SHARE

От Николай Найденов

Разбирам, че се оформяло все по-растящо мнение в обществото, че едва ли не цар Борис III не само нямал роля в спасението на близо 50 000 български евреи, а едва ли не бил нацист, изповядващ човеконенавистна идеология!
Сега аз да си кажа! Изчел съм цялата достъпна и недостъпна литература по темата, имал съм огромната привилегия да разговарям надълго и нашироко с хора като Иван Станчов, които свиделстват от първа ръка за неоспоримата и категорична роля, която цар Борис III е изиграл в спасяването на българските евреи!

Борис III е бил мъдър, добронамерен, състрадателен и почтен човек, който твърде ясно си е давал сметка за клеймото, което ще бъде сложено върху България и целия народ, ако нещо се случи с нашите еврейски събратя! Също абсолютно безспорно е бил единственият човек в държавата, който е имал властта и авторитета да се намеси по тази тема! Делото на хора като Димитър Пешев, митрополитите Кирил и Стефан, редица общественици би било НЕвъзможно без санкцията и подкрепата на Борис!

Цар Борис използва всички възможни формални и неформални, публични и задкулисни канали, за да съботира изпращането на българските евреи извън пределите на Царство България! Царят стига дотам да ползва най-верните си и близки хора, за да ги натоварва с тайни мисии, с които да помага дори на отделни семейства, ползвайки международните си контакти.

Борис на няколко пъти ходи и се крие по хижите, където няма проходим път и телефон, за да не може да бъде намерен от Хитлер и неговия пратеник тук, защото се опасява, че може да не устои на натиска! Неведнъж признава пред най-близък кръг от хора, че често му се случва да плаче от ужас, да не стане нещо с нашите евреи и че натискът става непосилен и не знае дали ще издържи психически!!!

Този човек успява да удържи на натиска и нито един български (подчертавам дебело – български евреин, не напуска пределите на Царство България)!

Що се касае до 11 323 евреи от пределите на Беломорска Теакия и Македония, които загиват злочесто в концлагерите. За огромно съжаление тези хора НИКОГА НЕ са били български граждани! Отказвам да приема внушения, че държавен глава може да е отговорен за смъртта на хора, които не са негови граждани.

България може и трябва да е безкрайно горда с делото на цар Борис III. Без него нямаше да сме единствената страна от времето на Холокоста, която спаси и запази своите еврейски братя и сестри!

Препубликувано от фейсбук

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.