SHARE

В последната седмица примирието в  Сирия се сгромоляса под напора на руските фосфорни запалителни и касетъчни бомби, които се изсипват върху източните квартали на Алепо,  където няма нито един боец на ДАЕШ или „Ал-Кайда“.
В същото време иракското правителство подготвя офанзивата за отвоюването на Мосул, която обаче на този етап е възпрепятствана от турската армия, която отказва да напусне иракските територии.
Сложната обстановка е отразена в тазседмичния преглед на близкоизточните медии от Джауад Хамдани.

–––––––––––––––––––––––

Асад продължава да изгаря Алепо, Русия е обвинена във военни престъпления

В момент, когато международните сили полагат непрекъснати усилия за прекратяването на огъня и спасяването на мирните преговори без успех до момента, продължават ожесточените въздушни удари по източните квартали, контролирани от опозицията в град Алепо, Северна Сирия, което е причинило десетки смъртни случаи и избухването на огромни пожари, съобщава вестник „Ас-Сияса“.

Директорът на Сирийската обсерватория за човешките права Рами Абдул Рахман заяви вчера: „Бойни самолети са извършили след полунощ в сряда срещу четвъртък най-малко 14 бомбардировки над райони от кварталите „Бостан ал-Каср“ и „Каласа“ в Алепо, което е довело до избухването на огромни пожари“. Рахман обясни, че „бомбардировките на тези квартали са най-силните от месеци насам“. Пресцентърът на Алепо и други опозиционни активисти обвиниха в социалните мрежи сирийския режим и Русия, че военни самолети хвърлят запалителни бомби в източните квартали. От своя страна директорът на болница „Ал-Кудс“ д-р Хамза Хатиб заяви, че поне 45 души са били убити при бомбардировка над опозиционните райони в Алепо. В опит да се удържи ескалацията Международната група за подкрепа на Сирия, включваща 23 страни, организирана и председателствана от Вашингтон и Москва, проведе нова среща в Ню Йорк в опит да спаси процеса на дипломатическите усилия за спиране на войната. Външните министри на групата проведоха среща миналия вторник в кулоарите на Общото събрание на ООН след разпадането на примирието в Сирия, но срещата не доведе до резултат и беше засенчена от атмосфера на екстремно напрежение.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери проведоха предварителна среща в Ню Йорк, „за да обсъдят допълнително въпроса за уреждането на сирийския конфликт“ според руското външно министерство. Москва отхвърли предложението на Вашингтон, подкрепено от Берлин, по въпроса за забраната за летене над някои райони в Сирия, за да се спаси примирието. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков окачестви предложението на Вашингтон като „неефективно“ и „нежизнеспособно“. От своя страна Германия подкрепи предложението на САЩ, като външният министър Франк-Валтер Щайнмайер призова да се забранят полетите на всички самолети в Сирия „за най-малко 3 дни или, ако може, за 7“ с цел да се съживи примирието и да се позволи влизането на хуманитарна помощ.

Последните въздушни нападения над източните квартали от страна на руската авиация дадоха основание на британските и американските представители в Съвета за сигурност на  ООН да обвинят директно Русия в извършване на военни престъпления заради регистрираната употреба на фосфорни запалителни и касетъчни бомби.

В твърда позиция, потвърждаваща, че Пентагонът се е противопоставил на споразумението „Кери–Лавров“ за Сирия (за което „Терминал 3“ писа в предния близкоизточен бюлетин), началникът на Генералния щаб на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд, обяви че не е разумно да се споделя информация с Русия в рамките на евентуалното военно сътрудничество срещу терористичните организации в Сирия. Той описа атаката, насочена срещу помощен конвой в провинцията Алепо в понеделник, като „недопустимо зверство“ и допълни, че според него най-вероятно Русия е извършила удара, въпреки че не може напълно да се изключи ролята на сирийския режим. ООН поиска от режима на Башар Асад да пусне разпределението на хранителни помощи, блокирано на сирийско-турската граница, предупреждавайки, че тези помощи ще бъдат негодни за консумация следващия понеделник, т.е. днес.

От друга страна, Турция потвърди, че няма да участва в международните коалиционни сили, водени от САЩ, в освобождението на град Ракка от хватката на ДАЕШ, ако кюрдските сили се намесят.

Избирателната комисия по невнимание разкри броя на руските войници в Сирия

Въпреки че точният брой на руските военни в Сирия е загадка от руските държавни тайни, резултатите от изборното гласуване за руския парламент, проведени в неделя, разкриха, че повече от 4 хил. войници са разквартирувани в Сирия, предава вестник „Ан-Нахар“, позовавайки се на информацията на вестник РБС, който цитира думите на ЦИК. Информацията посочва, че 4751 руски граждани са гласували в Сирия, а това е 4 пъти повече от броя на гражданите, гласували там на изборите за парламент през 2011, като се има предвид, че Русия стартира директната си военна интервенция в Сирия през 2015 г. Избирателната секция в руското посолство в Сирия беше открита и гласуваха над 193 души, а мобилен център беше изпратен до военната база „Хамимим“, където са гласували 4378. Официалните руски медии съобщиха, че гласуването в базата се е провело на 18 септември, в неделя, и 100% от военните са гласували. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната. ЦИК не определи точни цифри за съотношението между цивилните и военните избиратели, но военният анализатор Антон Лавров смята, че мнозинството е от военните. Той заяви, че „между 4 и 5 хил. е една разумна оценка за броя на руснаците в базата“, и допълни: „Числата включват малък брой цивилни като например готвачи и техници“.

Багдад очаква решителната битка за Мосул, като отхвърли изявленията на Ердоган относно иракската операция „Щитът на Ефрат“

Във времето, когато няколко различни иракски източника потвърдиха, че нулевият час за битката за Мосул е настъпил и че датата на започването й почти сигурно ще бъде в началото на следващия месец, Ирак информира Турция, че отхвърля турските изявления за турската военна операция в Ирак, подобно на операцията, провела се в Сирия през изминалия период, известна като „Щитът на Ефрат“. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че Мосул се нуждае от равносилна операция, извършена от турските въоръжени сили с елементите на Свободната армия и международната коалиция в северната част на Сирия, освобождавайки тогава Джараблус и Ар-Раии от организацията ДАЕШ.

Декларация на иракското външно министерство съобщи, че министърът на външните работи на Ирак Ибрахим ал-Джафари „се е срещнал в кулоарите на 17-ата среща на „Движението на необвързаните“ във Венецуела с турския външен министър Мутлу Чавушоглу. В изявлението се цитират думите на Ал-Джафари, че „Ирак е показал положително отношение към Турция по време на проваления опит за преврат, който се проведе през юли тази година, и потвърждава укрепването на отношенията си с Турция“, посочвайки, че „неотдавнашните изявления, направени от турската страна по отношение на провеждането на военна операция в Ирак, подобно на операцията, състояла се в Сирия по време на последния период, будят недоумение“. Според декларацията Ал-Джафари подчертава: „Ние категорично отхвърляме всяка военна операция, проведена на общата граница, без знанието и координацията с федералното правителство в Багдад“, повтаряйки: „Продължаваме с отказа на Ирак относно присъствието на турски войски в близост до град Башика, необходимо е да бъдат изтеглени от територията на Ирак и да се сложи край на този случай от регистъра с иракско-турските отношения“.

Ръководителят на Комисията по външните отношения в иракския парламент Абдул Бари Зибари каза в изявление пред в. „Ал-Шарк Ал-Аусат“: „Позицията на иракския парламент чрез Комисията по външните отношения е ясна по този въпрос, като имаме вече няколко месеца, откакто сме изяснили позицията си от развитията на нещата по въпроса за турското придвижване. Ние превърнахме тази позиция в резолюция, подложена на гласуване в парламента“. Той добави: „Ние отново заявяваме, че отхвърляме всяко присъствие на турските сили на иракска територия, като например в лагера „Башика“ край Мосул или турските бази вътре в региона на Кюрдистан, особено в провинция Дохук и други области, влизащи в рамките на 7 – 9 бази. Той посочи, че „тези бази, появили се да преследват елементите на ПКК, са в рамките на устното споразумение, сключено с бившия режим. По същото време турците казват, че това е в рамките на писмено споразумение, но ние следяхме случая и не намерихме никакви документи във външно министерство или други заинтересовани институции, сочещи наличието на такова споразумение и поради това, присъствието на турски войски и бази не е легитимно“.

Експерт: ДАЕШ е едва третият приоритет на Турция след ПКК и кюрдите

„Турските приоритети в действителност не са ДАЕШ, а ПКК, за да се предотврати създаването на кюрдска държава, и следователно от това дисбалансирано уравнение е ясно, че сътрудничеството ще бъде сложно, защото приоритетът на Ирак е да се отърве от ДАЕШ, а в същото време се стреми да установи добри отношения с Турция“, обяви в изявление пред в. „Аш-Шарк ал-Аусат“ председателят на Иракската асоциация за стратегически изследвания д-р Уатик Хашими. Хашими допълни, че „Турция трябва да приеме за положително отношението на Ирак за проваления преврат срещу президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, а турската политика спрямо Ирак подбужда страхове, включително и изявлението на Ердоган преди време, че няма да се изтегли от „Башика“, което означава, че те имат планове след освобождението на Мосул“. Ал-Хашими разкри още, че Ирак е отхвърлил искане от новия турски премиер Бенали Йълдъръм да посети Багдад и потвърди, че това посещение може да се осъществи само след напускането на турските въоръжени сили от територията на Ирак.

Европейският съюз: Тунис се нуждае от истински план „Маршал“

Европейският парламент призова дългът на Тунис да се трансформира в инвестиционни проекти в рамките на истински план „Маршал“ за съживяване на слабата икономика в тази новородена демокрация, съобщава сайтът „Ал-Кабас“. В петък Тунизийската информационна агенция съобщи, че според официално изявление на Европейския парламент ситуацията в Тунис оправдава прилагането на реален план „Маршал“ за решаване на кризата. Парламентът призова да се трансформира дългът на Тунис в инвестиционни проекти, включващи инфраструктурата в бедните вътрешни райони за намаляването на регионалните различия. Тунис осъществи успешен политически преход след събитията от революцията през 2011 г., но страда и до днес от огромни икономически трудности заради ниския темп на растеж и намаляването на производството заедно с честотата на социалните и трудовите протести. Европейският парламент е поискал от държавите – членки на ЕС, главния търговски партньор на Тунис, да се определят средствата, гарантиращи разсрочването дълговете на Тунис чрез преференциални критерии и разнообразяване на компонентите и помощите според същия източник. Новото правителство на отечественото единство начело с Юсеф Шахид обяви при встъпването си в длъжност преди седмици, че ще извърши широки реформи и ще предприеме мерки за борба с корупцията. Тунис се подготвя за организирането на международна конференция за инвестициите в края на ноември с цел да накара международната общност и водещите западни държави да инвестират повече в прохождащата демокрация и да помогнат за възстановяването на икономиката.

 

Снимка: Карам ал-Масри/АФП