SHARE

Скептицизмът относно употребата на ваксини за деца се е увеличил в цяла Европа в синхрон с гласовете за популисти според проучване, което предложи на служителите в общественото здравеопазване да следят развитието на популистките партии в проучванията на общественото мнение като свързан сигнал за колебание относно ваксинирането.

Големият скок в броя на случаите на морбили и смъртните случаи се наблюдава основно в страни, в които популистките партии станаха фактор – по-специално Гърция, Италия и Франция.

Документът, публикуван в European Journal of Public Health, казва, че съществува основна връзка между политиката срещу установяването и настроенията срещу ваксините.

„Изглежда вероятно научният популизъм да бъде воден от същите мотиви като политическия популизъм – т.е. дълбоко недоверие към елитите и експертите от лишените от права и маргинализирани части от населението“, пише авторът Джонатан Кенеди от лондонския университет Queen Mary.

Тъй като липсват достатъчно мониторингови проучвания за отношението към ваксините, изследователите твърдят, че проявите на популистките партии трябва да служат като предупреждение за органите на общественото здравеопазване, че се задава вълна на скептицизъм.

„Подкрепата за популистките партии може да се използва като знак в настроенията срещу ваксините, поне в западноевропейския контекст, като увеличаването на подкрепата е сигнал за служителите в общественото здраве да бъдат бдителни”, се казва в доклада.

Разследване на Guardian от декември, за което „Терминал 3“ писа, показа нарастваща загриженост относно влиянието на популизма върху общественото доверие във ваксините и разкри, че случаите на морбили в Европа са най-много от 20-години – 60 000 заболели и 72 смъртни случая. Подозренията и реториката на антиваксърските групи бяха припознати от някои популистки политици, например в Италия, където миналата година парламентът прие закон за прекратяване на задължителните ваксини за деца в държавните училища. Скоро след това законът беше отменен поради „извънредната ситуация“, причинена от растящите случаи на морбили.

Проучването на Европейската комисия в рамките на Проекта за доверие към ваксините бе проведено в 14 западноевропейски страни и очерта констатациите за връзка с антиваксърските настроения и гласовете за популистките партии.

„Колкото по-високо е нивото на популистките гласове в една страна, толкова по-голям е делът на населението, което смята, че ваксините не са ефективни“, се казва в доклада. Беше установена и корелация между гласуването за популисти и убеждението, че ваксинацията не е важна. Обединеното кралство и Дания имат по-висок процент от хора, които гласуват за популистки партии (Ukip, Британската национална партия и Датската народна партия) в сравнение с тези, които имат съмнения относно ваксините в сравнение с други страни.

Проучването изследва резултатите от изборите за Европейски парламент през 2014 г., но също така разгледа резултатите от предишните национални парламентарни избори във всяка една от 14-те страни и установи, че връзката между гласуването за популистки партии и колебанието на ваксините е още по-ясна.

„Говорим за популизъм и какво се случва в политиката – каза Кенеди, цитирайки Brexit и трудностите в Гърция, – но когато погледнете какво стои зад възхода на популизма, това е всъщност широката тенденция на липса на доверие в елитите и експертите. Това влияние върху академичното и общественото здраве се отразява и на въпроси като изменението на климата и скептицизмът към ваксините.“

Проучването групира заедно популистките партии отдясно и вляво по отношение на тяхното антисистемно послание, което, когато става въпрос за ваксини, се превръща в антинаука, антиобществени здравни институции и антифармацевтично послание.

В САЩ президентът Доналд Тръмп подкрепи антиваксърите, съгласявайки се с дискредитираната теория, че ваксината срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) може да предизвика аутизъм и покани автора на хипотезата, Андрю Уейкфийлд, на своя бал за встъпване в длъжност. Но не цялото недоверие към институцията е от дясната страна на спектъра, казва Кенеди.

„Гърция има най-високото ниво на морбили на глава от населението в Западна Европа – посочва той. – Има дълга история защо гърците не вярват на държавата. Тя датира от османската окупация.“

„Въпросът е, че трябва да имаме някакво основно доверие в експертите, за да оцелеем като човешко общество“, каза той. За предотвратяване на огнища на морбили е необходимо да се ваксинират 95% от децата. „Ние се нуждаем от държавата, за да защитим онези, които не могат да бъдат ваксинирани поради нарушена имунна система.“

“СЗО има предвид ваксините, предотвратяващи 2 до 3 милиона смъртни случая всяка година. Много е ясно, че те имат полза за човешкото общество.“

Източник: The Guardian

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.