SHARE

Вчера обаче Бай Ганя събра патриотичната депутация и „всички основни медии на пазара“, за да обсъждат как ще се борят с „фалшивите новини“. Бил сериозен проблем, заявили височайшите т.нар. „медийни бухалки“, които целели да очернят някого.

Но това не си мислете, че са изданията на един успял млад мъж, които лепят всякакви нецензурни изрази на противниците на същия този успял млад мъж.

Напротив. Всички тези медии бяха представени като „основните медии на пазара“ и бяха част от височайшата дискусия за борба с „медийните бухалки“, които критикуват превъзходната власт. 

Присъстващи бяха: „БНТ, Канал 3, „България 24“, „Европа“ – представена от изп. директор Георги Харизанов, вестниците „Монитор“, „Телеграф“, представлявани от главния редактор на „Монитор“ Любомира Бодакова, „Труд“, представен от Петьо Блъсков, Илияна Беновска от радио К2, сайтът pik.bg, представен от собственика Недялко Недялков, главния редактор Звездомира Мастагаркова и журналистката Ива Николова, главния редактор на сайта epicenter.bg Валерия Велева, водещия на обзорното политическо предаване „Седмицата“ по „Дарик радио“ Кирил Вълчев и др.“, изрежда в. „Капитал“, който посочените без проблем биха определили като „медийна бухалка“, защото дръзва да критикува правителството.

Всъщност това и направиха. Точно преди дускусията на страниците на една от присъствалите медии се появи списък с „фалшивите новини“, в който присъстват „Терминал 3“, „Клуб Z“, „Дневник“, „Капитал“ и много други медии, дръзващи да критикуват властта или провеждащи разследваща журналистика като „Биволь“.

Височайшият форум е намерил и решение как да се справи с тези врагове на народа: държавата да може да спира достъпа до сайтове на български език, които разпространяват фалшиви новини. Кой ще определя фалшивите новини – явно същата патриотична депутация и представителите на височайшите медии.

Искрен Веселинов от ВМРО предложил в социалните мрежи да се въведе бутон Fake, както има бутон Like, предложение, което само остава да обсъди с Марк Зукърбърг – пък ако не приеме, може да го заплашим със статия в ПИК за „Марка Дълбоката“. 

И докато управляващите – „десни“, „защитници на свободата на словото“ – се чудят как да преборят „фалшивите новини“ с представители на правителствената пропаганда, то опозицията у нас представи друга сериозна заплаха!

„Властелинът на пръстените“, заяви Иво Христов от БСП, бил антируска пропаганда! Явно, ако БСП-то пак дойде на власт, бързо височайшите медии ще трябва да допълнят списъка с „фалшиви новини“ и с тази декадентска книга, критикуваща Родината! А Толкин ще се дореди до Сорос като злокобен кукловод над нашите съдбини.

Оставяме настрана и факта, че концепцията за „Властелинът на пръстените“ е замислена далеч преди Студената война, като „Хобит“ например е публикуван за първи път през 1937 г., а творчеството на Толкин за „Средната земя“ датира от годините преди Октомврийската революция в Русия. И като всеки епос – в него са начертани ясни граници между доброто и злото.

Доста е тъжно да припознаваш в орки и демонични изчадия своя идеал, но по-добре да спрем с критикитата, че ще ни закрият. 

Та, така Бай Ганьо оправя журналистиката, а Родина мать оправя литературата.

„- Добре. Какъв вестник да издаваме – за правителството ли или опозиция? Казвай скоро, че ме чакат клиенти.

– Сега там е цаката – дали правителствен, дали опозиция? Не знам, дявола да го вземе, колко ще изтраят днешните.

– Казвай скоро, че ме чакат клиенти.

– Знаеш ли какво, Гуньо? – съображава бай Ганьо, без да обръща внимание на думите на адвокатина. – Аз мисля сега засега да я караме с правителството…

– Тъй, тъй, най-добре с правителството – бързат да заявят Гочоолу и Дочоолу.

Бай Ганьо ги изглежда сърдито, задето му пресичат думата, и продължава:

– …Па сетне, като подушим, че им се разклатят краката, да им ритнем едно текме и с новите пак на власт, а?“

Извадката е от „Бай Ганьо журналист“ на Алеко Константинов

 

SHARE