофобския коалицонен партньор „Обединени патриоти“, смята Guardian. „През октомври вицепремиерът Валери Симеонов бе признат за виновен за употреба на реч на омразата през 2014 г., в която нарича ромите „нагли самонадеяни и озверели човекоподобни“ и окачествява ромските жени като „помиярки“.

Идва ред и на испанския El País, който определя България като… най-бедната el país (страната) в Европа. Под сивееща снимка на НДК испанската медия разказва как 74% от населението на България смята, че икономическата ситуация в страната е лоша – тоест не усеща подобрения.

Една пета от общо 7,1 милиона българи живеят в бедност, а една трета от населението на страната има трудности в това да задоволява основните си потребности, казват данни на INE“, разказва изданието. „Въпреки това недостатъчните реформи в съдебната система и липсата на видими резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност тежат на българското общество, което не може да се отърве от определението „най-корумпирана страна – членка на съюза“.

Преминахме из целия континент – немският Zeit също писа за България, като публикувахме целия материал, в който се съдържат още доста критични моменти и представят цялостната картина на страната – чиято основна цел е да подобри своя имидж, но без да проведе реформи. Вижте повече тук. 

Френската преса също остави своята оценка за България – от историята за спирането на „Прас-Прес“ и медийната олигархия на Делян Пеевски, която преведохме за вас тук до L’Express, който разказва за териториалните амбиции на „Обединените патриоти“ към друга еврочленка – Гърция, и съседна Македония.

Датският Jyllands-Posten каза директно, че страната ни е задушена от корупция. И ако към края на този бюлетин все още не ви е станало лошо от повтарянето на тази дума – предлагаме ви преводния материал тук. 

#непротивоевропредседателствувайте

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.